Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Dinastia călugărilor

În împărăţia patriarhului Daniel se pune cărămidă peste cărămidă, iar bisericile apar una după alta în satele şi comunele fără apă şi canalizare, în care un lăcaş de cult este singurul proiect de interes public la care se lucrează la ora actuală. În România, de exemplu, pentru fiecare şcoală nou construită după Revoluţie au apărut peste 5 biserici noi. Nu ştim sigur dacă vom avea, până la urmă, o autostradă care să lege Bucureştii de Europa, dar vom avea cu certitudine Catedrala Mântuirii Neamului, aşezământ cu heliport, ale cărui costuri se vor ridica la 400 de milioane de lei.
17. ANCHETA - Dinastia clugrilor2
Județul Vâlcea are cele mai multe biserici și mânăstiri din țară. De parcă nu ar fi fost destule lăcașuri de cult, în zona de nord a județului s-au construit 5 mânăstiri, pentru care sponsorul Frank Timiș a pus la dispoziţia unui controversat preot, cu origini prin partea locului, în Ţara Loviştei, suma de 10 milioane de euro. Preotul, ales ca reprezentant de donatorul miliardar, se numeşte Ion Comăneci, un slujitor al Domnului oarecum controversat, căruia, prin judeţul Alba, enoriaşii îi spun „Vrăjitorul de la Racoviţa”, denumire adăugată după numele comunei sale natale – Racoviţa. Nimeni nu știe unde a făcut facultatea de teologie, unde a slujit și cu ce s-a ocupat până a ajuns în județul nostru. Cu sprijinul sponsorului Timiş, dar şi al enoriaşului milionar Rareş Ţirca, preotul Comăneci a supervizat construirea a 5 mânăstiri, răspândite în munţii din nordul judeţului, la Racoviţa – 2 mânăstiri, la Malaia, în Obârşia Lotrului şi Perişani. În comuna Racoviţa, sunt în picioare şi au devenit funcţionale monumentalele mânăstiri de la Gruiul Lupului şi Blănoiu, construite în locuri mirifice, unde dai mâna cu Dumnezeu și aşezate la 800 de metri una de alta.

17. ANCHETA - Dinastia clugrilor3

La Mânăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi”, din Blănoiu, locuiesc, într-o vilă modernă cu chilii – probabil austere, 30 de călugăriţe, iar la Mânăstirea cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” locuiesc 20 de călugări, în condiții supercivilizate. Pentru cunoscători, a surprins amplasarea mânăstirilor în mijlocul unei comunităţi cu peste 400 de familii, ştiindu-se că aceste lăcaşuri de cult trebuiesc așezate în singurătatea naturii, după cum şi călugării trăiesc în singurătatea lumii, supuşi celor 3 valuri monahale. De asemenea, este de neînţeles faptul că pe drumul care duce de la Blănoiu la Gruiul Lupului (aproximativ 800 de metri) se află construită, de peste 100 de ani, biserica satului, cu cimitirul unde se află rămăşiţele racoviţenilor decedaţi de-a lungul timpului. De ce, oare, s-au construit mânăstirile aici, făcându-l sărac pe preotul mirean de acolo? Ne-am propus să prezentăm cititorilor noştri situația plină de mister și construcţiile monahale sponsorizate de miliardarul Frank Timiş, încercând să demonetizăm zvonurile care circulă prin zonă, precum că magnatul urmăreşte să obţină exploatarea zăcămintelor de uraniu din zonă sau să cumpere hidrocentralele de pe râul Lotru. Acestor mistere li se adaugă şi faptul că la aceste mânăstiri vor fi aduse studente din Cluj, dedicându-le călugăriei. Călugăria este elita Bisericii. Din rândurile călugărilor sunt aleşi episcopii, arhiepiscopii, mitropoliţii, ba şi patriarhul. Vârsta la care se intră în viaţa monahală este vârsta la care se intră în viaţa de familie. „Cine vrea să devină călugăr, este bine să trăiască acolo unde se găseşte călugăria, până când ajunge la mănăstire, să fie călugăr. Dacă ești student, să fii cum ar fi un călugăr-student, dacă ești muncitor, să fii cum ar fi un călugăr-muncitor, adică să-şi faci datoria în condiţiile călugăriei.” – ne-a declarat un călugăr venit în vizită la mânăstirile din comuna Racoviţa, tocmai din îndepărtata Grecie, de la Muntele Athos. (va urma)