Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Prăbuşirea de la Buneşti, o catastrofă anunţată

• Se ştie de 3 ani de zile

Ministerul Administraţiei şi Internelor ştia încă din 2007 că gospodăriile din Buneşti vor fi acoperite de sare, dar nu a făcut nimic pentru prevenirea catastrofei. Deşi preşedintele Ion Câlea a declarat în cadrul şedinţei CL din data de 30 noiembrie că misterul apariţiei gropii de la Buneşti nu a fost dezlegat, consilierii judeţeni au aprobat alocarea sumei de 40.000 lei pentru acoperirea ei cu pietriş. O acţiune total inutilă în condiţiile în care respectiva groapă s-a produs în urma unei prăbuşiri de teren, respectiv  a unei caverne de sare. Fostul prefect Anuţa Handolescu susţine că măsura este foarte proastă şi-l sfătuieşte pe Ion Cîlea să evalueze mai întâi situaţia, altfel va avea soarta  meşterului Manole.

Săptămâna aceasta a demarat foarte prost pentru membrii Consiliului Judeţean. Cei peste 30 de consilieri au votat, cu o inconştienţă demnă de opera lui Caţavencu, alocarea a 500 milioane lei vechi localităţii Buneşti,  pentru stoparea alunecării de teren şi astuparea cu pietriş a gropii formate săptămâna trecută prin prăbuşirea unei caverne de sare. 100 milioane din această sumă va fi oferită ca ajutor financiar familiei afectate. Toată suflarea oraşului ştie că stă pe un ocean de sare numai capii judeţului nu ştiu nimic.

Preşedintele Ion Cîlea atrăgea atenţia că deocamdată nu se cunosc cauzele care au stat la baza acestei prăbuşiri şi a dat asigurări că instituţia a angajat cei mai buni specialişti în domeniu pentru diagnosticarea evenimentului.

Peste noapte, conducerea CJ a apelat la specialistul Toma Florică, cel care a făcut şi studiul geodezic de la  Seaca, studiu neluat în seamă  de fosta conducere a CJ. Deşi acesta atrăsese atenţia că terenul ales pentru construirea complexului Seaca este instabil din cauza izvoarelor subterane, conducerea CJ a demarat lucrările neţinând cont de recomandările acestuia. Drept urmare, lucrările s-au prelungit nesperat de mult, iar construcţia se află şi astăzi în pericol de a fi strivită de dealul din spatele complexului în cazul unor posibile alunecări de teren.

Buneştiul, la un pas de prăbuşire?

Cu trei ani în urmă, în momentul prăbuşirii cavernelor de la Ocnele Mari, fostul prefect Anuţa Handolescu  înainta Ministerului Administraţiei şi Internelor  un memorandum în care specifica trei scenarii posibile pentru evoluţia alunecărilor de teren de la Ocne. Ultima viza chiar localitatea Buneşti. La data respectivă, Anuţa Handolescu  specifica în raport posibilitatea prăbuşirii întregii localităţi Buneşti, dar nimeni nu i-a luat în serios memorandumul, deşi fusese făcut de specialişti.

După apariţia gropii de la Buneşti şi vizionarea primelor impuse de capii judeţului, fostul prefect cu fustă le atrage atenţia asupra inutilităţii acestor demersuri.

„Pe vremea comuniştilor, cei pe care îi blamăm cu toţii, existau zone interzise pentru construire. Dacă cineva din actuala conducere a judeţului îşi închipuie că a fost pusă aşa aiurea, pentru că nu exista o viziune de extindere a oraşului se înşelă amarnic. Specialiştii ştiau că Râmnicul stă pe sare,  până spre Bărbăteşti toată zona stă pe sare şi nimeni nu ştie câtă sare s-a exploatat de-a lungul timpului, deci nu ştim unde sunt golurile. Oraşul s-a extins aiurea după 1990, când s-au dat autorizaţii fără să se facă nişte studii geo. În 2007, când s-a produs prăbuşirea de la Ocne, am făcut un memorandum către MAI în care specificam faptul că ne-am putea confrunta cu o catastrofă asemănătoare şi la Buneşti. După calculele făcute de specialiştii consultaţi de noi reieşea că situaţia de acolo va fi mult mai catastrofală decât cea de la Ocne, numărul gospodăriilor afectate ajungea la 1.700. La data respectivă m-am certat foarte rău cu profesorul Zamfirescu, care avea altă părere, dar eu nu vorbeam aiurea, aveam în ,,spate”  studiile făcute de colegii mei de facultate de la Institutul Român de Îmbunătăţiri Funciare care colaborează cu Agenţia Spaţială. Ştiam că mai devreme s-au mai târziu se vor produce noi prăbuşiri, chiar de genul celor de la Buneşti. Am văzut că domnul Cîlea vrea să astupe groapa cu pietriş, nu ştiu cine i-a dat această idee, dar este o idee foarte proastă şi-l sfătuiesc să ţină cont doar de sfatul specialiştilor. Zona nu este sigură, este foarte posibil ca fenomenul de prăbuşire din zonă să se accentueze, să se extindă pe o suprafaţă mult mai mare”, a declarat Anuţa Handolescu. În traducere liberă, Ion Cîlea se va alege şi cu banii daţi, şi cu gospodăriile în saramură.

DANA NEDESCU