Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Prefectul Petre Ungureanu, amendat de Avocatul Poporului

Prefectul Petre Ungureanu a ajuns din nou la mâna preşedintelui Consiliului Judeţean, social-democratul Ion Cîlea. Ungureanu nu poate scăpa de rău mirositorii de la audienţe decât cu ajutorul preşedintelui Consiliului Judeţean. Cu toate că prefectul îşi pusese toate speranţele în Avocatul Poporului, acesta i-a spulberat visul în week-end-ul trecut. Gheorghe Iancu l-a informat că HG 1723/2004, privind aprobarea Programului de măsuri pentru combaterea birocraţiei în activitatea de relaţii cu publicul, nu poate fi schimbată decât la iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean, nu a Avocatului Poporului.

Avocatul Poporului l-a condamnat pe prefectul Petre Ungureanu la audienţe fără număr, cu aceeaşi petiţionari recalcitranţi şi urât mirositori. Gheorghe Iancu, actualul Avocat al Poporului, a refuzat să legalizeze lista ruşinii redactată de prefectul de Vâlcea, chiar dacă Ungureanu a făcut apel la clemenţă prin expresia „şi demnitarii sunt oameni şi ar trebui protejaţi de iubirea poporului”.

În luna ianuarie, prefectul Petre Ungureanu  promitea că va iniţia un proiect de modificare a legii privind reducerea birocraţiei cu ajutorul avocatului poporului. Astfel, aşa-zisa ,,listă a ruşinii”, care cuprinde numele persoanelor certate cu apa, săpunul şi limbajul civilizat, va fi legalizată.

,,Am făcut nişte declaraţii cu mare impact în media locală şi naţională. Am făcut deliberat acele declaraţii.  Ştiam foarte bine ce mă aşteaptă. Nu mi-am schimbat opinia, mai mult chiar, voi încerca să iniţiez o modificare a acestei legi care va scăpa prefecţii de corvoada audienţelor. Între mine şi avocatul poporului este o lungă relaţie. Săptămâna viitoare voi avea o întâlnire cu domnia sa şi cu reprezentantul pe zona Piteşti în vederea modificării HG 1723/2004, privind aprobarea Programului de măsuri pentru combaterea birocraţiei în activitatea de relaţii cu publicul. Dacă reuşim să facem această modificare scăpăm de petiţiile nerezolvabile. Au venit în audienţă, cu aceleaşi petiţii, de câte 42, 31, 29 de ori, pe probleme rezolvate deja de justiţie, aveau hotărâri judecătoreşti definitive. O doamnă a venit de 55 de ori” – a precizat prefectul.

  ,,Lista ruşinii” este ilegală

Avocatul Poporului, prof. univ. dr. Gheorghe Iancu, a declarat că prefectul Petre Ungureanu se află într-o eroare totală, deoarece modificarea respectivei hotărâri nu poate fi solicitată decât de preşedintele Consiliului Judeţean, nu de Avocatul Poporului. Iancu a precizat că nu va face o astfel de solicitare, dar o va susţine, dacă Ion Cîlea va demara demersul. „Cetăţeanul este întotdeauna creditor de informaţii, iar statul este debitor. De la asta trebuie pornit. Sigur că ai posibilitatea să clasezi dosarul respectiv sau cauza respectivă, pentru că omul insistă pe aceleaşi lucruri, dar şi dacă insistă trebuie să te întrebi de ce insistă, pentru că s-ar putea să aibă dreptate. Pe mine nu mă interesează interesele particulare care se vehiculează într-o zonă sau alta, mă interesează ca drepturile cetăţeanului să învingă, dacă se inversează, statul dispare. În ceea ce priveşte modificarea Hotărârii de Guvern 1723/2004, iniţiativa o are Consiliul Judeţean, nu Avocatul Poporului, iar noi am evitat să sprijinim sau să propunem o astfel de iniţiativă. Sigur că am răspuns şi vom răspunde în continuare la asemenea solicitări cu mare încredere. Am spus că vom sprijini o astfel de modificare, dar iniţiativa nu poate să ne aparţină nouă, ca urmare  cel care vrea să facă aşa ceva să o facă”. Ion Cîlea a declarat că nu va solicita niciodată o astfel de modificare, pentru că dreptul la petiţie este sfânt, iar pe el nu-l interesează cum miros vâlcenii, ci petiţiile. În concluzie, prefectul Petre Ungureanu va scăpa de ,,dragostea” poporului doar prin demisie.

DANA NEDESCU