INTERES. În cadrul unui interviu, primarul staţiunii Băile Olăneşti, Sorin Vasilache, ne-a mărturisit că în localitatea sa, pe lângă dezastrul produs în zona izlazului Epureşti, există riscul să se mai reactiveze alte două alunecări de teren. Tocmai de aceea, el a cerut sprijinul autorităţilor judeţului şi al Guvernului României, deoarece sumele de bani necesare sunt imense.
Rep.: Cum au afectat alunecările de teren localitatea Olăneşti? Despre ce este vorba şi cum vedeţi rezolvarea problemelor?
Sorin Vasilache: În data de 17 februarie s-a accentuat alunecarea de teren din zona izlazului Epureşti, pe o suprafaţă de 5,2 hectare, punându-se în pericol 2 case de pe strada Forestierilor, ajungând la 2 metri de locuinţe. În momentul de faţă, valul de pământ se află chiar lângă fundaţia de beton a uneia dintre case. Am intervenit pentru drenarea apei, realizarea unei rigole şi dirijarea apei către rigola din strada Forestierilor. S-au făcut, de asemenea, drenuri din strada Izlazului către case pentru a se încetini alunecarea de teren. S-a întrunit Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă şi s-a dispus executarea, în regim de urgenţă, a studiului geotehnic, a măsurătorilor topografice şi efectuarea studiului de fezabilitate în zonă, pentru că, numai aşa, putem să stopăm alunecărilor şi consolidarea terenurilor. Au fost aici reprezentanţii Prefecturii Vâlcea, ai Consiliului Judeţean Vâlcea, ANIF Vâlcea. Pot spune că în urma intervenţiei preşedintelui Ion Cîlea la ANIF Bucureşti, un specialist a venit la faţa locului pentru a găsi soluţii. În momentul de faţă, alunecarea a încetinit pentru că am intervenit cu utilaje. Îi mulţumesc pe această cale domnului preşedinte al CJ Vâlcea Ion Cîlea şi avem asigurarea că oamenii din Olăneşti vor avea sprijinul dumnealui în continuare.
Rep.: Cât de afectate sunt cele două gospodării? Este nevoie de strămutare?
S.V.: Aşa cum spuneam, alunecarea a încetinit, iar când a fost mai rău, din fericire, valul de pământ s-a oprit în fundaţia de beton a casei şi s-a creat o umplutură de vreo 2 metri peste pământul existent. S-a decopertat acolo, pământul a fost dus în amonte şi am făcut rigole cu drenuri pentru captarea apei pentru ca apa să nu se infiltreze şi să accentueze alunecarea. Mai trebuie spus că a fost afectată şi strada Izlazului, care asigură accesul din strada Forestierilor către 6 locuinţe. Am balastat strada, am compactat-o şi în momentul de faţă se poate ajunge la cele 6 locuinţe.
Rep.: Acestea sunt doar soluţii de moment. Care este soluţia pe termen lung şi ce sume de bani ar fi necesare pentru rezolvarea problemelor alunecărilor de teren din zonă?
S.V.: Foarte adevărat că suma necesară pentru consolidarea zonei şi stoparea alunecării va fi dată de un specialist, dar este clar că se ridică la câteva zeci de miliarde de lei vechi. Măsurătorilor geo-topo şi expertiza geo-tehnică vor fi plătite din banii bugetului local Băile Olăneşti, însă pentru execuţia de lucrări avem nevoie de sprijinul Guvernului României. Staţiunea Băile Olăneşti reprezintă o zonă cu un potenţial turistic uriaş şi este păcat să nu se intervină în regim de urgenţă şi să se rezolve probleme alunecărilor care pun în pericol toată zona.
Rep.: Acum este perioada când se reactivează alunecările de teren. Mai aveţi probleme şi în alte zone?
S.V.: Da, mai avem pe DJ 656 în zona familiei Mutuligă, acolo unde a fost o alunecare de teren şi s-a intervenit şi s-a executat o lucrare în 2006-2007, dar nu s-a finalizat. Avem nevoie să se execute şi partea a doua a proiectului de acolo, pentru că altfel riscăm să avem din nou probleme. Am mai avut o alunecare de teren chiar la intrare în staţiune, pe DN, iar în momentul de faţă putem spune că s-a îndepărtat riscul, dar este clar că staţiunea Băile Olăneşti reprezintă o zonă cu risc ridicat de alunecări de teren.
Rep.: Care este situaţia financiară a Primăriei Olăneşti, ţinând cont că sunt administraţii publice locale în prag de faliment?
S.V.: Suntem oraş-staţiune şi avem foarte mulţi agenţi economici şi, ca atare, ne vin sume consistente la bugetul local. Însă, avem şi proiecte multe şi importante în derulare. Semnificativă este reabilitarea infrastructurii rutiere prin Programul Operaţional Regional, ce cuprinde 23 de străzi. Aici au început lucrările, în prima fază cu reabilitarea şi modernizarea parcurilor. De asemenea, am consolidat strada Înfrăţirii, iar în momentul de faţă ne pregătim să intervenim pe toate străzile din oraş. Am dat ordinul de începere a lucrărilor şi sunt convins că în Olăneşti vom avea o infrastructură modernă. Foarte important este că şi SC Apavil, cu care avem un proiect de extindere şi reabilitare a reţelei de apă şi apă uzată, ce vizează atât staţiunea, cât şi satele componente, lucrează în paralel cu noi. Asta pentru că, nu puteam să asfaltăm întâi şi apoi să spargem pentru lucrările Apavil.
Rep.: Ce proiecte aveţi pentru viitorul staţiunii?
S.V.: Am foarte multe proiecte pentru staţiune. Deja pot spune că ni s-a aprobat un proiect de realizare a unui centru de informare turistică în Parcul Central, acolo unde vom promova ce poate oferi staţiunea Băile Olăneşti. Avem în derulare un proiect pe Ordonanţa nr. 28 pentru asfaltarea străzilor Pleaşa, Mura, Păcii şi Vâlcele. În strategia de dezvoltarea a oraşului avem prevăzut şi achiziţionarea unui teren pentru construirea unei baze sportive şi am început deja culegerea de informaţii privind realizarea unui împrumut pentru realizarea acestui obiectiv. Ne mai trebuie să achiziţionăm o cisternă, pentru că cea pe care o avem este foarte veche. În plus, mă gândesc foarte serios la realizarea unui cinematograf 3D în oraş şi acum caut soluţii în toate părţile, pentru că şi tinerii noştri au nevoie de distracţie şi divertisment.
Rep.: Trecând la politică, care este situaţia din Consiliul Local Băile Olăneşti dintre consilierii PNL şi cei PSD? Îl veţi menţine pe viceprimarul PNL în continuare în funcţie?
S.V.: La alegerile locale din 2012, noi nu am candidat sub sigla USL aici la Băile Olăneşti. Pot spune că am o relaţie bună cu PNL în cadrul Consiliului Local. Din punctul meu de vedere, mai puţin contează pentru noi ce se întâmplă la Bucureşti, având în vedere că noi aici ne facem treaba cu eficienţă. Sigur, există o disciplină de partid şi nu ştiu ce se va întâmpla pe viitor. Însă, vă spun că relaţiile din Consiliul Local Băile Olăneşti sunt foarte bune.
Lasă un comentariu