Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

RÂMNICU VÂLCEA: Rezultate remarcabile la cea de a doua ediţie a proiectului Traffic Snake Game

În perioada 21 septembrie – 02 octombrie 2015 s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie naţională a Campaniei europene Traffic Snake Game (TSG). Această campanie a fost creată pentru a încuraja elevii, părinții și cadrele didactice să adopte moduri sustenabile pentru a se deplasa la școală, campania propunând mersul pe jos, cu bicicleta, cu mijloacele de transport în comun, în defavoarea deplasărilor cu mașina.

În paralel, campanii similare au loc în alte 18 țări europene: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Malta, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Ungaria.

„Ediția 2015 s-a desfășurat în 17 orașe din România: Aiud, Alba Iulia, Bistrița, Brașov, București, Făgăraș, Focșani, Giurgiu, Iași, Mihăești, Mizil, Moinești, Ocnele Mari, Odorheiu Secuiesc, Râmnicu Vâlcea, Târgu Mureș și Timișoara. La nivel național, în campanie au participat peste 12.000 de elevi din ciclul primar (I-IV), provenind din 62 școli. În perioada derulării campaniei, elevii au obținut economii de peste 65.000 km care nu au mai fost parcurși cu mașina, conducând la o reducere cu peste 11.000 kg a emisiilor de CO2. În urma analizei, s-a constatat că TSG 2015 aduce economii de CO2 cu 15% mai mari față de anul 2014.

Dacă în anul 2014 Râmnicu Vâlcea a participat la proiect cu 259 elevi din 4 şcoli, în anul 2015 a fost reprezentat de 631 elevi din 7 şcoli din Râmnicu Vâlcea şi localităţile limitrofe (Şcoala nr.4, Şcoala nr.5, Şcoala Gimnazială Goranu Rm. Vâlcea, Şcoala Anton Pann, Liceul Antim Ivireanul, Școala Gimnazială Sat Măgura Comuna Mihăești, Școala Gimnazială Costea Marinoiu Ocnele Mari), care au economisit 879 kg CO2, faţă de 537 kg CO2, în 2014.

Pentru a evidenţia progresele obţinute de municipalitate în promovarea modalităţilor sustenabile de deplasare în vederea decongestionării traficului și reducerii aglomerației, în special în zonele adiacente școlilor, buletinul din luna februarie al reţelei de mobilitate ENDURANCE, co-finanţată de Uniunea Europeană prin programul Inteligent Energy Europe, a alocat un amplu spaţiu de prezentare Municipiului Râmnicu Vâlcea.

Sub titlul „Ramnicu Valcea Promotes to its Future Generations the Sustainable Means of Transport” (Râmnicu Vâlcea promovează tinerelor generaţii mijloacele sustenabile de transport), buletinul ENDURANCE din luna februarie alocă un spaţiu generos prezentării măsurilor întreprinse de municipalitate în vederea reducerii poluării în oraş, prin promovarea mijloacelor de transport sustenabile (transport public local, ciclism, mersul pe jos), reabilitarea clădirilor publice, înlocuirea lămpilor sistemului de iluminat public cu unele noi, cu un consum redus de energie, achiziţionarea de autobuze noi.

Având în vedere faptul că în oraş s-au derulat importante lucrări în cadrul unor proiecte cu finanţare europeană care au necesitat restricţionarea şi blocarea principalelor artere din zona centrală, în vederea decongestionării traficului, municipalitatea a trebuit să promoveze transportul cu mijloace sustenabile, alegând ca public ţintă copiii, în special pe cei cu vârste între 7 şi 10 ani. Astfel, Municipiul Râmnicu Vâlcea participă, de 2 ani, la campania Traffic Snake Game (Oscar, şarpele hoinar) şi organizează, anual, “Ziua fără maşină”. De asemenea, în anul 2015, pentru prima dată, Râmnicu Vâlcea a participat la “Săptămâna mobilităţii europene” (European Mobility Week).

Buletinul ENDURANCE evidenţiază, de asemenea, măsurile permanente luate de municipalitate ca parte a proiectului „Săptămâna mobilităţii europene”: crearea a 4 staţii noi de autobuz prin prelungirea traseului liniei nr.7 de transport public local şi Acordul de parteneriat încheiat cu Asociaţia EcoAssist în vederea împăduririi a 11 hectare de teren în zona Feţeni.

Municipiul Râmnicu Vâlcea este, începând cu anul 2015, membru al reţelelor europene ENDURANCE şi CIVITAS, derulând în baza acestui statut, prin Direcţia de Dezvoltare Locală a Primariei, proiecte de mobilitate sustenabilă, beneficiind de asemenea, de consultanţă în domeniul realizării şi implementării planului de mobilitate urbană al oraşului” se arată într-un comunicat transmis de Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea.