Pe 26 aprilie 2013, primarul din Râmnicu Vâlcea, liderul PNL Emilian Frâncu, a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 29 de zile. Liberalul a ajuns după gratii pentru o presupusă şpagă de 20.000 de euro, pe care urma să o primească în două tranşe. S-a reţinut că edilul ar fi cerut suma menţionată reprezentanţilor unui birou de arhitectură 10% dintr-un contract public de 200.000 de euro, având ca obiect lucrări de amenajare a unor spaţii publice din Râmnicu Vâlcea.
Un flagrant ratat
La ultimul termen al procesului de corupţie intentat de procurorii DNA primarului Emilian Frâncu, asistenţa a putut vedea înregistrarea video făcută (cu aparatură ascunsă de unul dintre poliţiştii DGA) în biroul directoarei Aura Constantinov, de la postul de televiziune vâlcean aparţinând familiei primarului arestat. Toţi cei care deveniseră statui în scaunele din sala de judecată, au fost consternaţi de atitudinea procurorului care înscenase flagrantul, de ţipetele acestuia, de timorarea celei căreia i se adusese o borsetă cu bani pentru inculpat şi nu era a ei, de forţarea notei flagrantului şi insistenţa cu care se încerca să o determine pe aceasta să pună mâna pe borsetă (să-i rămână amprentele, semn al unei complicităţi la luare de mită) şi, în general, de forţarea notei unui flagrant care se arată, de la început, a nu fi flagrat (ca o concluzie personală, flagrantul a fost ratat, iar despre el nu se prea vorbeşte nici în rechizitoriu, centrul de greutate al acuzaţiilor fiind înregistrarea de la hotelul Ibis, din Bucureşti). Directoarea Aura Constantinov, la un moment dat, i-a reproşat procurorului că o timorează, că nu trebuie să ţipe la ea şi că nu pune mâna pe borsetă ca să o deschidă, din moment ce nu este a ei, iar ea face doar oficiul de a găzdui obiectul, după cum i-a cerut telefonic primarul. Reţinută de procuror şi dusă cu maşina procuraturii la sediul central al DNA, după vizionarea înregistrărilor video şi audio, i s-a putut stabili nevinovăţia şi a fost pusă în libertate, căpătând în dosar calitatea de martor. În contrast cu legile bunului simţ şi onorabilităţii instituţiei, Aurei Constantinov nu i s-a pus la dispoziţie un mijloc de transport pentru întoarcerea sa acasă, la Rm. Vâlcea, ci a fost trimisă în stradă, de parcă a venit, de bună voie, la DNA. Deh, România şi conducătorii ei!
Ministrul Stroe a luat foc
Atunci când a aflat că DGA a participat la ancheta procurorilor DNA privind cazul primarului (PNL) din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, ministrul Radu Stroe a turbat, acuzând că nu i se respectă ordinele. Ofiţerii DGA au păstrat în confidenţialitatea cauzei. Ministrul de interne a cerut verbal ofiţerilor DGA să se limiteze în anchetele DNA doar la cazuri de corupţie privind ofiţeri din Ministerul de Interne, nu privind politicienii sau civilii. El ar mai fi mai cerut să fie anunţat despre toate anchetele în care sunt implicaţi politicieni din USL dar ofiţerii DGA au păstrat confidenţialitatea anchetei, fapt care a stârnit reacţii vehemente din partea ministrului. Nu mică a fost furia ministrului liberal când şi-a văzut primarul arestat chiar de proprii angajaţi fără să ştie. Ordinul ca între DGA şi DNA colaborarea să se reducă cât de mult este posibil şi să fie înştiinţat atunci când se fac anchete penale împotriva politicienilor – şi, în special, a politicienilor liberali – a fost verbal, pentru că un ordin scris şi semnat de ministru ar fi putut însemna chiar un abuz în serviciu, cele două structuri putând colabora potrivit legii.
Şi s-a produs schimbarea
Atunci când a aflat că DGA a participat la ancheta procurorilor DNA privind cazul primarului (PNL) din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, şeful Direcţiei Generale Anticorupţie, chestorul Jănică Arion-Ţigănaşu, a fost schimbat din funcţie, fiind înlocuit cu comisarul şef Dan Dănilă, care ocupa funcţia de şef al Direcţiei Investigaţii din DGA. Anunţul schimbării a fost făcut public după ce presa a dezvăluit pe surse schimbarea când Radu Stroe a ras pur şi simplu toată conducerea DGA şi şi-a impus la conducere oameni apropiaţi. Dacă nu s-a putut controla şi extinde nimic, i-a schimbat pe toţi.
Concluzia unei ziariste dâmboviţene
„Un final tipic românesc pentru o ţară cu corupţie endemică are, deocamdată, povestea primarului liberal de Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu. Prins în flagrant şi arestat pentru luare de mită, primarul Frâncu a fost condamnat în primă instanţă, de o judecătoare de la Tribunalul Bucureşti, secţia a II-a Penală, la 4 ani de închisoare cu suspendare şi, ca atare, s-a întors victorios la Primărie spunându-i, în mod halucinant, denunţătorului că îl aşteptă pe la el la birou să vadă „cum implementează în continuare proiectul”. Judecătoarea care l-a condamnat pe primar cu suspendare este Florentina Vasilăţeanu, cea care are soţul avocat condamnat din februarie la trei ani de închisoare cu executare, într-un dosar al DNA, pentru fapte de corupţie. Soţul judecătoarei este dat în urmărire internaţională. Tot ea a decis, în primă instanţă, condamnare cu suspendare şi în cazul Constantin Nicolescu şi Cornel Penescu – Argeş, care, la recurs, au primit sentinţe cu executare. Aceeaşi judecătoare a făcut parte şi din completul care l-a eliberat condiţionat pe Adrian Năstase şi a redactat celebra motivare în dosarul Cămătarilor în care vorbea despre ineficienţa sistemului judiciar” – a concluzionat Sorina Matei (ziarist la Realitatea TV) pe blog.
Lasă un comentariu