Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ploile au făcut ravagii în Guşoeni

Ploile căzute în ultima perioadă au afectat şi comuna Guşoeni. Şanţurile nu au mai putut face faţă volumului mare de precipitaţii, iar apa a făcut ravagii pe drumuri, prin curţile şi grădinile oamenilor. Au fost afectate, de asemenea, poduri şi podeţe. Inclusiv drumul naţional care străbate comuna Guşoeni s-a transformat în lac.

„Cantităţile mari de precipitaţii din ultima perioadă ne-au creat dificultăţi. Pe DC 85, la Guşoianca, în dreptul Şcolii Burdăleşti, a apărut o tasare din cauza volumului mare de apă. Aceasta s-a infiltrat în structura drumului, a îndepărtat stratul de nisip şi s-a creat o diferenţă de nivel de 15-20 centimetri, făcând riscantă circulaţia în zonă. Trebuie făcută o consolidare.

De asemenea, mai avem probleme şi la podul Ivăneţ, din satul Spîrleni. Acesta a fost realizat de cei de la OMV Petrom. Trebuie mărit pentru că în cazul unor precipitaţii abundente, apa nu poate trece pe sub pod şi ajunge pe drum, acţionează gen cascadă, afectând structura acestuia. Riscul ruperii platformei drumului este iminent.

O altă problemă gravă cu care ne-am confruntat a fost în zona târgului săptămânal. Aici totul pleacă de la nişte lucrări neautorizate, ilegale, realizate pe un versant al dealului, pe o suprafaţă de aproximativ 10 hectare. Noi am penalizat aceste lucrări, care au presupus decopertarea, îndepărtarea dunelor de nisip şi defrişarea vegetaţiei forestiere, practic a pădurii care se formase acolo, dar persoana care le-a executat nu vrea să înţeleagă ce efecte au aceste acţiuni asupra comunităţii. La fiecare ploaie vin aluviuni, blochează drumul naţional, înfundă şanţuri, poduri, intră nămolul în fântâni, în curţile şi grădinile oamenilor. Sunt puse în pericol inclusiv obiectivele pe care le avem în zona bazei sportive. E o problemă majoră acolo, care o să implice costuri mari pe viitor”, a precizat primarul comunei Guşoeni, Nicolae Concioiu.