Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Primarul care se afirmă!

INVESTIŢII. Ghidându-se după principiul ”Câinii latră, ursul merge”, primarul interimar Ion Gigi Matei îşi vede de treabă la Primărie, lăsându-i pe liberali să fie responsabili cu îmbârligăturile şi încocleţirile lor. Vîrlan se visează, deja, primar, Monceanu trage sfori penru cine mai ştie cine, senatorul Cotescu vrea şi el la Primărie, uitând cu toţii că munca în administraţia publică locală nu e o joacă de copii. Şi apoi, liberalii ar trebui să înţeleagă că s-au făcut de râs cu administraţia compromisă de Emilian Frâncu şi, apoi, avem nevoie, cu toţii, de stabilitate, de o stare de normalitate, pentru a face lucrurile să funcţioneze într-un municipiu înlemnit în proiectele trecutului. Asta vrea să mişte din loc primarul interimar, care se dovedeşte fără culoare în administrarea teritoriului municipal, dar cu dragoste de râmnicenii lui. Dacă se stă tot timpul cu gândul numai la ciolan, cine mai munceşte pentru râmnicenii care au votat în proporţie de 70% USL? Ion Gigi Matei a înţeles această enormă responsabilitate şi este decis să-i respecte pe concetăţenii săi, prin ceea ce face la Primăria Rm.Vâlcea.

Economistul Ion Gigi Matei a preluat interimatul la Primăriei într-un moment extrem de critic, după arestarea lui Emilian Frâncu când toată lumea era bulversată şi, după puţin timp, a reuşit să menţină situaţia administrativă locală pe linia de plutire, ba chiar să gândească proiecte pentru viitor. Programul de investiţii, pentru anul 2013, vorbeşte de la sine despre intenţiile lui Matei şi despre cum înţelege acesta să facă administraţie publică locală.

Primarul interimar pune în practică un program complex de investiţii, menit să îmbunătăţească vizibil viaţa de zi cu zi a râmnicenilor. ”Pe de o parte se vor finaliza o serie de proiecte importante începute în anii trecuţi, pe de altă parte vor fi demarate o serie de proiecte noi. Cu fiecare lucrare, cu fiecare proiect pe care îl finalizăm, ne apropiem de obiectivul pe care ni l-am propus, acela de a transforma Râmnicul într-un oraş modern în care să punem în valoare ceea ce avem frumos. Nu ne preocupă doar rezolvarea problemelor serioase de infrastructură, precum apă, canalizare, drumuri şi trotuare, ci dorim ca cetăţenii să beneficieze şi de un comerţ civilizat. De asemenea, suntem hotărâţi să continuăm să schimbăm din temelii faţa fiecărui cartier, dar ne preocupă şi zona centrală, pentru care avem un proiect depus deja la ADR SV Oltenia, care va fi aprobat în cel mai scurt timp” – susţine Ion Gigi Matei.

 Investiţii pentru confortul râmnicenilor

 Au fost reabilitate reţelele termice la trei puncte termice din oraş, lucrările fiind deja finalizate sau în curs de terminare. Este vorba despre PT1 din Ostroveni, la Grădiniţa Nr. 1 şi zona blocurilor A3, A5, PT13 din zona centrală, unde s-au înlocuit reţelele din piaţa centrală, şi PT 38 din zona Nord. De asemenea, pentru 9 blocuri din municipiu se aşteaptă efectuarea recepţiei lucrărilor de reabilitare termică, iar pentru un număr de 36 de blocuri, documentaţiile sunt înaintate spre evaluare la ADR SV Oltenia, pentru aprobarea finanţării în perioada următoare. La fel, mai multe proiecte sunt depuse, în diferite faze la ADR Oltenia, amintind de: reorganizarea şi amenajarea spaţiu public central, pentru care există depusă documentaţia la ADR SV Oltenia spre evaluare în vederea semnării contractului; arteră de legătură între b-dul N. Bălcescu şi b-dul Tineretului, inclusiv rampele aferente pasajului suprateran şi proiectul care se referă la sistemul de management al traficului.

O altă investiţie importantă va demara la începutul lunii septembrie a.c. Este vorba despre breteaua de legătură între str. Petrişor şi str. Antim Ivireanul, pentru care se va elibera în câteva zile autorizaţia de construcţie, urmând ca, mai apoi, să se emită ordinul de începere a lucrărilor. Specialiştii din primărie estimează că la sfârşitul acestui an, lucrarea va fi gata.

 Proiecte de milioane de euro cu finanţare europeană

 Deşi a fost acuzat de adversarii săi politici că a desfiinţat Direcţia de programe externe din cadrul Primăriei, Ion Gigi Matei  şi specialiştii din primărie au elaborat câteva proiecte de anvergură pentru care se doreşte obţinerea finanţării europene şi care au mari şanse să devină realitate. Unul dintre ele se referă la amenajarea unei parcări subternane pe două nivele în cartierul Ostroveni, în zona dintre Casa Ştiinţei şi Catedrala din Ostroveni, proiect ce se ridică la valoarea de 32 milioane lei. Pentru fluidizarea traficului, se doreşte realizarea a două subtraversări, una pe strada Dacia, alta în zona Hermes. Proiectele sunt evaluate fiecare la 3,4 milioane lei.

 Protetchim începe lucrările la căminul de bătrâni

 40 de locuinţe sociale vor fi construite în perioada următoare în locul corpului A al căminului de bătrâni din zona ştrandului Ostroveni. Licitaţia a fost câştigată de firma vâlceană Protetchim, cu suma de 4,7 milioane lei, ce presupune proiect tehnic şi execuţie. În locul fostului cămin vor fi amenajate 40 de garsoniere şi apartamente cu 2 camere moderne.

Străzi modernizate

 În paralel, se vor derula şi lucrări în cartiere, în continuarea eforturilor depuse la schimbarea aspectului acestora prin modernizarea drumurilor, trotuarelor şi parcărilor. Va continua şi programul de asfaltare, precum şi cel de reparaţii şi întreţinere a drumurilor asfaltate, pavate sau pietruite. Strada Bicaz urmează să fie finalizată la sfârşitul lunii septembrie. De asemenea, vor începe lucrările la alte două străzi, Constantin Stănciulescu şi Episcop Climent. În ceea ce priveşte străzile Iazului şi Toamnei, modernizările vor continua după ce APAVIL-ul va realiza sistemul de canalizare. ”Toate aceste lucrări presupun un efort financiar pe măsură. În această perioadă se definitivează la nivelul instituţiei ultimele detalii legate de rectificările la bugetul pe anul 2013. Primăria Rm. Vâlcea se află din punct de vedere financiar într-o situaţie favorabilă, neavând un grad ridicat de îndatorare. Ideea este că trebuie să profităm la maximum de fondurile europene oferite şi să absorbim cât mai mult din ele. După cum aţi observat, multe din proiectele mele se află în diferite faze de analiză la ADR Oltenia pentru obţinere de finanţare europeană” – a mai adăugat Ion Gigi Matei.

ROMEO POPESCU

romeo.popescu@voceavalcii.ro