Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ion Cîlea, criticat de şefa ANRMAP pentru că nu a încheiat contract de deszăpezire

DECIZIE. Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea şi-a motivat decizia de a continua să facă deszăpezirile cu RAJDP-ul: costurile extrem de reduse. El susţine că în timp ce alte consilii judeţene au cheltuit peste 2.000 de euro pentru deszăpezirea unui kilometru de drum, CJ Vâlcea nu a plătit decât 509 euro. 

Şi anul acesta iarna i-a luat pe nepregătite pe mai marii noştri conducători, autorităţile publice locale fiind total depăşite de situaţie. Acum însă, la scurt timp după ce codul portocaliu a trecut, iar zăpezile au început să se topească, s-a dat startul controalelor şi, cel mai probabil, mulţi se vor alege cu amenzi usturătoare. În urmă cu câteva zile, şefa Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), Cristina Trăilă, a declarat că 13 preşedinţi de consilii judeţene nu au încheiat niciun contract de deszăpezire pentru iarna 2011-2012, pentru că achiziţiile nu au apărut, aşa cum era legal, pe SEAP. Printre cei 13 preşedinţi se află şi şeful judeţului Vâlcea, Ion Cîlea, inoculându-se ideea că acestuia ori nu i-a păsat de problemele cauzate de căderile masive de zăpadă, ori a încheiat contracte fără licitaţie, preferenţial. „Din toate judeţele tarii, 13 nu apar în SEAP ca având un contract de deszăpezire în derulare. Mai precis, nu există niciun anunţ de atribuire cu privire la aceste 13 judeţe” – a precizat preşedintele ANRMAP. Mai mult, Alina Trăilă, în cadrul ultimei sale conferinţe de presă, a mai declarat că va începe în curând controalele, prioritate având documentele privind deszăpezirile, dar şi cele de prevenire a inundaţiilor.

Ion Cîlea a găsit cea mai ieftină soluţie

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, a ripostat dur însă, susţinând că acuzaţiile şefei ANRMAP nu-şi au suport în realitate. Şeful judeţului afirmă că, de aproximativ 12 ani de zile, de întreaga reţea de drumuri se ocupă RADP Vâlcea, iar asta include şi întreţinere curentă a drumurilor pe timp de iarnă şi deszăpezirea. „Încă din anul 2000, prin Hotărârea Consiliului Judeţean Vâlcea aprobată în şedinţa din 22 decembrie, întreaga reţea de drumuri judeţene (967,427 km) şi podurile amplasate pe aceste trasee au fost date în administrarea RAJDP Vâlcea, unitate de specialitate aflată în coordonarea directă a Consiliului Judeţean. De atunci şi până azi, lucrările de întreţinere curentă şi periodică, precum şi serviciile aferente acestei reţele de drumuri se realizează exclusiv de RAJDP pe baza programelor aprobate în fiecare an de Consiliul Judeţean. De altfel, aceste lucrări şi servicii sunt foarte clar enunţate şi în Nomenclatorul activităţilor de administrare, exploatare, întreţinere şi reparaţii aprobat de Ministerul Transporturilor. Indicativul 102 din acest nomenclator face precizări mai mult decât explicite asupra activităţilor de întreţinere curentă a drumurilor pe timp de iarnă, implicit asupra lucrărilor de deszăpezire. Şi încă o precizare: pentru iarna din acest an lucrările aferente anotimpului rece au fost aprobate prin Hotărârea Consiliului Judeţean nr. 20 din 3 februarie a.c., în acelaşi timp cu aprobarea bugetului propriu pe anul 2012” – a declarat Ion Cîlea. În final, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea şi-a motivat decizia de a continua să facă deszăpezirile cu RAJDP-ul: costurile extrem de reduse. El susţine că în timp ce alte consilii judeţene au cheltuit peste 2.000 de euro pentru deszăpezirea unui kilometru de drum, CJ Vâlcea nu a plătit decât 509 euro.

CLAUDIA STANCIU