Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

CAZUL FRAUDELOR INFORMATICE: FBI caută cai verzi pe pereţi în România

Moto: „Și veți cunoaște adevărul iar adevărul vă va face liberi!” – deviza Langley CIA

În urmă cu o săptămână de zile, la redacţie am fost vizitaţi de ziaristul englez Alan Hall, de la ziarul Daily Mail, tabloid cu un tiraj de 2.324.428 exemplare zilnic. Curiozitatea confratelui nostru de breaslă venea de la eternul subiect care contrariază occidentul: fraudele informatice şi Rm. Vâlcea –capitala mondială a fraudelor pe Internet, denumit „Hackerville”. Mai înainte de a ajunge la noi, Alan Hall a vizitat-o pe doamna procuror şef a Biroului Teritorial DIICOT-Vâlcea – Elena Vălimăreanu. Părea dezamăgit, puțin supărat, pentru că venise la noi după un reportaj şoc, ceva care să uimească cititorii cotidianului la care lucra și pleca cu traista goală. „De ce în Rm. Vâlcea sunt cei mai mulţi hackeri din ţară?” – era întrebarea sa obsesivă. La DIICOT primise explicaţia că în capitala noastră de judeţ nu sunt mai mulţi infractori în domeniul fraudelor informatice ca în restul ţării, numai că fenomenul este bine conturat şi stăpânit de procurori şi poliţişti, frecvenţa descoperirii acestora şi trimiteri în faţa instanţelor a celor vinovaţi fiind mai mare ca oriunde. Apoi, dialogul nostru cu ziaristul englez s-a purtat pe tema ultimelor arestări şi condamnări, „recolta” obţinută declanşându-i o nemulţumire evidentă. „Despre cazul celor doi hackeri români pentru care SUA a pus recompensă de peste 1,7 milioane de dolari pentru prinderea acestora, cunoaşteţi?” – ne-a surprins Alan. Şi pentru a nu rămâne fără răspuns la următoarea vizită (a promis revenirea în România) ne-am documentat. Concluzia la care am ajuns este că autorităţile americane gata să plătească sume mari pentru prinderea celor doi hackeri vizaţi (Nicolae Popescu – foto stânga – 1 milion de dolari şi Daniel Boşogioiu – foto dreapta – 750.000 de dolari) caută cai verzi pe pereţi.

Falsa fugă din faţa Tribunalului

Nicolae Popescu este din Alexandria şi este considerat de procurorul DIICOT care a instrumentat cauza drept organizator al unei scheme de fraudă cibernetică prin care se plasau pe website-uri de comerţ electronic din SUA, Anglia, Germania, Canada, Franţa, Italia, Polonia, Cehia, Noua Zeelandă, Australia şi alte ţări, numeroase anunţuri convingătoare de maşini, motociclete, bărci cu motor, apartamente, utilaje agricole şi multe altele, pe care nu le deţineau şi nici nu existau în realitate. Victimelor (în număr de 424 persoane vătămate) li se cerea să transfere bani în conturi bancare frauduloase, din care sumele erau ridicate şi aduse – în totalitate – conducătorului Nicolae Popescu. Cel de-al doilea român pentru care FBI oferă recompensă este Dumitru Daniel Boşogioiu, din comuna vâlceană Orleşti, care, aparent, a fost un membru cheie al schemei. FBI i-a cuprins pe cei doi pe lista celor mai căutaţi infractori cibernetici (cyber’s Most Wanted), listă care reflectă cele mai grave infracţiuni cibernetice comise în întreaga lume. Nicolae Popescu, considerat de americani coordonatorul activităţii derulate de ceilalţi infractori, este acreditat cu o fugă din faţa Tribunalului Vâlcea şi, ca urmare, nu a mai fost găsit până acum. Fals. Total este fals. Dezinformare. Dar să o lăsăm pe doamna procuror Elena Vălimăreanu să ne explice: „În dosar sunt 51 de inculpaţi, organizaţi de Popescu în 3 grupuri infracţionale. Pentru instrumentarea cazului şi trimiterea acestora în instanţa de judecată, am cerut reţinerea tuturor pentru 24 de ore şi am înaintat instanţei cererea de arestarea lor 29 de zile. Vă imaginaţi că, în instanță, audierea celor 51 de inculpaţi nu s-a putut face în termenul de 24 de ore şi s-a ajuns în situaţia că mandatul a expirat. Toţi inculpaţii au devenit liberi şi au putut face ce au vrut. Singurul care a plecat acasă a fost Nicolae Popescu. După ce judecătorii au aprobat arestarea lor, 50 dintre inculpaţi s-au predat la Poliţia Vâlcea şi numai Popescu nu s-a dus. Nu ştia soluţia pronunțată. Evident, s-a emis mandatul de arestare în lipsă şi poliţiştii vâlceni de la «Executări mandate» au plecat pe urmele lui. L-au găsit acasă în Alexandria, l-au încătuşat şi l-au adus la Vâlcea”. Faptele comise de cei 51 de indivizi s-au comis în perioada 2008-2010 şi paguba produsă naivilor cumpărători a fost de peste 10 milioane de dolari, stabilită ca responsabilitate pe loturi. Numai pentru „lotul” nr. 1, unde era lider direct Popescu s-a stabilit cert că suma jecmănită a fost de 1.005.218 dolari, la care se adaugă restul de la grupările celelalte.

