Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
foto Vocea Valcii

Crima de la „Casa Românească” nu are un final previzibil

foto Vocea ValciiCrima produsă în staţiunea Călimăneşti, cea prin care şi-a pierdut viaţa râmniceanul nostru Constantin Ionică – agent GES aflat in timpul sau liber, i-a speriat pe mulţi agenţi de pază de la firmele din judeţ, acestia „dezertand” din profesie. Si cel mai mult va avea de suferit firma GES (Grup Est Security) unde s-au şi înregistrat primele trei demisii. Una dintre ele este a fiului victimei, care, după cum ni s-a spus, se aşteaptă la ce se poate întâmpla mai rău, în cazul în care trenează ancheta şi interlopii prezenţi la tragicul eveniment nu sunt traşi la răspundere în funcţie de contribuţia fiecăruia. Pentru că, trebuie făcută corectarea afirmaţiilor trecute, membrii celor două grupuri aflate în conflict la Complexul turistic „Casa românească” erau interlopi şi nicidecum tineri sportivi cu performanţe notabile. Dintre ei, singurul sportiv cu ştate cunoscute este Sorin Tănăsie – zis Pantera, fost campion european la box în anul 2007.

Motivul întrunirii membrilor grupurilor din Sibiu şi Craiova a fost faptul că sibianul Ragnar Szabo îşi pregătea botezul copilului său şi i-a făcut boxerului Sorin Tănăsie propunerea de a fi naşul noului născut.

Scandalul s-a produs în două etape, primul în jurul orei 12:30, între şoferul celor de la Sibiu şi şoferul celor de la Craiova, aparent calmat, după puţin timp. Acesta a fost reaprins si înteţit, în jurul orei 3:30, dimineaţa, de Mădălin Robert Crăciun, din Craiova, un individ care sub influenţa băuturilor alcoolice devine dârz, cunoscut ca bătăuş notoriu, judecat, în prezent, la Judecătoria Craiova, pentru lovire cauzatoare de suferinţe fizice, victima sa fiind Maria Cristina Gabroveanu. Tânăra a fost lovită cu violenţă, producându-i-se leziuni traumatice a căror gravitate a fost evaluată sub 90 de zile de îngrijiri medicale.

Acuzaţiile familiei

Sora mortului Ionică Constantin, nu se împacă cu ideea că întregul conflict a fost unul spontan şi crede că el a fost pus la cale de nişte ţigani din Budeşti (fostul cumnat al victimei), cărora fratele ei le plătea nişte bani, lunar, ca despăgubire, în urma unui proces (trucat, spune ea) pierdut de acesta, înregistrând restanțe. Ea nu-şi explică cum un om de 48 de ani, „culturist şi bine pregătit în lupta corp la corp, musculos şi lat în spate de aproape un metru” a putut fi doborât cu un pumn şi cum de nu au fost găsite – la autopsie – leziuni interioare din moment ce paramedicul sosit la faţa locului, după aplicarea gulerului cervical şi folosirea metodelor standard de resuscitare, pe gura accidentatului a ieşit sânge. Această afirmaţie este susţinută şi de patronul complexului, martor la resuscitare. De asemenea, ea afirmă că un şofer care circula pe şoseaua naţională Sibiu – Râmnicu Vâlcea ar fi sunat la 112 anunţând că patru indivizi îl băteau cu picioarele, la marginea drumului, pe un bărbat căzut în şanţ şi pe trupul acestuia nu au fost găsite echimoze, escoriaţii sau urme de lovire cu picioarele.

Profilul moral al „combatanţilor”

În rezumat, pe terasa Restaurantului „Casa Românească” s-au aflat două grupuri de interlopi, motivul reunirii acestora (prin cazare şi consum de băuturi alcoolice) a fost lansarea unor invitaţii la botez şi avansarea invitaţiei ca boxerul Sorin Tănăsie – zis Pantera, să creştinească băiatul sibianului Ragnar Szabo. Nici un moment din timpul consumat evenimentelor nu a fost filmat video, pentru simplul motiv că în complexul turistic nu sunt montate camere video. Singurele înregistrări video sunt cele de la staţia de benzină MOL unde trei „combatanţi” s-au deplasat, după închiderea localului (ora 12:30) şi plecarea ÎNTREGULUI personal acasă, să cumpere 4 sticle de whisky şi 10 cutii de Red Bull.

