Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
foto Vocea Valcii

FOTO-VIDEO: Staţia de sortare a ROMPREST la Gura Văii, într-un spaţiu al lui DUMCOM: Cancer şi leucemie pentru copiii noştri!

foto Vocea Valcii

La 50 de metri de centrul satului gura Văii din localitatea Bujoreni, ROMPREST vrea să-şi facă staţie de sortare a gunoiului menajer din Râmnicu Vâlcea.

„În cazul în care aceştia obţin autorizaţie, asta înseamnă cancere şi leucemii pentru copiii noştri. Trebuie să mai moară cineva în ţara aceasta, pentru ca cineva să plătească”, ne-a spus Mihaela Mesea, mamă a doi copii, a cărei locuinţă se află la doar câţiva metri de spaţiul închiriat pentru staţia de epurare.

DUMCOM loveşte din nou!

Controversatul om de afaceri George Dumitrescu loveşte din nou. După ce o lungă perioadă de timp s-a aflat mai mult prin puşcărie, Dumitrescu s-a întors la locul de baştină şi, aşa cum îi este felul, se ocupă tot cu lucruri necurate. Dumitrescu, deţine prin interpuşi, un spaţiu al fostului Vinalcool din satul Gura Văii, Bujoreni şi prin CERES BY RDG SRL şi-a găsit şi parteneri de afaceri. Este vorba de firma ROMPREST, cea care a câştigat licitaţia pentru salubritatea municipiului Râmnicu Vâlcea, şi care are nevoie urgentă de o staţie de sortare a deşeurilor, atât de necesară pentru a nu pierde contractul de salubritate al Râmnicului.

Dacă la licitaţia pentru colectarea deşeurilor din 14 ianuarie 2015 Romprest a depus un contract cu o staţie de sortare a deşeurilor din Bucureşti, iar după începerea contractului, respectiv 18 august 2015, sortarea deşeurilor s-a mutat la Drăgăşani (numai 3% din cantitatea de deşeuri din Râmnicu Vâlcea putea merge la sortare în Drăgăşani), în final, Romprest vrea să sorteze deşeurile colectate din Râmnicu Vâlcea la Bujoreni, sat Bogdăneşti, nr 346 BIS, foarte aproape de casele locuitorilor din zonă.

Staţie de sortarea a gunoiului, în mijlocul oamenilor

Fără consultarea oamenilor Primăria Bujoreni a dat acordul pentru amplasarea în vatra satului Gura Văii a unei staţii de sortare a gunoiului menajer. Oamenii au aflat şi s-au revoltat pentru că zona de amplasare se învecinează, la doar câţiva metri, cu locuinţe, unităţi de alimentaţie publică, o şcoală şi chiar cu pârâul Muereasca.

Aprobarea a fost cerută de firma New Recycling SRL la Agenţia pentru Protecţia Mediului Vâlcea. În documentele depuse se specifică următoarele activităţi: colectarea deşeurilor nepericuloase, tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase, recuperarea materialelor reciclabile nesortate, comerţ cu ridicata al deşeurilor şi resturilor, depozitări. Acest lucru presupune transportarea deşeurilor menajere din municipiul Râmnicu Vâlcea, colectate de la 1 august de către firma Romprest.

Oamenii se revoltă! Primarul Roşu face un pas înapoi

Deja, la Bujoreni s-au strâns peste 200 de semnături împotriva transformării localităţii într-o groapă de gunoi.

„Este strigător la cer ce vor să facă. Aici, în apropierea proprietăţii firmei Ceres by RDG SRL, sunt o grămadă de case cu copii. Pe aici trec copiii la şcoală. La nici 50 de m de locaţie este şcoala cu 250 de elevi. Avem 2 staţii de autobuz permanent circulate, magazine de aprovizionare şi vor să aducă gunoaiele municipalităţii, nu cartoane, nu sticlă, gunoaiele menajere, aşa cum scrie în autorizaţie. Deci autorizaţia expiră vineri, avem termen până pe 6 noiembrie 2015, pentru a face ceva.

La Mediu, am vorbit cu doamna Ana Arţăriş, care a întocmit acest proiect. Această doamnă spune că a fost la faţa locului şi că aceasta este zonă industrială. M-am uitat în în ochii dumneaei şi am rugat-o să spună în felul următor: este zonă industrială, o locaţie care este înconjurată la mai puţin de 3 metri, gard în gard, cu case unde locuiesc copiii? Doamna Arţăriş mi-a spus să merg la Primăria Bujoreni, la domnul Roşu, că dumnealui este cel care şi-a dat acordul pentru această staţie de sortare. Au găsit o portiţă în lege, că este o staţie de sortare mobilă, pentru a nu obţine toate autorizaţiile, astfel că deşeurile municipale să fie transportate aici: câte 10 autogunoiere în fiecare zi. Înseamnă 120 de tone de gunoi zilnic, care va fi cărat aici.

