Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

CETĂŢEANCĂ AMERICANCĂ, bolnavă de schizofrenie, PĂRĂSITĂ la Spitalul Nr. 2 din Râmnicu Vâlcea (EXCLUSIV)

Situaţie nemaiîntâlnită la spitalul nr. 2 din Râmnicu Vâlcea. De mai bine de 8 luni de zile, la secţia psihiatrie este internată o cetăţeancă americană, Sabina Iulia Schileru. Femeia suferă de schizofrenie acută şi a ajuns la spital în stare de urgenţă în luna noiembrie 2014. Acesteia i s-a asigurat tratament medical de urgenţă, iar apoi a fost internată la spitalul nr. 2. Povestea ei pare desprinsă dintr-un film tragic. Situaţia în care se află este una fără precedent şi din cauza vidului legislativ românesc. Practic, această persoană, în România, nu există.

Internată la Urgenţe la Vâlcea

Sabina Iulia Schileru a venit în România la sfârşitul lunii noiembrie 2014, în vizită la o prietenă de-a sa, care locuieşte în zona Traian din municipiul Râmnicu Vâlcea. În urma unei altercaţii cu prietena ei, a făcut o criză şi a ajuns la urgenţe.
„Pacienta a fost primită de la urgenţe de o altă colegă, nu de mine. Eu am preluat-o, fiind medic pe secţie. Din noiembrie, a avut multiple internări. Problema este că până la nivelul lunii februarie, noi nu am avut date despre identitatea acestei femei. Am avut o foaie de la UPU cu numele dumneaei, dată de o persoană, care locuieşte în Traian, la care această doamnă venise din SUA, aşa cum obişnuia să vină anual.
Am înţeles că pe 21 noiembrie 2014 a venit în România, s-ar fi dus la doamna respectivă din zona Traian, şi acolo ar fi avut loc o neînţelegere cu bagajele… Doamna Schileru ar fi vrut să lase bagajele la ea, femeia nu a vrut şi a chemat poliţia. În momentul când a venit poliţia, Schileru a avut un şoc şi a devenit catatonică. Când am preluat-o eu, era inertă… stătea într-o poziţie contorsionată şi nu zicea nimic.
Nu am înţeles de ce doamna respectivă i-a ţinut paşaportul şi actele, le-am recuperat în februarie, când doamna deja era bolnavă, la pat, iar una dintre fiicele ei din Bucureşti a găsit actele şi le-a dat unei vecine, care ne-a adus actele.
Doamna din zona Traian am înţeles că este cu demenţă la pat”, ne-a spus medicul curant al doamnei Schileru, care a acceptat să stăm de vorbă din dorinţa de a se găsi o soluţie pentru această doamnă.

Femeia fără identitate

Povestea tristă a doamnei Schileru pare desprinsă dintr-un film. În România, nu are identitate, nu are rude sau alţi apropiaţi, nimeni căruia să-i pese de soarta ei, în afară de cadrele medicale, care au grijă de ea, cumpărându-i medicamente.
„Cazul este complicat prin simplul fapt că în România această persoană nu există în scripte. Dacă, Doamne Fereşte, cu femeia aceasta se întâmplă ceva şi moare, nu poate fi înmormântată. Este o situaţie chiar ciudată.
Am înţeles că mai are o soră şi un fiu în SUA, despre care s-ar spune că şi el ar avea probleme şi dacă cineva se ocupă şi rezolvă ceva, dacă vin cei din America şi te întreabă cu ce drept? E o persoană cu afecţiune psihică. E complicat.
Au fost contactaţi atât sora, care ar fi spus că nu este interesată, după vreo 5 tentative de abordare a dumneaei, inclusiv Ambasada. În cele din urmă a spus că nu o interesează. Despre fiu, am înţeles că ar fi student, că nu are posibilităţi financiare şi că ar avea şi el probleme”, ne-a mai povestit doctorul.
Acum, medicul mai are şi anumite nelămuriri despre cum a reuşit femeia să treacă de paza strictă de la aeroport şi cum de nimeni nu şi-a dat seama de gravele ei probleme.
„Eu am mari întrebări vizavi de cum a putut ea să treacă prin aeroport. Acum ea este recuperată, de 8 luni, ea se află pe tratament, ne descurcăm, i-am cumpărat medicamente. Nu înţeleg cum a trecut de aeroport, pentru că ea acum compensată fiind, este imposibil să nu-ţi dai seama că are o problemă. Nu trebuie să fii de specialitate”.