• Doamnă prim-procuror, era Nicolae Popescu un individ atât de deştept încât a putut subordona orbeşte 50 de indivizi cu „profesional” şi orgolii? Da, bună întrebare. El era absolventul unei facultăţi şi nu ştiu dacă vreunul dintre „colaboratorii” săi nu avea studii superioare. Calităţile lui au rezultat din organizarea schemei de fraudare, din faptul că el se ocupa cu coordonarea activităţilor derulate de ceilalţi, îi angaja sau concedia pe cei care falsificau paşapoarte în funcţie de calitatea documentelor falsificate şi-i supraveghea pe cei care postau anunţurile false pe Internet, precum şi pe cei care negociau cu potenţialele victime.

Trimiterea dosarului la Tribunalul Tg. Mureş

Gruparea care a făcut obiectul dosarului nr. 69/2008 a fost organizată pe trei loturi, fiecare cu specialitatea lui. Unul era cel al „calculatoriştilor” (care trimiteau ofertele pe Internet), altul se ocupa cu ridicarea banilor şi ultimul avea sarcina recrutării „săgeţilor” (cei care erau trimişi după bani în ţările unde cumpărătorii trimiteau banii). Faptele membrilor grupării au fost conturate, fiecăruia i s-au stabilit responsabilităţile conform Codului Penal şi dosarul a fost încheiat. Numărul volumelor cazului este foarte mare, numai actul de sesizare a instanţei cuprinzând 339 de pagini. Dar cum instrumentarea s-a făcut de procurorii vâlceni, legea spune că dosarul trebuie să se judece la instanţe din ţară, astfel că dosarul a ajuns la Tribunalul Harghita, cu toţi inculpaţii în stare de arest.

Întoarcerea dosarului la DIICOT Vâlcea

După analiza situaţiei, audierea inculpaţilor şi coroborarea probelor administrate, Tribunalul Harghita a restituit dosarul Biroului Teritorial DIICOT Vâlcea, în vederea refacerii actelor de sesizare. Ca urmare, inculpaţii au fost puşi în libertate, cu nişte condiţii, totuşi. Pentru 4 inculpaţi s-a aplicat măsura de a nu părăsi ţara, restul fiind obligaţi să respecte anumite condiţii care-i fac responsabili de provizoria lor libertate. Pentru inculpaţii vâlceni: Diaconeasa Emil, Muşoiu Constantin şi Dinaci Aurelian a fost impus drept organ de supraveghere IPJ Vâlcea – Serviciul de Investigaţii Criminale.

Final temporar

Din cele prezentate rezultă că Nicolae Popescu şi Boşogioiu Daniel nu se sustrag controlului judiciar şi se cunoaşte unde se află, permanent. Deci, recompensa oferită de FBI nu-şi are obiectul. Cei doi nu au fost găsiţi vinovaţi prin instanţele de judecată şi până se ajunge la verdictul definitiv mai este cale lungă. Din informaţiile deţinute, chiar şi americanii cunosc acest lucru, ambasadorul SUA în România venind în vizită de informare la Biroul Teritorial al DIICOT Vâlcea, unde i s-a prezentat situaţia. Anchetatorii români au colaborat cu ofiţerii US Secret Service şi FBI în cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, ceea ce dă siguranţa cunoaşterii mersului investigaţiilor din dosar. (va urma)