SOLUŢII. „În baza contractului cu Oltenia, luăm energia electrică la un preţ de 2,11 milioane lei vechi pe megawatt în condiţiile în care dacă luam de pe piaţa existentă, preţul era de 2,5 milioane lei vechi pe megawatt. Deci avem un avantaj de 6 miliarde pe trei luni şi jumătate. Toată energia pe care o livrăm la cei 32 de agenţi economici este conturată la nivel de 2 megawaţi, conform calculului” – a spus preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea.
Consilierii judeţeni s-au întrunit miercuri, 19 septembrie, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean Vâlcea pentru a mandata un reprezentant în Adunarea Generală a Acţionarilor de la S.C. CET Govora S.A. Rm. Vâlcea în vederea aprobării furnizării energiei electrice către S.C. OLTCHIM S.A. Rm. Vâlcea. Astfel, apelând la această soluţie de avarie, toate cele 32 de firme de pe platforma chimică vor beneficia, până la sfârşitul acestui an, de energie electrică din partea Complexului Energetic Oltenia (CEO). Acest lucru se va întâmpla ca urmare a unui contract încheiat între CEO şi SC CET Govora SA. Reamintim cititorilor noştri că, problemele cu furnizarea energiei electrice pe platformă au început în data de 15 septembrie a.c., când combinatul Oltchim a rămas fără curent, din cauza datoriilor enorme de aproximativ 100 de milioane de euro către Electrica. Iniţial, şeful judeţului a cerut ajutorul CEZ Distribuţie Oltenia, optând pentru varianta preluării uneia dintre prizele de apă ale OLTCHIM, inclusiv a reţelelor de transport şi distribuţie, rolul de coordonator al sistemului de alimentare cu apă industrială fiind asumat de Uzinele Sodice. Acum însă, contractul cu Complexul Energetic Oltenia (CEO) a fost parafat, stabilindu-se ca furnizarea de energie către platforma chimică din Vâlcea să fie realizată până în data de 31 decembrie 2012. „Noi, în baza contractului cu Oltenia, luăm energia electrică la un preţ de 2,11 milioane lei vechi pe megawatt în condiţiile în care dacă luam de pe piaţa existentă, preţul era de 2,5 milioane lei vechi pe megawatt. Deci avem un avantaj de 6 miliarde pe trei luni şi jumătate. Toată energia pe care o livrăm la cei 32 de agenţi economici este conturată la nivel de 2 megawaţi, conform calculului” – a spus preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea.
Aleşii judeţeni, îngrijoraţi de soarta Oltchimului
În cadrul şedinţei extraordinare, consilierii judeţeni şi-au arătat îngrijorarea vizavi de privatizarea Oltchimului. Ei au vrut să ştie ce se va întâmpla cu întreaga platformă chimică din Rm. Vâlcea care depinde de anumite instalaţii de la Oltchim, dacă societatea ce va prelua combinatul va decide să îl închidă definitiv şi să-l vândă la fiare vechi. Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, s-a arătat încrezător însă că viitorul proprietar al Oltchim va înţelege situaţia şi va acţiona ca atare. Mai mult decât atât, el crede că se vor găsi în scurt timp soluţii tehnice pentru ca cele 32 de societăţi de pe platformă să nu aibă niciun fel de impediment în a-şi desfăşura activitatea dacă viitorul proprietar al combinatului nu va dori să facă transportul de energie electrică, de apă şi de abur către celelalte companii. „Fiind în proces de privatizate, Oltchim nu poate să concesioneze sau să închirieze instalaţii. Noi ne vom ocupa încă de pe acum, indiferent ce se va întâmpla cu Oltchimul, să convocăm specialişti în domeniu pentru a vedea ce soluţii avem. Trebuie să facem racorduri în plus, aducţiuni de apă, transport de energie electrică şi aşa mai departe” – a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.
CLAUDIA STANCIU
Lasă un comentariu