Scrie negru pe alb în proiectul de autorizare: aici va fi transportat deşeul municipalităţii. Romprestul este beneficiarul real al acestei activităţi, el o să vină aici cu gunoiul pe care îl ridică din oraş. În fiecare zi, de la 8 la 20, 6 zile pe săptămână. Nu cred că acest drum va suporta tonajul respectiv, în timp toate structurile caselor vor fi afectate. Vor fi 200 de camioane de gunoi pe lună”, susţine Mihaela Mesea, cea care are casa la câţiva metri de spaţiul unde se intenţionează să se autorizeze staţia de sortare a ROMPREST.

Primarul Alexandru Roşu a spus că şi-a retras acordat dat iniţial. Acesta susţine că a ţinut cont de sesizările oamenilor. „S-a retras acel aviz. Noi nu am ştiut că va fi la Gura Văii, noi am crezut că se face la Agrotransport. Dar, în urma sesizărilor cetăţenilor, s-a retras acest aviz. Într-adevăr acolo este o zonă industrială, dar pentru industrie alimentară, acolo funcţionând fostul Vinalcool.

Contestaţie Mihaela Mesea

În urma cercetărilor efectuate pe site-ul anpm.ro la adresa

http://apmvl.anpm.ro/documents/29243/3370116/proiect+9813+new+recycling.pdf/81f40e95-8b9d-4189-b3db-43631f7e6820 al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vâlcea am găsit proiectul de Autorizaţie de mediu înregistrat la sediul agenţiei din Rm. Vâlcea cu nr. 9813/21.10.2015 de către firma NEW RECYCLING SRL cu sediul în Drăgăşani pentru a desfăşura activitatea de colectare, tratare, recuperare, comerţ şi depozitarea de deşeuri municipale în Comuna Bujoreni, sat Bogdăneşti nr. 346 bis jud. Vâlcea (adresa firmei este înregistrată după nomenclatorul stradal vechi în sat Bogdăneşti 346 bis sediul real este în sat Gura Văii) această adresă fiind exact la 3 (TREI) METRI de gardul proprietăţii unde locuiesc şi pe care o deţin şi la aceiaşi 3 metri de alte 15 gospodării şi în MIJLOCUL A PESTE 500 DE GOSPODĂRII LOCUITE!!! În imediata apropiere la aproximativ 50 de metri se află şcoala la care învaţă zilnic peste 250 de elevi şi care folosesc drumul exact de lângă incinta firmei, pe care, de altfel, îl folosesc zilnic sute de persoane; de asemenea la nici 20 de metri există 2 staţii de autobuz care sunt zilnic folosite de alte sute de persoane – iar noi toţi aceştia trebuie să suportăm conform acestui proiect de autorizaţie sute de tone de gunoi zilnic care ne trec pe sub nas, un program de până la 16 ore pe zi 6 zile pe săptămână ale acestei activităţi de selectare de deşeuri menajere, depozitarea deşeurilor pe o platformă betonată care este înconjurată de aşezare umană şi toate reziduurile care rezultă din această activitate.

Este incredibil că în anul 2015 când municipalităţile sunt obligate la închiderea gropilor de gunoi de la marginea localităţilor, Agenţia de Mediu Vâlcea face un proiect de autorizaţie de mediu pentru selectarea de deşeuri menajere ale municipiului în mijlocul unei localităţi locuite de OAMENI, oameni care NU au nevoie de miros urât irespirabil, de copii bolnavi, de şobolani, de sute de tone de gunoi pe zi care trec pe lângă gard. Am ajuns oare în anul 2015 să trăim cu copiii noştri într-o groapă de gunoi? Ăsta este respectul pe care îl merităm pentru toate taxele şi

impozitele pe care le plătim pentru ca instituţiile statului să ne umilească în halul ăsta? Vă rog nu ne mai umiliţi! Lăsaţi-ne să trăim în ţara asta noi şi copiii noştri! Rog autorităţile competente (Garda de Mediu – Comisariatul Vâlcea; Agenţia de Protecţie a Mediului Vâlcea) să facă demersuri pentru stoparea procedurilor de autorizare ale acestei activităţi care ne va pune în mare pericol sănătatea şi calitatea aerului pe care îl respirăm noi şi copiii noştri.

Video: Youtube Vocea Valcii