Nu mai vrea în SUA

Fiica renumitului chirurg vâlcean Grigore Schileru, care a emigrat în America în anii ’80, suferă de schizofrenie paranoidală şi stă, datorită bunăvoinţei medicilor de la secţia de psihiatrie a Spitalului Judeţean, într-un pat din această secţie.
Am întâlnit-o pe Gabriela Schileru la spitalul nr. 2 din Râmnicu Vâlcea şi am stat un pic de vorbă cu ea. Deşi medicul curant ne asigurase că starea ei acum este stabilă, oricine o vede realizează că, din păcate, are probleme psihice. Am întrebat-o despre viaţa ei din America, despre sora şi fiul ei, dar a refuzat să vorbească. Deşi pare paradoxal, ne-a spus, de asemenea, că nu vrea să se întoarcă în America, sub nicio formă, deşi este cetăţean american.
„Doamna Schileru l-a avut pe tatăl ei, un medic chirurg faimos din Vâlcea. Au emigrat în Statele Unite când doamna Schileru avea 16 ani. Este fiica lui, din discuţiile cu persoane care au cunoscut familia. Din câte am înţeles, dumneaei în SUA, nu este nimic sigur, sunt bănuieli, supoziţii, ce am auzit… ar fi staţionat într-un centru de pacienţi cu probleme, nefiind diagnosticată cu schizofrenie.
Când a venit la noi la urgenţe, era în stare gravă, era catatonică, a trebuit să o internăm. Abia în februarie ne-au parvenit nişte acte de identitate. În momentul în care noi am avut toate aceste date, am anunţat Ambasada, imigrările, asistenţa socială, poliţia, evidenţa populaţiei…”, mai spune medicul.
„Ambasada SUA ne-a trimis nişte acte să le semneze doamna Schileru pentru a o putea duce înapoi în Statele Unite. Problema care s-a ivit în momentul respectiv a fost că doamna Schileru nu mai vrea să plece din România. Vă daţi seama, discernământ prezent sau absent, trebuie stabilit de o comisie psihiatrică medico-legală, la cererea unei instituţii autorizate pentru că dumneaei nu are aparţinători şi dacă nu vrea să plece, nu poate fi obligată.
Dacă am trimite-o în SUA fără acordul ei, în momentul în care s-ar urca în avion, ar face o criză şi s-ar termina totul. Nu vrea în SUA sub nicio formă”, a continuat cea care o îngrijeşte pe doamna Schileru.

Nu o putem arunca în stradă

„Noi acum o ţinem pe secţie, fără acte, fără foaie de internare, pentru că aceasta este o secţie de acuţi şi nu putem, dumneaei nu este asigurată, nu are nici un venit, nu are buletin. Nu putem să facem nici un act, nimic, sunteţi legaţi de mâini şi de picioare, până nu are carte de identitate.
O ţinem aici pentru că nu găsim o soluţie. Nu o putem arunca nici în stradă, că suntem oameni, înainte de orice. A fost o decizie luată de comun acord, cu medicul şef de secţie, cu conducerea spitalului.
Este un act de omenie. Nu o putem lăsa să plece, chiar dacă aşa ar fi normal, pentru că ea nu mai este un caz urgent, în acest moment. Vă daţi seama dacă am da-o afară, şi, doamne fereşte ar păţi ceva, toate instituţiile se vor bate cu măsurile luate, iar până acum nu au fost în stare să găsească o soluţie.
Celor de la imigrări le-am solicitat un act prin care să ne lămurească cu privire la cetăţenia doamnei. Cei de acolo ne-au răspuns că are cetăţenie dublă, dar nu ne-au trimis un act oficial până acum.
De la evidenţa populaţiei ni s-a comunicat foarte clar că atâta vreme cât nu are domiciliul stabil pe teritoriul judeţului Vâlcea, nu i se pot face acte. Este nevoie ca cineva să o ia în spaţiu, dar nu ştiu cine se va încurca”.

