Acasă Administraţie LIVIU DRAGNEA: În luna mai, vor apărea ghidurile solicitantului pentru REGIO

LIVIU DRAGNEA: În luna mai, vor apărea ghidurile solicitantului pentru REGIO

Primele ghiduri ale solicitantului pentru Regio – Programul Operaţional Regional 2014-2020 vor fi publicate în luna mai a.c., a anunţat ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, Liviu Dragnea.

Programul Operaţional Regional 2014-2020 are o alocare estimată de 8,25 miliarde euro şi 11 axe prioritare. „În ceea ce priveşte stadiul negocierilor cu Comisia Europeană, la această oră negocierile sunt finalizate ca şi fond, acum se lucrează la formularea unor prevederi. Nu au fost negocieri foarte simple. A durat mai mult pentru ca s-a discutat cu aproape toate serviciile Comisiei Europene, nu doar cu direcţia de specialitate, DG Regio. Vom avea câteva tipuri noi de investiţii: centre de transfer tehnologic, eficienţă energetică şi în clădiri publice, în iluminat public şi măsuri pentru mobilitate urbană. O altă noutate sunt instrumentele financiare pentru mediul privat: 100 de milioane de euro pentru garantare, 150-200 de milioane de euro pentru subvenționarea dobânzii”, a precizat Liviu Dragnea.

Ministrul Dragnea a mai anunţat că una dintre priorităţi este Delta Dunării. „Pentru zona Deltei Dunarii vom folosi instrumentul ITI: 1 miliard de euro vor fi alocate pentru această zonă. O altă noutate este modul în care România abordează Strategia Dunării: se pare că suntem singura țară care finanțeaza în mod real proiecte pentru Strategia Dunarii”, a mai anunţat ministrul dezvoltării regionale.

Investiţiile Teritoriale Integrate (ITI) reprezintă o noutate faţă de programul anterior (2007-2013). Ele permit intervenţii concentrate şi corelate pe mai multe domenii dintr-o singură zonă, pentru dezvoltarea integrată a acesteia.

ITI Delta Dunării va fi utilizat, prin contribuția tuturor Fondurilor Europene Structurale şi de Investiţii (FESI) 2014-2020, într-un areal format din 38 de unități administrativ teritoriale din cadrul Rezervației Biosfera Delta Dunării, din Județul Tulcea și din nordul Județului Constanța. În această zonă, Regio 2014 – 2020 va sprijini finanțarea activităților din următoarele axe prioritare: Axa 2. Sprijinirea competitivității mediului de afaceri Axa 3. Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon Axa 5. Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural Axa 6. Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională și locală Axa 7. Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului Axa 8. Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale Axa 10. Îmbunătățirea infrastructurii educaționale.

Regio 2014-2020 va cofinanţa, de asemenea, Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară al României: „Nu va fi finanţat în totalitate din Programul Operaţional Regional. Sunt alocate 300 de milioane de euro, iar diferența va fi suportată din veniturile Agenţiei Naţionale de Cadastru. Este un program foarte necesar ce se va întinde pe 7-8 ani. Vom stabili şi modul în care se prioritizează localităţile, vrem să mergem pe principiul cadastrului general, adică atunci când se ia o unitate administrativ teritorială se face cadastru complet, nu pe categorii extravilan/intravilan”, a completat ministrul Liviu Dragnea.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice gestionează Programul Operaţional Regional 2014-2020 în calitate de Autoritate de Management.

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.