Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
ANCHETA - Dănicei comuna minunilor1

Dănicei, comuna minunilor

• Localitatea de la limita cu judeţul Argeş a tocat 7,2 miliarde lei vechi pentru o bază sportivă. În comună nu există echipă de fotbal

PROIECT INUTIL. Primarul din Dănicei, Dumitru Pirneci, se poată lăuda cu titlul de „aspirator de fonduri” pentru proiecte inutile. Deşi nu a reuşit să asigure alimentarea cu apă a gospodăriilor din localitate decât în proporţie de 75%, alesul din zona de sud-est a Vâlcii se poate mândri cu o bază sportivă modernă care a costat nu mai puţin de 720.000 lei. Stadionul din Dănicei inaugurat în urmă cu un an aşteaptă încă un lot lărgit de fotbalişti care să îl tăvălească la adevărata valoare, în condiţiile în care în localitate nu a existat niciodată o echipă de fotbal.

„Sper să îmi facă Benone Lazăr o echipă!”

Fără vreun Bănel care să îşi facă veacul pe gazonul năpădit de buruieni, primarul Pirneci visează la o investiţie majoră a unui om de afaceri din zonă care să îi pună localitatea pe harta competiţiilor sportive. „Este inedit într-adevăr să ai stadion nou în condiţiile în care nu ai echipă de fotbal. Este o investiţie de 7,2 miliarde lei vechi pe care am finalizat-o anul trecut. Asta este! Erau fonduri şi nu văd de ce nu am fi profitat şi noi de ele. Am reuşit să îl fac fără să rămân dator constructorului. Acum sunt în tratative cu Benone Lazăr. Sper să îmi facă o echipă. Vă daţi seama că avem şi noi pretenţii, nu vrem să fim ciuca bătăilor în campionat”, explică primarul Dumitru Pirneci. Peste 140.000 lei din suma alocată pentru investiţia inutilă a lui Pirneci a fost alocată din bugetul Consiliului Judeţean, văduvind de finanţare alte proiecte mai stringente. Aceasta în condiţiile în care Pirneci a reuşit să ridice valoarea investiţiei de la 472.000 lei, sumă estimată iniţial, la nu mai puţin de 720.000 lei valoarea finală a lucrărilor care zac în centru comunei.

Proiect exotic

Părăginit de nefolosinţă stadionul din Dănicei poartă în documentaţia tehnică titulatura de „bază sportivă, cu teren de fotbal, rugby, hochei, atletism”. Edilul-şef din Dănicei şi fratele său, contabilul Ion Pirneci, recunosc cu nonşalanţă că denumirea a fost adăugată proiectului doar ca să sune mai bine. „Aaa, baza este realizată. Normal că este pentru fotbal. Celelalte sporturi au fost puse aşa… pentru că asta era titulatura proiectului!”, admite şi contabilul primăriei. În Vâlcea, între 2008-2009, 42 de localităţi au demarat proiecte pentru realizarea de baze sportive. Doar 10 dintre acestea au ajuns să aibă grad de execuţie de 100%, printre acestea numărându-se şi inutila investiţie a primarului Pirneci. Cazul banilor aruncaţi „pe geam” de către guvernanţi şi de consilierii judeţeni tocmai pe coclaurile din Dănicei stârneşte însă furia şi invidia altor aleşi locali din judeţ. „Noi avem echipă de fotbal în Amărăşti şi stăm să jucăm prin alte comune pentru că nu s-au găsit fonduri pentru refacerea terenului de fotbal. Acum aflu de la dumneavoastră că vâlcenilor li s-au şterpelit 140.000 lei din banii publici pentru cofinanţarea unui teren de fotbal pentru o echipă inexistentă. Este aberant!”, consideră consilierul local Dan Vladu din Amărăşti.