O ultimă analiză făcută de specialişti în această localitate a relevat faptul că pământul a luat-o la vale în nu mai puţin de 7 zone. Astfel, în satul Ursoaia, punctul Bucinoiu, pe DJ 677A – Glăvile – Şirineasa, pe fondul excesului de umiditate, s-au produs tasări ale platformei drumului pe o distanţă de circa 30 metri, iar în punctul Vlăduţ, eroziunea de mal drept a pârâului Pesceana a determinat o alunecare de teren, care a afectat 100 de metri pătraţi de teren agricol şi platforma DJ 677A Glăvile – Şirineasa pe o distanţă de 10 metri. De asemenea, în satul Lupoaia, punctul Antonie, eroziunile de mal ale pârâului Lupoaia au pus în pericol podeţul şi o gospodărie particulară şi tot în acelaşi sat, dar în punctul Crevenceanu, eroziunile de mal ale pârâului Lupoaia au pus în pericol podeţul şi DC 92 Lupoaia.
Situaţia este extrem de grea şi în satul Negraia, din localitatea Pesceana. Aici, în punctul Târg – Saivan, apele pârâului Negraia au distrus un podeţul din acest punct, iar singura soluţie de moment a fost construirea unei punţi provizorii pentru a asigura accesul între satele Negraia şi Lupoaia. Tot în satul Negraia, în cătunul Negrăiţa, drumul de interes local Negraia- Negrăiţa-Roeşti a fost distrus pe o distanţă de circa 500 m, iar acum se circulă numai pietonal, pentru că au mai fost identificate alte trei alunecări de teren pe acest drum.
O ultimă situaţia s-a înregistrat în satul Cermegeşti, punctul Popa, acolo unde s-a produs o alunecare de teren care a afectat o suprafaţă de aproximativ 0,15 hectare de teren agricol. Alunecarea este încă activă şi pune în pericol o locuinţă, deoarece se află la o distanţă de circa 20 de metri de aceasta.
În urmă cu câteva zile, la faţa locului s-a prezentat o comisie de specialişti de la Instituţia Prefectului Vâlcea, recomandând următoarele măsuri: „Decolmatarea şi refacerea şanţurilor adiacente DJ 677A; recalibrarea albiei pârâului Pesceana şi efectuarea unor lucrări de protejare a malurilor în punctul Vlăduţ; recalibrarea albiei pârâurilor Lupoaia şi Negraia pe toată secţiunea de scurgere; informarea de către administraţia publică locală a R.A.J.D.P. Vâlcea şi S.G.A. Vâlcea cu privire la necesitatea executării, în regim de urgenţă, a lucărilor de stopare a fenomenului de eroziune de mal în punctul Vlăduţ. RAJDP Vâlcea a stabilit că se impun lucrări de consolidare pe o lungime de 30 m.l., costul acestora fiind evaluate la suma de 180.000 lei, urmând ca în perioada următoare administratorul drumului să întocmească documentaţia tehnică de intervenţie; monitorizarea permanentă a zonelor de către C.L.S.U. Pesceana”.
Lasă un comentariu