Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Primarii vâlceni vor să scape prin autodenunţ de indemnizaţiile de handicap

Situaţie fără precedent în judeţul Vâlcea, primarii se reclamă singuri către Ministerul Muncii din cauza indemnizaţiilor de handicap. Din cauza crizei, edilii localităţilor vâlcene terorizează cu adrese şi sesizări conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială Vâlcea cu scopul reducerii numărului indemnizaţiilor de handicap, deşi respectivele indemnizaţii au fost date în baza anchetelor sociale realizate de angajaţii primăriei. Conducerea DGASPC Vâlcea susţine că nu are atribuţii în acest sens, drept urmare primarii nu au decât să-şi facă singuri ordine în scriptele instituţiei dacă vor să reducă cheltuielile.

Primarii vâlceni nu mai au bani pentru plata indemnizaţiilor de handicap din cauza numărului mare de dosare acceptate la plată. Pentru reducerea cheltuielilor, primarii au început să se autodenunţe la Ministerul Muncii în speranţa reducerii numărului de beneficiari, deci şi de indemnizaţii. În lipsa unui răspuns din partea ministerului, primarii au sesizat  şi DGASPC Vâlcea în speranţa unei reevaluări a dosarelor. Aflaţi în campanie electorală, primarii au încercat să-şi reducă cheltuielile cu ajutorul  Direcţie, dar acţiunea a rămas fără finalitate. Conducerea DGASPC Vâlcea a declarat că nu are atribuţii în acest sens, deoarece gradul de handicap şi indemnizaţiile aferente au fost acordate în baza unei anchete sociale realizate de primăriile în cauză, deci tot lor le revine obligaţia reevaluării dosarelor.

,,Nu am înţeles de ce ne sesizează nouă că sunt prea mulţi, şi să luăm noi măsuri. Nu este în competenţa noastră, ba mai mult. Primăria din Roieşti a sesizat Ministerul Muncii că avea de plătit 50 de indemnizaţii pentru persoane cu handicap şi nu mai are de unde şi a cerut să facem noi reevaluarea. Am mers la Primăria Roieşti împreună cu şeful serviciului evaluare prestaţii sociale, i-am arătat lista cu cele 50 de  persoane încadrate cu gradul I de handicap şi i-am cerut să-i taie singur pe cei care beneficiază în mod nemeritat de încadrarea în grad de handicap, pentru că el face anchetele sociale şi  propunerile de încadrare în gradul de handicap. A citit lista şi a zis că nu are pe cine să taie că toţi se încadrează în grad de handicap grav, şi atunci l-am întrebat de ce mai face sesizările. La fel se întâmplă şi cu comuna Tomşani, primim mereu adrese că sunt mulţi încadraţi în grad de handicap, că ne facem noi de cap…Noi nu avem nicio implicare în acordarea gradului de handicap, acesta este pus de o comisie de specialişti şi de medicul de familie. Prima evaluare se face de către asistentul social al primăriei, nu de noi.  Problema este alta, primăriile nu mai au bani, pentru că  multe societăţi au dat faliment, oamenii au rămas fără locuri de muncă şi nu mai au bani să-şi plătesc taxele locale, şi primarii nu ştiu cum să scape de aceste cheltuieli, pentru că în unele cazuri  indemnizaţiile acordate însoţitorilor persoanelor cu handicap depăşesc cu mult fondul de salarii al aparatului propriu. Le-am propus să înfiinţeze centre sociale pentru aceste persoane în care îngrijirea bolnavilor să fie asigurată de asistaţii sociali de pe Legea 416, care sunt obligaţi să presteze cele 72 de ore în folosul comunităţii, dar nu au vrut. Era singura soluţie de  degrevare a  bugetului de aceste cheltuieli”, a  precizat Antonie Ceauşu, director adjunct al DGASPC Vâlcea.

DANA NEDESCU