Nici mănăstirea nu e o soluţie

„Dacă e să luăm strict litera legii, n-ar trebui să discutăm nici noi fără acte. Ce să facem? La un moment dat ne-am interesat la o mănăstire, ne-a lăsat o pacientă un număr de telefon al maicii stareţe, însă nu am mai sunat pentru că mi-am amintit un episod anterior cu o măicuţă venită de la mănăstire psihotică, pe care am scos-o din psihoză şi când a fost vorba să o trimit înapoi, maica stareţă a spus că nu o mai primeşte că e cu afecţiuni psihice. Atunci am stat să mă gândesc ce succes aş avea cu doamna Schileru, care, de asemenea, are afecţiuni psihice? Cel puţin măicuţa respectivă muncise acolo, o cunoşteau şi tot nu au vrut să o primească, darămite o altă persoană. Ştiu că nu e prea creştinesc, eu am spus şi atunci, însă nu sunt în măsură să judec pe nimeni, dar de aceste fapte m-am lovit. I-au spus clar măicuţei să se ducă la mama ei la Sibiu că ele nu o mai primesc”.

APEL: Cineva să o ia în spaţiu pentru a i se putea face acte

Deşi pare sceptică, medicul curant al doamnei Schileru spune că s-ar putea găsi soluţii dacă cineva ar dori să o ia în spaţiu pentru a i se putea emite documente de identitate. Pe această cale, facem apel către toţi oamenii de bine din judeţul Vâlcea, care vor să dea o mână de ajutor, dar mai ales ne îndreptăm atenţia către Arhiepiscopia Râmnicului, dar şi către alte instituţii, pentru ca cineva căruia îi pasă cu adevărat să accepte să o ia în spaţiu pe Sabina Iulia Schileru. Doar aşa, poate fi ajutată şi poate beneficia de tratamentul şi grija de care are nevoie în România.
Ne gândim că poate, totuşi, mai sunt vâlceni care l-au cunoscut pe renumitul ei tată, poate chiar vâlceni pe care i-a operat şi le-a salvat viaţa. În acest fel, ar putea întoarce răsplata, ajutându-i fiica, care, acum nu se mai poate ajuta singură.
„Soluţia, în acest moment, ar fi ca cineva să o ia în spaţiu. O instituţie, Biserica, nu ştiu… În momentul în care este luată în spaţiu, noi ne ocupăm, îi facem acte, îi scoatem certificat de handicap, că are dreptul, şi o putem interna într-un centru, ar avea şi un venit, cât de cât. Dacă eu aş fi avut casa mea, aş fi luat eu. Eu şi soţul stăm în casa mamei mele”.
„Noi am intenţionat de la bun început să-i facem acte să o putem pune într-un centru permanent, ea nemaiavând rude pe teritoriul României. Mai are o mamă vitregă, undeva la Bucureşti, o doamnă într-un scaun cu rotile. La un moment dat, în încercarea noastră de a-i face acte, s-a vorbit cu acea doamnă, care ar avea un imobil în Râmnicu Vâlcea şi ar fi zis că ar fi dorit să o ia în spaţiu, noi de acest lucru avem nevoie. Apoi, s-a sfătuit cu un avocat, care i-a spus că nefiind făcută nu ştiu ce succesiune, nu ar fi bine şi nu a mai vrut”, a încheiat medicul, căruia îi mulţumim pentru că a acceptat să stea de vorbă cu noi şi pentru că a avut răbdare să ne explice acest caz, care pare scenariul unui film.

Film despre viaţa chirurgului Schileru

În data de 29 ianuarie 2007, la Institutul Cultural Român au fost proiectate două documentare semnate de Diana Deleanu. Unul îl viza chiar pe renumitul doctor, tatăl pacientei de azi de la secţia de psihiatrie a spitalului nr. 2 din Râmnicu Vâlcea.
Doctor Schileru şi Mama Ghiţă au fost premiate la festivaluri interne şi internaţionale.
Doctor Schileru (2005, 35 min.) îl are în prim plan pe Grigore Schileru, medic din Râmnicu Vâlcea, transformat în personaj literar de Ion Baiesu (nuvela „Treizeci şi opt cu doi”, ecranizată de Alexandru Tatoş în „Mere roşii”, şi romanul „Balanţa”).
Un documentar emoţionant despre o personalitate fascinantă, convinsă că, de-a lungul vieţii, cea mai importantă realizare este satisfacţia sufletească a împlinirii datoriei.
Documentarul a fost distins cu Marele Premiu şi Trofeul festivalului, Premiul pentru Scenariu la Simfest – Tg. Mureş, Premiul I Festivalul ECO – ETNO- FOLK- FILM, Slătioara, Menţiune Specială – DaKino Film Festival – România şi Marele premiu şi Trofeul „Golden Beggar” Kosice – Slovacia.