Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Primarii au fost scoşi din comisiile de fond funciar CONTROVERSE.

• Restituirile în Vâlcea stagnează

CONTROVERSE. Cu toate acestea, edilii sunt obligaţi să grăbească procedurile de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist şi să le finalizeze până pe data de 15 ianuarie 2014. Primarul localităţii Prundeni, Horia Horăscu, este de părere că guvernanţii s-au grăbit când au decis să le ia atribuţiile de preşedinţi ai comisiilor locale de fond funciar.

Prefectul de Vâlcea, Mircea Nadolu, a reuşit, la sfârşitul săptămânii trecute, să-i reunească, în sala Teatrului Anton Pann, pe majoritatea primarilor din judeţ. Şedinţa a fost una cu scântei, pentru că edilii nu s-au sfiit să-şi spună opiniile şi să facă vâlvă, acolo unde a fost cazul. Astfel, s-a scos în evidenţă că printre nemulţumirile primarilor vâlceni se numără şi modificările legislative privind fondul funciar. Ei, conform Legii 165/2013, trebuie să încheie procesul de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist, până pe data de 15 ianuarie 2014. După acea dată ar urma alte etape succesive, astfel încât, până în 2016, problema funciară a retrocedărilor să fie rezolvată definitiv. Problema este că primarii nu mai au nicio putere de decizie în cadrul noilor comisii de inventariere şi asta nu le convine deloc.

Primarul localităţii Prundeni, Horia Horăscu, şi-a manifestat nemulţumirea şi faţă de necesitatea angajării unui specialist cadastral, susţinând că nu sunt fonduri pentru un astfel de demers. „Erau probleme pe care le puteau prelua fără să facă întâlniri separate. Noi la asociaţia comunelor am discutat problemele pe care le avem. Este bine de ştiu că s-au grăbit cu legea 165 şi, mai mult decât atât, cu suspendarea comisiilor locale şi judeţene de fond funciar. Se putea merge în paralel pentru că mai erau câteva procente pentru aplicarea legilor fondului funciar şi puteam, până la sfârşitul anului viitor, să finalizăm acest aspect. Substratul este acela ca ANRP-ul nu mai are bani să facă despăgubiri. Noi ştiam acest lucru, dar, părerea mea, nu trebuia suspendată activitatea comisiilor locale. Se vorbea aici şi apreciez disponibilitatea dumneavoastră pentru a angaja acei cadastrişti. Nu se pot angaja la primărie specialişti în cadastru, pentru că, după cum bine ştiţi, sunt blocate posturile. Aţi văzut şi dumneavoastră câte hârtii şi avize trebuie să luăm până să se aprobe un post unic. Şi dacă facem un contract de prestări servicii, cu ce îl plătim?” – a spus primarul comunei Prundeni, Horia Horăscu.