Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
foto Vocea Valcii

La Ioneşti, un primar deasupra Legii

foto Vocea ValciiComuna Ioneşti este o localitate renumită şi de prestigiu, în judeţul Vâlcea. Ea s-a făcut şi se va mai face încă, cunoscută prin existenţa unui primar situat deasupra legilor ţării, abuziv, dar teribil de „norocos” în măsurarea, cântărirea şi numărarea faptelor sale considerate de concetăţenii săi drept abuzive, ilegale şi de nestăpânit. El se numeşte Constantin Neagoe, fost maistru la Oltchim, om de afaceri prosper, post-decembrist.

Norocosul

Cu ani în urmă, pe când conducea afacerea sa numită COMCHIM, împreună cu un colonel de poliţie (pensionar, acum!) Neagoe a intrat, abuziv, în apartamentul unui tânăr care-i dăduse o ţeapă prin marfa luată şi neachitată, l-a maltratat şi, la ziuă, împreună l-au dus la un notar (răposat săracul!) şi l-au obligat să semneze o declaraţie notarială precum că ar fi luat bani împrumut de la el, săvârşind grave ilegalităţi: viol de domiciliu, rele tratamente, fals în declaraţii, etc. La semnalele transmise de noi prin ziar, nimic nu s-a întâmplat. Cine şi de ce i-au scăpat pe infractori de sancţiunea penală, nu mai trebuie amintit şi, de atunci, a început „norocul” păcătosului.

Braconajul

În urmă cu un an de zile, consătenii primarului Neagoe au semnalat braconajul la care se dedă acesta, împreună cu mai marii săi prieteni din politic şi administraţia centrală, lucru care s-a dovedit a fi adevărat, constatat şi de poliţişti, dar nimic nu i s-a întâmplat. A fost iar “norocos”! Apoi, în plină zi, puternicul primar a împuşcat câinele ziaristului Silviu Popescu (un frumos dalmaţian), pretextând că animalul i-ar mâncat câteva păsări din curte. A scos arma din dulapul de metal, a tras două focuri în plină zi și în localitate, ilegalități sancționate penal de Lege. A urmat o reclamaţie, ridicarea armelor de către poliţişti şi o anchetă făcută… de prieteni, cu dedicaţie. Iar nu a păţit nimic, luându-şi armele înapoi. Trai neneacă la vânătoare…

Cacialmale

Multiple au fost abuzurile semnalate de concetăţenii săi, dar cine să ia măsuri împotriva lui? Desfidem zvonurile precum că Neagoe e prieten cu şefii poliţiei, cu procurorii teritoriali, cu şeful Curţii de Conturi Vâlcea, etc. şi nu le dăm crezare. Nimic nu este adevărat, dar… cine-l scapă pe acest individ de ilegalitățile comise, de se situează deasupra Legii? Încercând să descâlcim noi ghemul misterului, un mai mare diriguitor al judeţului (oare şi el este vânător?) ne-a sfătuit să-l lăsăm în pace, pentru că tot ce scriem despre el se încadrează în categoria „cacealmale” şi nimic nu se poate dovedi. Cu multă bunăvoinţă, încercăm să-l credem pe acest „jupân”, dar ne întrebăm (şi întrebarea aceasta ar trebui să şi-o pună şi aceia care i-au muşamalizat ilegalităţile) de ce Constantin Neagoe nu ne-a contestat până acum? Pentru că știe că este adevărat!

Toată lumea doarme

De curând, mai multe ilegalităţi i-au revoltat pe concetăţenii săi şi aceştia au apelat la noi, cel puţin pentru mediatizarea abuzului, pentru că știu (și știm) că nu s-a născut niciun oficial de la DNA, Poliţie, Parchet sau Curtea de Conturi care să verifice nemulţumirile lor. Dând curs invitaţiei acestora, am luat act de acuzaţiile lor şi am procedat la verificarea nemulţumirilor. Ne-a fost arătat Procesul verbal încheiat în Şedinţa Consiliului Local din 28.09.2015, din care rezultă că primarul Neagoe a construit un drum de acces până la proprietatea sa din pădurea Guguianca, în lungime de 1,2 km pe proprietatea sa, restul de până la 3,2 km fiind domeniul statului sau al concetățenilor săi (chiar şi asfaltat), fără documentaţie, fără proiecte, fără viza IGS şi fără supervizarea unui diriginte de şantier.

Din cele ce ni s-au declarat, primarul a cumpărat 88 de ha de pădure unde şi-a construit o pensiune. Pentru a ajunge aici, de la drumul principal comunal, el şi-a “tras” un drum pietruit și parțial asfaltat, a construit două poduri din ciment şi şi-a dus la cabana curent electric, cu cablu de forţă, pozat pe stâlpi de lemn (peste 3 km) și nu pe stalpi de beton, lucru interzis prin lege. Şi ce dacă o porţiune din drumul care duce la pensiune trece prin proprietăţi private fără consimţământul proprietarilor? Doar este primar, nu? Unde se află documentaţia tehnică a celor construite, autorizaţia introducerii curentului electric, avizele de la toate autorităţile statului din domeniu? În şedinţa Consiliului local amintit, Neagoe a fost întrebat de toate acestea şi a răspuns (textual): „drumul a fost făcut de un constructor, prin bunăvoinţa lui. E cel care ne-a asfaltat străzile comunei” (???). Deci, oare, bunăvoinţa nu se arată a fi mită? La verificarea noastră făcută în teren, de la pensiunea primarului unde se dădea un chef cu lăutari, se auzea melodia: „Ioane, Ioane, toată lumea doarme”. Sau nu o fi fost chef, ci paznicul asculta muzică la un aparat de radio…

Chiaburul

Mai toţi sătenii cu care am stat de vorbă foloseau apelativul de „chiaburul”, atunci când vorbeau de primar. Şi, pentru a-şi susţine porecla, ne-au condus la conacul primarului care arată „într-un fel”, ceea ce dovedeşte că este un modern gospodar. Dar şi la intrarea în curtea sa, spuneau interlocutorii noştri, s-ar fi comis o ilegalitate. Neagoe a construit un drum, pentru a putea băga combina de treierat grâu în curte, drumul fiind de 7 m lăţime şi este construit din ciment. Fără documentație, fără avize, fără supervizare IGS, etc.. Pentru a avea o astfel de lăţime, primarul a dispus reducerea terenului de fotbal aflat lângă proprietatea sa, fără documente legale de expropiere. Nici la acapararea drumului, nici la construcţia lui, nu are aprobări şi nu a fost inventariat terenul acaparat în patrimoniul cuiva, cu acte în regulă. Apoi, nemulţumiţii consăteni, ne-au arătat în curtea casei lui 12 corpuri de iluminat despre care au afirmat că sunt branşate la reţeaua comunală iar consumul nocturn nu îl plăteşte primarul. Noi nu zicem că ar fi aşa, nu am putut verifica la primărie, că deh!, omul este stăpân şi acolo iar salariaţilor le-ar fi fost frică să ne ajute în documentare. Numai că sperăm că inspectorii Curţii de Conturi, aflaţi în control la Ioneşti, să verifice cele semnalate de noi. (vom reveni) • Romeo POPESCU