Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: Facebook

Legea 15, anul ’16, ziua 17: adio, fumat!

Foto: FacebookFumătorii trebuie să-şi pună pofta-n cui. În curând, nu vor mai putea să-şi aprindă ţigara oriunde, ci doar în spaţiile special amenajate. Dintre acestea nu vor mai face parte nici măcar parcurile. România se pregăteşte, astfel, să intre în lumea civilizată.

Fumătorii dar şi nefumătorii ştiu că începând cu data de 17 martie va intra în vigoare Legea nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, prin care se introduc noi restricţii în ceea ce priveşte fumatul. Dacă sunt prinşi, pe un fumător viciul l-ar putea costa între 100 şi 500 de lei, iar patronii riscă nu doar o amendă de până la 15.000 de lei, ci chiar închisoarea.

De rigorile legii care interzice fumatul în spatiile publice nu scapă nici fumătorii de ţigară electronică. Nici ei nu vor putea pufăi în spaţii pentru copii, la locul de muncă sau în mijloacele de transport în comun.

Iată lista cu persoanele care pot să constate contravenţiile şi să aplice amenzile prevăzute de Legea 15/2016 (Legea Antifumat): ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române; ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei de Frontieră Române; personalul din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă judeţene/ Bucureşti-Ilfov; ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române.