Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Romeo Rădulescu şi Gigi Matei şi-au aruncat săgeţi otrăvite

• Preţul la apă a încins spiritele în Consiliul Local

DISENSIUNI. Replici dure între primarul municipiului Romeo Rădulescu şi consilierul Gigi Matei (PSD) la ultima şedinţă a Consiliului Local. Motivul discordiei dintre cei doi l-a constituit majorarea preţului la apă, propusă de APAVIL. Consilierul local consideră că proiectul propus de primărie nu este conform cu realitatea şi că preţul la apa potabilă ar putea fi micşorat. Edilul susţine însă că acest lucru nu este posibil, deoarece procedând contrar cerinţelor Uniunii Europene am putea pierde finanţarea pentru reabilitarea reţelei de apă.

Şedinţa extraordinară a Consiliului Local din data de 16 februarie a fost un adevărat „teren de luptă” între primarul municipiului, Romeo Rădulescu, şi consilierul local social-democrat, Gigi Matei. Proiectul de hotărâre care a  creat cele mai multe controverse este cel legat de aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată pentru municipiul Râmnicu Vâlcea şi a politicii tarifare în perioada de implementare, cuprinşi în studiul de fezabilitate din domeniul apei şi apei uzate aferent judeţului Vâlcea. Din raportul întocmit de primărie aflăm că  în judeţul Vâlcea, majoritatea apei potabile consumate (62%) provine din surse de apă de suprafaţa,  restul de 38% din populaţie depinzând de apa captată din fântâni private, de mică adâncime. Principala sursă de apă de suprafaţă este lacul de acumulare Brădişor de pe Râul Lotru, care furnizează apă brută pentru cea mai mare staţie de tratare a apei de la Valea lui Stan.

Revenind la cearta dintre Rădulescu şi Matei, trebuie spus că alesul pesedist a declarat că nu este de acord cu materialul propus, prezentând colegilor un calcul personal pentru a „scădea preţul la apă, pentru ca apoi CL să-l crească”.  „Aş dori să fac câteva precizări pentru cei care nu sunt la fel de informaţi ca şi mine. Fiind membru în AGA am urmărit cu atenţie evoluţia preţului la apă, iar materialul mi se pare aberant, nesusţinut. Vreau să subliniez că sunt de acord cu fondurile europene care urmează să vină, dar, înainte de aceasta, trebuie crescut preţul la apă, iar după aceea, scăzut. Am să vă spun şi de ce… În primul rând, sunt câteva elemente aici, care, datorită fuziunii, nu mai sunt susţinute. Din punctul meu de vedere, preţul la apă poate fi diminuat cu cel puţin două mii de lei vechi. Mai trebuie spus că avem un profit de 13%, ceea ce înseamnă că avem o intenţie mare de a ne pricopsi cu banii locuitorilor. Mai avem fondul IID, 3,7 mii lei vechi pe metrul cub de apă, care este foarte mare ţinând cont de ritmul de acumulare care până la această dată este 3 milioane de euro, ceea ce înseamnă că preţul apei poate fi scăzut, în Râmnicu Vâlcea, cum spuneam, cu 2 mii lei vechi. Dacă facem aceste simple operaţiuni care sunt de bun simţ, nu că vrea Matei, cred că e un lucru bun. Diminuarea fondului IID înseamnă o acumulare anuală de 36 miliarde lei vechi, 4,2 miliarde lei vechi pentru canal, scăzut la jumătate bineînţeles, şi 5 miliarde lei vechi epurare biologică. Deci, s-ar acumula, la jumătate, 25 miliarde lei vechi. După ce facem aceste lucruri, sunt de acord cu creşterea preţului la apă”, a spus el.

Replica

Romeo Rădulescu l-a contrazis pe Gigi Matei susţinând că preţul la apă nu poate fi mărit, deoarece proiectul de reabilitare şi extindere a reţelei de apă va fi finanţat din bani europeni, iar UE a impus condiţii clare legate de tarif.

„Văd că până acum nu ne-aţi spus nimic. Referitor la politica tarifară, aţi făcut nişte calcule, dar v-aţi chinuit degeaba. Dacă, în condiţiile actuale scădeam preţul la apă, nu ne mai încadrăm în memorandumul ISPA, iar dacă am diminua preţul, am intra în incapacitate de plată. Studiul de apă este făcut de specialişti şi fac pariu că nici măcar nu l-aţi citit. Repet, dacă nu respectăm termenii studiului de fezabilitate, pierdem  finanţarea de 100 de milioane de euro.  Mai bine spuneţi cetăţenilor că PSD nu este de acord cu extinderea reţelei de apă în municipiu”.

A doua zi după lansarea în spaţiul public a declaraţiilor lui Matei legate de politica tarifară a apei, directorul ACVARIM, Cristian Jianu, a organizat o conferinţă de presă pentru a face precizări pe marginea subiectului creat. „Studiul de fezabilitate a fost făcut de un consultat, care nu este anonim, aşa cum susţine domnul Matei. El a mai întocmit astfel de documente pentru alte 9 judeţe ale ţării, şi, din punctul nostru de vedere, l-a conceput cu profesionalism. Politica tarifară este o condiţie impusă de Uniunea Europeană şi nu putem să o neglijăm pentru că, altfel, este posibil să nu mai accesăm fondurile. Nici în anul 2009 nu am putut să scădem preţul apei sub 10% pentru că era un lucru impus de UE, în consecinţă, nici acum nu putem să procedăm altfel. Matei a mai spus că putem să scădem cota II, însă, ar trebui să ştie că am făcut acest lucru încă din luna septembrie a anului trecut, pentru a putea plăti cheltuielile suplimentare apărute la staţia de epurare. De asemenea, consilierul a făcut referire şi la pierderile de pe reţele, care au fost stabilite de consultant la 30%, spunând că sunt foarte mari. Aşa este, dar există argumente viabile în acest sens. Trebuie menţionat că, statistic vorbind, pentru staţiile nou proiectate pierderile sunt de până la 15%, în timp ce pentru cele reabilitate, cum este şi cazul nostru, ele sunt de aproape 30%. La acest moment, nivelul pierderilor din municipiu este de 27%, iar înainte de reabilitare, acum 6 ani, erau de 40%. Deci, am reuşit să le scădem aproape la jumătate”, a menţionat şeful APAVIL.

Întrebat care sunt beneficiile recentei fuziuni între ACVARIM şi APAVIL, directorul Cristian Jianu a spus că în cazul în care aceasta nu s-ar fi realizat, accesarea fondurilor europene ar fi fost extrem de dificilă.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU