Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Proiectul Apavil, sabotat de disensiunile useliste

• Noiembrie 2014, termenul limită pentru menţinerea proiectului în vigoare

Vâlcea riscă să piardă cel mai important proiect de investiţii iniţiat în ultimii ani. Cei peste 100 milioane de euro obţinuţi în baza proiectului „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Vâlcea” riscă să se ducă pe Apa Sâmbetei, din cauza contrelor declanşate între liberali şi pesedişti pentru controlul asupra Consiliului de Administraţie al SC Apavil SA. Dacă în cadrul consiliului judeţean, cele două tabere au picat la pace desemnând un reprezentant cu pedigree de partid în persoana lui Mircea Predescu şi un specia-list în persoana directorului societăţii, inginerul Cristian Jianu, reprezentantul în Adunarea Generală a Acţionarilor din partea Consiliului Local a schimbat regulile jocului aruncând pe lista membrilor selectaţi pentru a face parte din CA al Apavil trei nume nesortate prin votul consilierilor locali. „Era la latitudinea reprezentantului în AGA să desemneze numele celor care au îndeplinit criteriile de selecţie pentru Consiliul de Administraţie. Nu era necesar votul consilierilor locali”, explică viceprimarul Eduard Vârlan, fost reprezentant al CL Râmnicu Vâlcea în AGA Apavil şi cel care a stârnit în cele din urmă criza existentă între acţionarii societăţii. Numele introduse în CA cu ocazia desemnării lor de către Vârlan sunt: Lucian Tănăsescu- membru PNL, Cristian Floricel Ştefan- membru PNL şi Ovidiu Samson- simpatizant PNL.

Control pe vot în CA

Cu trei voturi din cinci, liberalii deţin poziţia forte în cadrul societăţii, dar cu toate acestea nu pot mişca un deget în accesarea fondurilor europene pentru care se dă bătălia între cele două forţe politice ale USL Vâlcea. O contestaţie depusă de preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, vizând desemnarea celor trei drept membri ai CA fără acordul consilierilor locali. În august 2013, în calitate de preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară APA Vâlcea, Ion Cîlea a atacat în instanţă decizia AGA Apavil de constituire a Consiliului de Administraţie a societăţii, blocând posibilitatea noii conduceri de a efectua prima tragere de peste 3,5 milioane euro din împrumut contractat de societate la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. „Cât timp există această contestaţie nu putem purta discuţii cu cei de la BERD. Ei au cerut un Consiliul de Administraţie necontestat şi siguranţa că ne vom îndeplini sarcinile contractuale”, recunoaşte Ovidiu Samson.

Aprilie, ultima şansă

O nouă înfăţişare în procesul declanşat în instanţa din Râmnicu Vâlcea va avea loc pe 15 ianuarie, dar şansele ca acest conflict să fie stins până la sfârşitul primului trimestru din acest an sunt minime. „Din păcate avem un termen limită până la care putem efectua prima tragere de la BERD. Este în aprilie. Dacă nu vom face tragerea nici până în noiembrie pierdem tot proiectul. Pe 15 ianuarie este încă o înfăţişare în proces, dar din păcate ne aflăm doar la prima instanţă. În funcţie de hotărârea pe care o va da instanţa, fiecare parte poate demara o acţiune în recurs”, mai spune Ovidiu Samson. Pe de altă parte, reprezentantul Consiliului Judeţean în Adunarea Generală a Acţionarilor, liberalul Gheorghe Păsat speră ca conflictul să fie tranşat cât mai repede printr-o negociere între părţi. „Noi sperăm ca în cursul acestui an să putem demara într-adevăr lucrările în acest proiect. Până atunci stăm într-o continuă amânare, dar nu cred că se pune problema ca cineva să dorească să pierdem finanţarea pe acest proiect”, explică Gheorghe Păsat.

Tensiuni politice între capii USL

Cu mai multe crize politice declanşate în ultimul an şi jumătate între liderii USL din Vâlcea: pesedistul Ion Cîlea şi liberalul Cristian Buican, nu este de mirare că preşedintele PNL Vâlcea îl consideră vinovat de această situaţie pe omologul său din tabăra PSD. „Acţiunea semnată de către domnul Ion Cîlea nu reprezintă în fapt decât o frustrare personală faţă de persoanele propuse de Consiliul Local al Municipiului Râmnicu Vâlcea în Consiliul de Administraţie al SC APAVIL SA. Consecinţele acestui demers pot fi devastatoare pentru proiectul european „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Vâlcea” de 100 milioane de euro. SC APAVIL SA nu va putea folosi finanţarea asigurată prin contractul de credit pentru cofinanţare semnat cu BERD, pe perioada procesului. Îngrijorător este şi faptul că dacă până în noiembrie 2014 nu se vor realiza extrageri din acest credit, acesta va fi anulat, ceea ce va duce automat şi la anularea proiectului european de extindere şi reabilitarea a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţ de 100 milioane de euro. Chiar dacă juriştii mi-au comunicat că această acţiune este neîntemeiată, că nu este făcută de o persoană care să aibă calitate procesuală activă sau că ea este tardivă conform termenelor legale, nu pot să nu critic atât acţiunea în ansamblul ei, cât şi faptul că pe perioada procesului S.C. APAVIL S.A nu va putea beneficia de fondurile necesare cofinanţărilor din contractul de credit pe care l-au semnat cu BERD”, arată Cristian Buican.

Frustrări personale sau îngrijorări întemeiate?

Reacţia lui Ion Cîlea la desemnarea celor trei nume de pe agenda lui Eduard Vârlan în Consiliul de Administraţie al SC Apavil SA ar putea să nu fie doar o toană a preşedintelui CJ Vâlcea, ci să aibă un substrat mai temeinic. Dacă în cazul lui Lucian Tănăsescu prezenţa în diverse AGA şi CA-uri a devenit o constantă în evoluţia sa din ultimul deceniu, celelalte două nume au atras cu siguranţă atenţia lui Ion Cîlea şi a taberei pesediste. Aflat în cercul de apropiaţi a lui Cristian Buican, Cristian Floricel Ştefan are o experienţă profesională dobândită la APIA Vâlcea şi la CRFPA Vâlcea, dar s-a făcut remarcat mai ales prin eliminarea indezirabililor din Biroul Permanent Teritorial al PNL Vâlcea, la alegerile din mai 2013, el fiind singurul care a contabilizat voturile obţinute de către candidaţi. De asemenea, Ovidiu Samson nu este văzut cu ochi buni de către liderul PSD Vâlcea pentru traseul sinuos urmat în politică, de la organizaţia de tineret a PSD Vâlcea acesta făcând pasul către construcţia ApR unde a stat în umbra actualului senator Adrănel Cotescu. Odată cu apariţia lui Cotescu în politica vâlceană, lângă gruparea liberală a apărut şi Ovidiu Samson semn că legătura dintre cei doi este foarte stabilă.