Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

DEZVĂLUIRI INCENDIARE: Reţeaua infracţională a medicilor din Drăgăşani

Lumea medicală din Vâlcea a fost zguduită de un caz de corupţie, în urma căruia doi medici au fost reţinuţi. Dosarul a „debutat” marţi, 21 aprilie 2015, când procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea şi lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Vâlcea au descins la Spitalul municipal Drăgăşani, la cabinetul medical de psihiatrie al medicului Cristina Orădan, precum şi la cabinetul de expertiză medicală al medicului Violeta Bica (ex-Toma), cabinet ce se află în subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea. Percheziţii au fost şi la Violeta Botoran, Maria Vlăducu Iovănescu şi Roxana Elena Ştirbu, persoane suspecte că ar fi complicele medicilor. Mai mult, în acest caz mai apare şi numele unui poliţist rutier din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere (SPR) Vâlcea, Marian Onuţ, care este acuzat de complicitate la dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu.

Conform primelor informaţii din dosar, cele 217 infracţiuni probate comise de medicii Cristian Orădan şi Violeta Bica (ex-Toma) au avut loc în perioada noiembrie 2014 – aprilie 2015. Aşa cum spuneam, Orădan este medic psihiatru la Spitalul Drăgăşani, iar Bica are un cabinet de expertiză medicală. Aşadar, infracţiunile nu le putea comite una fără alta, fiecare având rolul său important în pensionările fictive. Cele două doctore formaseră o reţea de pensionări pe bandă rulantă. Pe de-o parte, medicul Violeta Bica (ex-Toma) „recruta” pacienţii, cărora le cerea sume de bani şi bunuri pentru a emite documente, prin Cabinetul său de expertiză medicală subordonat Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, în vederea pensionării. Sigur, ea avea nevoie şi de ajutorul medicului Cristina Orădan, care-i interna fictiv pe respectivii pacienţi în Secţia de Psihiatrie a spitalului, ea punând diagnostice false şi eliberând reţete medicale şi alte documente necesare dosarului de pensionare. Pentru „eforturile” ei, Cristina Orădan primea o parte din banii primiţi de Bica de la pacienţi. „În perioada noiembrie 2014 – aprilie 2015, inculpata Bica Violeta, în calitate de medic expert al asigurărilor sociale din cadrul Cabinetului de expertiza medical Drăgăşani, din subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, a pretins şi primit de la un număr de 217 persoane, sume de bani sau bunuri în îndeplinirea unor acte ce intră în atribuţiile sale de serviciu, respectiv pentru a asigura pensionarea pentru incapacitate de muncă a unor persoane, chiar şi cu încălcarea dispoziţiilor legale, pentru a dispune încadrarea în grade de invaliditate superioare celor iniţiale, pentru a asigura în continuare încasarea pensiei pentru incapacitate de muncă cu prilejul revizuirilor periodice, dar şi pentru eliberarea certificatelor medicale de invaliditate pentru ca persoanele solicitante să beneficieze de ajutor social. De asemenea, din actele dosarului a mai rezultat că din sumele de bani astfel primite, Bica Violeta a remis, în mai multe rânduri, o parte din acestea, medicului psihiatru Orădan Cristina Florentina din cadrul Spitalului municipal Drăgăşani, pentru ca aceasta să procedeze la întocmirea, în fals, a actelor medicale necesare încadrării/menţinerii în grade de invaliditate, peste 90% dintre persoanele care beneficiază de pensii pentru incapacitate de muncă, urmare examinării de către Cabinetul de Expertiză Medicală a Capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, fiind diagnosticate, în mod nereal, cu afecţiuni psihice” – spun procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea. Cei doi medici au fost reţinuţi pentru fapte de corupţie, ei fiind propuşi pentru mandat de arestare preventivă.

Poliţist rutier, intermediar între medicii corupţi şi pacienţi

Ciudat sau nu, unul dintre intermediarii dintre cei doi medici corupţi şi pacienţi este chiar un poliţist rutier din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere (SPR) al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea. Poliţistul este Marian Onuţ, mulţi dintre vâlceni cunoscându-l de la dispeceratul SPR, precum şi de la intrarea în sediul instituţiei. Din câte se pare, poliţistul Onuţ era un apropiat al medicului Violeta Bica şi intermedia raporturile dintre doctor şi pacienţi. Deocamdată nu s-a putut proba dacă poliţistul a primit mită pentru intervenţiile lui şi trebuie menţionat că aceste activităţi au fost făcute în afara muncii sale de la SPR Vâlcea. Nu se ştie încă nici în câte cauze este acesta implicat, procurorii luând la întrebări fiecare pacient în parte şi urmând să stabilească în câte cauze a fost poliţistul Marian Onuţ complicele medicului. Până una alta, rutierul Marian Onuţ a fost sub control judiciar şi este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu.
Alţi complici în dosar sunt Violeta Botoran, Maria Vlăducu Iovănescu şi Roxana Elena Ştirbu, care sunt cercetaţi tot sub control judiciar. Roxana Elena Ştirbu era secretara medicului Violeta Bica şi este acuzată de comiterea infracţiunilor continuate de complicitate la luare de mită. În schimb, Violeta Botoran era „specialistă în recrutarea pacienţilor”, ea cunoscându-se foarte bine cu cei doi medici, cărora le ducea oameni pentru a-i pensiona fictiv. Ea este acum acuzată de comiterea infracţiunilor de dare de mită şi trei infracţiuni de trafic de influenţă. O altă acuzată este Maria Vlăducu Iovănescu, care este cercetată penal pentru dare de mită.

Încă din 2012, medicul Orădan era „filat” pentru internări fictive

Povestea internărilor şi pensionărilor fictive a fost făcută publică de redactorii Vocea Vâlcii încă din anul 2012. În urma unei anchete la Spitalul municipal Drăgăşani, am aflat că, în acea perioadă, în secţia de psihiatrie păstorită de medicul Cristina Orădan zilnic avea loc un adevărat jaf pe banul public. Din cauza internărilor sale fictive, statul cheltuia miliarde de lei pentru tot felul de reţete gratuite şi compensate eliberate aiurea. Astfel se face că, în anumite localităţi arondate municipiului Drăgăşani, 80% din populaţie este bolnavă psihic. Tocmai de aceea, medicul Orădan se afla încă de pe atunci în vizorul inspectorilor Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vâlcea, care nu mai accepta internările şi reţetele care purtau parafa ei. Ca urmare, la doar o lună după apariţia anchetei noastre din 2012, conducerea CAS Vâlcea a decis să rezilieze contractul cu medicul psihiatru Cristina Orădan. Asta şi în condiţiile în care, în urma unui control scurt, au fost găsite 9 reţete prescrise din ambulatoriul de specialitate în luna iulie 2010, care conţin medicamentul PRIDIA, toate ridicate de către un bolnav psihic, Ștefan Curiman, domiciliat în comuna Sutești. Verificând în teren toate cele 9 cazuri, inspectorii CAS au constatat că, de fapt, lucrurile nu stau deloc ca în scriptele secţiei de psihiatrie condusă de medicul Orădan. La un pacient din comuna Gușoieni, cei de la CAS au constatat că acesta nu este în evidenţa medicului de familie cu diagnosticul enunţat în reţetă şi nu are scrisoare medicală pentru asemenea medicaţie. O altă reţetă a fost eliberată pentru o femeie din comuna Șușani, care nu numai că nu se afla în evidenţele medicului de familie, ba chiar, vecinii au spus că este plecată de mai mult timp la fiul ei în altă localitate. Şi acestea sunt doar câteva cazuri de acest gen, pentru că exemplele pot continua.

Pacienţii de la Psihiatrie, folosiţi la treburile casnice ale medicului

Tot în anul 2012, am aflat că medicul Orădan îi trimitea pe pacienţii internaţi în Secţia de Psihiatrie a Spitalului din Drăgăşani să meargă acasă la ea şi să îi rezolve treburile gospodăreşti. „Face ce o taie capul. Foloseşte bolnavii după bunul ei plac. Pacienţii care sunt mai paşnici îi foloseşte la treburile casnice sau pe post de bonă pentru unul dintre copiii ei” – ne-a spus atunci un fost pacient al său.
Mai mult, şi în spital au existat zeci de controverse din cauza medicului Orădan. Atunci se spunea că, domne’, doctorul are mari pile prin politicul autohton şi de aceea era intangibil. Directorul spitalului din Drăgășani, Gheorghe Tănase, a ridicat din umeri la întrebările noastre din 2012, spunând: „Asta este! Dacă sunt mulţi decompensaţi, ce să facem? Trebuie să-i internăm. Nu am primit reclamaţii împotriva dumneaei”.
Numai că, ceilalţi medici din spital au răbufnit şi s-au declarat nemulţumiţi că banii contractaţi de la CAS se duceau pe Secţia de Psihiatrie, iar celelalte secţii rămâneau practic fără finanţare. „Au fost multe controale de la CAS (în 2012 – n.r.). Ştiu cei de la Casă, ştie şi directorul, dar sunt colegi. Zice că s-au certat cu ea de nenumărate ori. Are relaţii la CAS. De fiecare dată când se anunţă vreun control, ea ştie dinainte şi, de multe ori, pleacă în concediu. Cei din conducerea spitalului închid ochii, pentru că datorită numărului mare de internări, creşte şi coeficientul spitalului” – ne-a declarat, în 2012, una din sursele noastre din Spitalul municipal Drăgăşani.

ULTIMA ORĂ: Medicii Cristina Orădan şi Violeta Bica (ex-Toma) au primit mandat de arestare la domiciliu. Instanţa de judecată a Tribunalului Vâlcea a judecat cauza în seara zilei de miercuri, 22 aprilie 2015, cei doi medici de la Drăgăşani urmând să stea în arest la domiciliu pentru următoarele 30 de zile. Decizia poate fi însă atacată cu apel.