Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Proiectele europene nefinalizate din RÂMNICU VÂLCEA ne costă 55 milioane de lei

Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, a declarat că, din cauza proastei administrări şi implementări, s-a ajuns în situaţia ca, la unele proiecte europene, cofinanţarea de la bugetul local să crească de la 2% la 80%, din banii râmnicenilor urmând să se plătească pentru acestea peste 55 de milioane de lei.

„Este supărător să ştii că scoţi peste 55 de milioane de lei din bugetul local pentru plata unor proiecte europene care au depăşit 31 decembrie 2015, bani care ar fi putut fi folosiţi pentru cofinanţarea unor noi proiecte europene. Însă, iată, am ajuns în poziţia de plăti proasta administrare şi implementare a proiectelor vechi, care erau propuse cu 2%. Acum, la final, vedem că ajungem la cofinanţare de 80%. Altfel spus, aceste proiecte le puteam face cu bani de la bugetul local. Ar fi demn ca cei care au condus acest oraş în ultimii ani să tacă acum, pentru faptul că populaţia va plăti aceste lucrări”, a declarat Gutău.

Contractele europene se fac acum pe banii noştri

Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Municipal Râmnicu Vâlcea de miercuri s-au aflat 4 proiecte de hotărâre prin care Executivul Primăriei propune prelungirea contractelor de finanţare pentru lucrări care nu au fost finalizate în termenul stabilit, pe fonduri europene. Pentru trei dintre proiectele respective s-a propus alocarea din bugetul local, eşalonat, pe anii 2016-2017, a unor sume care însumează peste 55 milioane de lei, pentru finalizarea lucrărilor. Toate prelungirile de contracte au trecut la vot.

Astfel, primul proiect, pentru care se propune prelungirea contractului de finanţare până la data de 31 decembrie 2017, este „Reorganizarea şi amenajarea spaţiului public central din Municipiul Râmnicu Vâlcea”. Pentru finalizarea lucrărilor din centrul Râmnicului ar urma să se plătească de la bugetul local 29.852.750,17 lei, eşalonat pe doi ani, 2016 şi 2017.

Al doilea proiect pentru care se propune prelungirea contractului de finanţare până la data de 1 noiembrie 2016 este „Reabilitare pod peste râul Olt”. Pentru acest proiect, Executivul Primăriei nu propune alocarea de bani din bugetul local. De altfel, constructorul a anunţat Primăria Râmnicului, în data de 11 august 2016, că lucrările sunt finalizate şi se poate realiza recepţia finală.

Al treilea proiect al cărui contract de finanţare va fi prelungit cu acordul consilierilor municipali este „Pasaj denivelat suprateran pe bulevardul Tudor Vladimirescu”, pentru care râmnicenii vor plăti, tot eşalonat pe doi ani, 2016 şi 2017, suma de 938.412 lei. Cel de-al patrulea proiect cu finanţare europeană care n-a fost finalizat la termen şi pentru care se propune prelungirea contractului de finanţare până la data de 31 decembrie 2017 este „Reabilitare şi modernizare Baza de Agrement Ostroveni în municipiul Râmnicu Vâlcea”. Pentru finalizarea lucrărilor la acest proiect, din bani râmnicenilor se vor plăti eşalonat pe doi ani, 2016 şi 2017, 24.323.856,37 lei.

În total, pentru cele trei proiecte cu fonduri europene nefinalizate la termenele prevăzute în contract ar urma să se plătească de la bugetul local suma de 55.115.018,54 lei.