Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Jaf în banul public la Consiliul Judeţean Vâlcea

GRAV. Bugetul judeţului a fost propus spre dezbatere şi aprobare în cadrul unei şedinţe ordinare a Consiliului Judeţean Vâlcea, la sfârşitul săptămânii trecute. Evident că acolo unde se pune în discuţie cheltuirea banului public apar şi controverse, acuzaţii şi certuri. Nici de această dată nu s-a făcut excepţie de la regulă, cei care au sărit ca arşi, după ce au parcurs proiectul de buget, au fost consilierii judeţeni PDL. Aceştia au atras atenţia că sumele pentru achiziţii sunt imense şi că preţurile produselor sunt mai mult decât exagerate, sunt de-a dreptul nesimţite.

Ca-n fiecare an, de ceva timp încoace, autorităţile judeţene se plâng că bugetul judeţului Vâlcea este insuficient pentru nevoile şi problemele comunităţii vâlcene. Nu ne îndoim de acest lucru, însă atunci când ies la iveală o serie de nereguli şi când se atrage atenţia că banul public se cheltuieşte nesăbuit, parcă te revolţi. Aşa s-a întâmplat şi cu bugetul judeţului din acest an, care dacă îl analizezi bine îşi dai seama că sumele pentru achiziţii sunt exagerate. Aparatele electrocasnice, motoarele sau pompele ce urmează să fie achiziţionate de DGASPC Vâlcea au preţuri imense, chiar şi de trei – patru ori mai mari decât preţurile pieţei.

Tocmai pe acest segment, consilierii judeţeni PDL au atras atenţia, ei fiind de-a dreptul indignaţi că se vor cheltui o grămadă de bani aiurea. Cel care a ridicat problema a fost consilierul Aurel Simion, care a dat exemple concludente din proiectul de buget. „M-aş lega puţin de investiţii şi achiziţii. Şi mă refer aici la cele de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea. Dragi colegi, mi se par cam exagerate preţurile. Vorbesc în cunoştinţă de cauză şi pot să furnizez şi informaţii privind firmele de unde pot să cumpere produsele mult mai ieftine faţă de ceea ce văd în acest buget. Nu este normal să cumpărăm o maşină de gătit electrică la 7.090 de lei, în condiţiile în care preţul pieţei, la utilajele profesionale, este în jur de 2.880 de lei. De asemenea, un grill electric este în documentele noastre 2.304 lei, iar pe piaţă nu depăşeşte 1.000 de lei; o maşină de feliat mezeluri 2.803 lei, iar pe piaţă o astfel de maşină profesională nu atinge suma de 700 de lei; un mixer de mână este aici 2.757 de lei, în condiţiile în care pe piaţă este maxim 300 de lei. Mai avem sume foarte mari la o pompă submersibilă care este trecută cu 18.000 lei, iar pe piaţă nu depăşeşte 2.200 de euro, la o pompă centrifugă care e trecută în acte 37.200 de lei, iar pe piaţă nu depăşeşte 2.000 de euro. Din punctul meu de vedere, de aici putem face suficiente economii şi să le dirijăm către acele perdele de protecţie” – a spus consilierul PDL Aurel Simion.

Preşedintele Ion Cîlea şi-a recunoscut vina

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, a recunoscut că unele sume trecute în buget sunt foarte mari. Dar, cu toate acestea, deşi a observat din timp presupusele greşeli, el nu a făcut nimic să le îndrepte, ci a propus un buget cu preţuri de achiziţii de-a dreptul nesimţite. „Cheltuielile sunt fundamentate la nivel de 491,2 miliarde lei, care poate asigura, prin folosire judicioasă şi foarte atentă, funcţionarea aparatului propriu al Consiliului Judeţean Vâlcea, a instituţiilor finanţate din bugetul propriu al judeţului. Vă cer, directorilor instituţiilor subordonate CJ, să folosiţi foarte atent fiecare leu. Vor fi probleme serioase cu sursele de finanţare necesare desfăşurării în condiţii normale a preliminării făcute în cadrul veniturilor acestui judeţ. S-au asigurat fondurile strict necesare în acest buget. (…) Şi eu am observat că sunt preţuri mari, dar voi cere directorilor să meargă pe licitaţii şi cerere de ofertă şi să alegem preţurile cele mai mici. Mă voi implica să reducem la maxim preţurile” – a spus preşedintele Ion Cîlea.

Pedeliştii au dat un vot de blam
sedinta CJ 1 copy
Consecvenţi în declaraţii şi susţinându-şi punctul de vedere până la capăt, consilierii pedelişti vâlceni au refuzat să voteze proiectul de buget al Consiliului Judeţean Vâlcea pe anul 2014. Ei au fost singurii care au dat un vot negativ unui buget făcut pe genunchi, restul consilierilor ridicând mâna fără menajamente şi fără să le pese că este vorba de un adevărat jaf în banul public. „Domnule preşedinte, sigur că dvs. spuneţi că aţi observat greşelile şi că sunt exagerate preţurile, dar probabil că sunt foarte multe sume exagerate în acest judeţ. Şi atunci, noi ce să înţelegem, că le votăm aşa şi pe parcurs o să se remedieze? Haideţi, să fim serioşi! Haideţi să facem un buget cu responsabilitate. Nu prea suntem de acord să votăm bugetul în aceste condiţii” – a spus preşedintele PDL Vâlcea, consilierul judeţean Romulus Bulacu.