Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Lucrările la Biserica Adormirea Maicii Domnului, din Ocnele Mari, sunt în grafic

Primarul oraşului Ocnele Mari, Mihai Pătru a participat la slujba preotului paroh Diță Iulian care a avut loc la Biserica Domnească Sf. Gheorghe, unde a fost prezent şi Înaltpreasfințitul Varsanufie Gogescu, preotul paroh Tănase Florin- Biserica Ocniţa şi Goruniş.
După Sfânta Liturghie susţinută de Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, toţi invitaţii au vizitat stadiul lucrărilor de reabilitare de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Ocnele Mari, unde au constatat că lucrările sunt în grafic.
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a fost construită, după unele surse, în secolul XVI, în deceniul 3 de către voievodul Radu de la Afumaţi. Alte surse datează ridicarea bisericii în a doua jumătate a sec. XVI, în jurul anului 1560.
Următoarea dată atestată este anul 1746, menţionat pe uşa amvonului, când Constantin Hiotul a renovat-o şi a extins-o prin adăugarea clopotniţei în prelungirea pronaosului. De la această nu există alte informaţii până în secolul XX când, după cutremurele succesive din 1940, biserica a fost grav avariată, închisă cultului şi lăsată în părăsire.
Abia în 1968, sub patriarhul Iustinian şi episcopul Iosif al Râmnicului, Ministerul Culturii şi Cultelor prin Direcţia Monumentelor Istorice, pe a cărei listă de restaurare de urgenţă se afla biserica, a întocmit documentaţia de restaurare, în condiţiile afectării mai multor edificii din zonă din cauza exploatărilor de sare. Seismul din 1977 a agravat şi mai mult starea construcţiei, dar abia între 1999 şi 2004 s-au reluat discuţiile, s-a propus alocarea de fonduri pentru protecţia monumentului.
Din punct de vedere arhitectonic biserica este specifică epocii lui Matei Basarab, cu o formă în plan de cruce şi cu faţadele străbătute de un singur rând de firide înguste.