„Naşul” Tănăsie, cunoscut cu antecedente penale, NU A PARTICIPAT la conflict şi, deşi a încercat, nu a reuşit să-l calmeze pe violentul Mădălin Robert Crăciun – criminalul. Tănăsie a fost condamnat pentru ultraj, la un an şi jumătate de închisoare, pentru că, în anul 2005, a lovit un poliţist, iar în anul 2008, în preajma Revelionului, a condus un autoturism BMW în stare de ebrietate şi, somat de un echipaj de poliţie să tragă pe dreapta, dar a accelerat. A fost, apoi, urmărit în trafic, a oprit însă a refuzat să-i fie recoltate probe biologice. A fost condamnat şi în acest caz, în total însumând doi ani şi jumătate de închisoare cu executare. În Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Drobeta Turnu Severin el a avut o altercaţie fizică cu un criminal (a omorât un jandarm la o discotecă din Gorj) şi a primit multiple lovituri, date cu o rangă, în cap şi i-a fost fracturat braţul drept. S-a eliberat din Penitenciarul Craiova, în data de 1 martie 2013 şi, de atunci, nu s-a mai implicat în nici un conflict, ferindu-se de scandaluri, aşa cum a procedat şi în noaptea crimei.

Criminalul Robert Mădălin Crăciun este un bine cunoscut scandalagiu şi bătăuş, individ care, sub influenţa alcoolului, aproape îşi pierde discernământul, devine dârz şi sare la bătaie cu orişicine. La complexul unde a comis crima, supărarea lui a pornit de la faptul că victima sa, agent de pază experimentat, a intervenit, la rugămintea recepţionerului hotelului, să aplaneze conflictul iscat şi, acesta, dacă a văzut că bătăuşii nu se despart, a lansat spre ei câteva jeturi de gaze lacrimogene, unul dintre ele fiind recepţionat chiar de el. Imediat, hoarda de bătăuşi şi-a modificat atenţia, alergându-l pe agent, Crăciun urmărindu-l până la marginea drumului naţional, unde l-a lovit mortal.

Mistere în curs de lămurire

La locul unde a fost găsit Ionică Constantin, în şanţul drumului naţional, a fost găsită o baltă de sânge, provenită de la lovirea capului de pietre, în căzătura care a urmat loviturii primite. Când a ajuns primul martor la locul crimei, în mijlocul şoselei naţionale se afla un tomberon gol, prezenţa sa fiind inexplicabilă. Pentru ce era tomberonul acolo, cine l-a adus de sus, din ţarcul de ambalaje? – nu se poate explica, încă. Cine au fost cei „patru indivizi care băteau cu picioarele un bărbat căzut la pământ”? – (din declaraţia şoferului sibian care a sunat la 112 – identificat de anchetatori) nu se ştie, deocamdată, cum nu se ştie nici unde au dispărut aceştia. Al cui este sângele găsit pe treptele localului (care nu este al victimei)? – este şi o altă întrebare la care se caută răspuns. Rudele mortului mai afirmă că unul dintre complici ar fi sunat la un avocat (??), i-ar fi spus ce s-a întâmplat şi l-a întrebat dacă e bine să-l bage pe mort în tomberon şi să-l arunce în apa Oltului. Presupusul avocat (după cum este şi presupusa discuţie telefonică) i-a oprit de la continuarea fărădelegii, tomberonul fiind abandonat de cel care l-a adus din incinta complexului.

Întrebări la care se caută răspuns

• a existat un martor ocular care a văzut, o parte din scandal, de pe balconul camerei în care a fost cazat? • este adevărat că în jurul orei 00:30, victima Constantin Ionică a dus cu maşina lui pe o doamnă în localitatea Valea Cheii şi, apoi, s-a întors la restaurant? • atunci când a lansat jeturile de spray lacrimogen spre bătăuşi, care a fost interlopul ce l-a lovit în piept, provocându-i acestuia o ameţeală destabilizatoare? • care a fost contribuţia unui anume Albu, din Sibiu, la izbucnirea și amplificarea scandalului? • al cui este sângele prelevat de pe scările terasei? • cine a adus tomberonul jos, în şosea? Vom reveni.