Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

DOSARUL CARPATICA: Mafia Asigurărilor şi-a întins tentaculele şi la Vâlcea

• unul dintre cei reţinuţi de DNA este vâlceanul Radu Mustăţea, fiul fostului profesor de limba română de la Liceul Energetic din Râmnic Mihai Mustăţea • Radu Mustăţea, mândria familiei de profesori din Rm. Vâlcea, care a reuşit în viaţă şi a ajuns om mare la Bucureşti, este acum arestat preventiv pentru 29 de zile, fiind acuzat de complicitate la dare şi luare de mită

Traseul şpăgilor de la Autoritatea de Supraveghere Fiscală (AFS), condus de Dan Radu Ruşanu, a fost întrerupt de procurorii DNA, care, marţi, 28 ianuarie a.c. i-au reţinut, pentru o perioadă de 29 de zile, pe Ilie Carabulea şi Radu Mustăţea pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, iar pe Marian Mîrzac pentru că a luat mită un Audi A8 şi pentru trafic de influenţă. În acest dosar a fost învinuită şi Laura Chiţoiu, soţia ministrului de Finanţe, Daniel Chiţoiu, finii şefului ASF, Dan Radu Ruşanu. Anchetatorii DNA susţin în referatul lor că în perioada mai – iunie 2013, Carabulea Ilie, Mîrzac Marian şi Mustăţea Radu, împreună cu alte persoane au constituit o asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Prin iniţierea, respectiv, constituirea acestui grup infracţional, Carabulea Ilie şi Mîrzac Marian au reuşit, în mod fraudulos, în perioada mai – decembrie 2013, să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F) faţă de societatea de asigurări deţinută şi controlată indirect de Carabulea Ilie, astfel încât să nu reiasă deficienţe grave.

În acest scop, cei doi au recurs la cointeresarea financiară a mai multor funcţionari din cadrul A.S.F. Un alt obiectiv urmărit a fost acela de a menţine societatea, în mod fraudulos, pe o poziţie convenabilă în topul reclamaţiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 şi, implicit, creşterea artificială a gradului de încredere în raport cu potenţialii clienţi.

Învinuitul Carabulea Ilie l-a promovat, susţinut şi cointeresat financiar, în mod constant pe fostul director Mîrzac Marian (care a ocupat această funcţie în intervalul 16.05.2012 – 23.04.2013), pentru a fi ales în conducerea A.S.F.

Din poziţia de membru neexecutiv în cadrul conducerii A.S.F., ocupată cu începere din data de 24 aprilie 2013, Mîrzac Marian a făcut demersuri pentru a asigura protecţia societăţii de asigurări deţinute în mod indirect de Carabulea Ilie şi pentru a evita suspendarea autorizaţiei de funcţionare de pe piaţa asigurărilor din România, până la remedierea deficienţelor.

Finanţatorul grupării infracţionale constituite, Carabulea Ilie, l-a desemnat ca intermediar în relaţia cu Mîrzac Marian, pe Mustăţea Radu care avea rolul de a comunica rezultatele demersurilor infracţionale ale lui Mîrzac Marian, precum şi informaţii confidenţiale obţinute de la acesta din urmă.

În cazul lui Mustăţea, anchetatorii precizează că acesta este urmărit penal pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, complicitate la dare de mită, complicitate la luare de mită, complicitate la cumpărare de influenţă, toate trei în formă continuată, complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în vederea obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi uz de fals.

Gruparea infracţională susmenţionată a fost sprijinită de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea şi un alt funcţionar cu atribuţii de conducere şi execuţie în cadrul A.S.F., respectiv de Laura Chiţoiu, soţia ministrului de finanţe, Daniel Chiţoiu, învinuită şi ea în dosar, dar şi de Daniel Tudor, fost director al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, care urmează să fie chemat la audieri.

Concret, în schimbul protecţiei oferite societăţii de asigurare la care avea interese, Carabulea Ilie a dispus, în luna mai 2013, ca un autoturism marca Audi A8 având valoarea de catalog de 81.370 euro să îi fie vândut la un preţ subevaluat lui Mîrzac Marian, sub disimularea unei tranzacţii de vânzare-cumpărare între acesta şi societatea de asigurări, iar în luna august 2013, i-a remis lui Mîrzac Marian suma de 8.937,5 euro (39.141 lei), remitere justificată de invocarea unor clauze contractuale inexistente, prin hotărâri ale Consiliului de Administraţie al societăţii de asigurare.

În schimbul acestor foloase, Mîrzac Marian, având calitate de membru al Consiliului de conducere al A.S.F. şi atribuţii în sensul supravegherii şi controlului legalităţii funcţionării societăţilor de asigurări, a reuşit să influenţeze concluziile a două controale dispuse de autoritatea susmenţionată, să coopteze diverşi funcţionari cu funcţii de conducere şi execuţie din cadrul A.S.F. în grupul infracţional constituit şi să divulge informaţii care nu erau destinate publicităţii în scopul favorizării societăţii de asigurări.

Mustăţea, implicat şi în mafia leasingurilor de maşini

Radu Mustăţea a mai fost implicat, în octombrie 2011, şi în mafia leasingurilor de maşini. Alături de Dacian Vinereanu, el a fost audiat de poliţie în cazul fraudelor cu maşini luate în leasing. Mustăţea şi Vinereanu au fost audiaţi pentru a se stabili dacă este vreo implicare a societăţii de asigurări în cazul fraudelor cu maşini luate în leasing. Radu Mustăţea a susţinut că există un dosar în acest sens, dar a subliniat că Astra Asigurări este parte civilă în acest dosar întrucât a fost prejudiciată prin plata unei despăgubiri de 83.600 de euro pentru un Porsche Cayenne.

„Urmare a unui caz instrumentat de serviciul de furturi auto s-au identificat nişte maşini furate de către un grup de infractori. Una dintre maşini fiind asigurată la Astra, noi plătind o despăgubire, ne-au solicitat informaţii legate de cazul respectiv. Confirm că eu şi domnul Vinereanu am fost audiaţi in acest caz. Astra este parte civilă în acest dosar întrucât a fost prejudiciată. Am plătit o despăgubire de 83.600 de euro, care urmează a fi recuperată de la autorii identificaţi”, susţinea Radu Mustăţea, la vremea respectivă fiind preşedintele directoratului Astra Asigurări.

Dosarul respectiv a fost unul important, făcându-se nu mai puţin de 14 percheziţii în Capitală şi în mai multe judeţe din ţară, la locuinţele a 18 persoane suspectate că luau maşini în leasing, pe care apoi le vindeau în ţări din Orientul Mijlociu şi le declarau furate pentru a încasa asigurările. A fost vizată o grupare infracţională care a înşelat societăţi de asigurări. Membrii reţelei luau maşini în leasing de la societăţi din ţară, pe care apoi le vindeau în ţari din Orientul Mijlociu, iar ulterior le declarau furate pentru a încasa asigurările. Prejudiciul estimat se ridica la sute de mii de euro. Radu Mustăţea a scăpat la mustaţă din acest dosar, reuşind să nu fie implicat în el, deşi gurile rele susţineau că acesta avea cunoştinţă de ceea ce se întâmpla cu maşinile, iar la scurt timp, Mustăţea a plecat de la Astra Asigurări la Carpatica.