Festivalul ceramiştilor „Cocoşul de Hurez”, care a ajuns deja la cea de-a 47 de ediţii, este cel mai cunoscut târg de acest gen din România, devenind în urmă cu câţiva ani un festival internaţional. Acesta adună anual în capitala ceramicii din România, oraşul olarilor, Horezu, peste 90 de meşteri din toată ţara, dar şi din alte state europene.
Anul acesta, festivalul se va desfăşura în perioada 01 – 03 iunie, pe platoul din punctul „Stejarii”, adiacent DN 67 Rm. Vâlcea – Tg.Jiu. În cele două zile, târgul este vizitat de aproximativ 15 – 20 de mii de vizitatori şi turişti.
Este o manifestare cu participare naţională, destinată tuturor meşterilor olari din România, aflată la ediţia a XXXVII – a (anul de înfiinţare este 1971). Târgul se desfăşoară în cadrul natural al campingului „Ştejarii”, neîncăpător de fiecare dată prin numărul din ce în ce mai mare de turişti sosiţi români, dar şi străini, iubitori ai artei ceramicii populare.
Este o expoziţie în aer liber a celor mai reprezentative centre şi tipuri de ceramică românească, dar şi un prilej de manifestări populare la care participă formaţii de dansuri populare din diverse zone etnofolclorice, o adevărată paradă a costumului popular.
Festivalul debutează în data de 1 iunie 2018 cu primirea invitaţilor după care urmează evaluarea producţiei de ceramică şi selecţia lucrărilor pentru Concursul de Creaţie „Cocoşul de Hurez” 2018. Sâmbătă, 2 iunie 2018, are loc deschiderea oficială a Târgului Ceramicii Populare Româneşti, Cocoşul de Hurez, urmată de turul oficial al standurilor. După o degustare a produselor tradiţionale din Horezu, va avea loc reuniunea juriului de creaţie şi evaluarea pieselor înscrise în concurs. Seara, se va desfăşura festivitatea de premiere a concursului de creaţie, urmată de un spectacol extraordinar oferit de Asociaţia Gal „Microregiunea Horezu” şi Primăria oraşului Horezu cu Olguţa Berbec, Cristian Bănăţeanu, Ionel Tudorache şi Taraful. Ziua de sâmbătă se va încheia cu o recepţie oferită de Primăria oraşului Horezu pentru meşterii ceramişti.
Duminică, 3 iunie 2018, va avea loc concursul de olărit pentru amatori „Strâmbă roata” şi un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Perla al Şcolii Populare de Artă Cernăuţi, Ucraina şi Ansamblul Brăduleţul al Casei de Cultură „Constantin Brâncoveanu” din Horezu.
Lasă un comentariu