1

Ion Cîlea: „Acţionarea în judecată a CET Govora – simplă strategie”

Preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, precizează: „Acţionarea în judecată a CET Govora – simplă strategie”

CET Govora a fost acţionată în judecată de Consiliul Judeţean Vâlcea, „de comun acord cu conducerea CET” a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea. De asemenea, preşedintele CJ a argumentat ce a stat la baza unei asemenea decizii. „Toată lumea a fost intrigată de faptul că noi, Consiliul Judeţean Vâlcea, am acţionat în judecată o instituţie aflată în subordine. De fapt, am ajuns la această strategie pentru a nu văduvi bugetul alocat judeţului Vâlcea de către Finanţele Publice, cu aproape 80%. Să explic: CET Govora era datoare la CJ Vâlcea cu plata redevenţei, o valoare de aproximativ 42 de miliarde de lei vechi. Aceasta, potrivit legii, intra în calcul la împărţirea bugetului pentru judeţul Vâlcea. Dar din cauza situaţiei economice grele în care se află platforma industrială, cei de la CET Govora au declarat că nu pot achita această valoare în timp util. Dar dacă nu o achitau, aveam penalităţi de 80% şi implicit bugetul nu primea aceşti bani. După mai multe întâlniri cu conducerea CET Govora, în care am explicat situaţia, am căzut de comun acord că putem face următorul lucru (să mergem în instanţă – n.r.), pentru că legea spune că acele creanţe care sunt în litigiu, nu se iau în calcul pentru penalităţi”, a precizat Ion Cîlea.

Dacă nu s-ar fi luat o asemenea decizie, toate primăriile din judeţ ar fi avut de suferit la rectificarea bugetară. „Astfel bugetul judeţului nu a mai fost văduvit, iar la împărţirea bugetului pentru Vâlcea, nu am mai fost penalizaţi cu 80%. Dacă s-ar fi întâmplat asta, toate Unităţile Administrativ Teritoriale din judeţ ar fi fost păgubite, iar nu ştiu cum am fi reuşit. În ceea ce priveşte creanţele pe care CET le are de achitat către noi, în momentul când va începe încasarea acestora, ele se vor muta pe bugetul de investiţii, ca partea a cofinanţării pentru proiectul european de retehnologizare şi modernizare a CET-ului”, a mai adăugat Cîlea.

Şi directorul general al CET Govora a avut acelaşi punct de vedere ca şi preşedintele Cîlea: „Nu cred că e bine să întreţinem disensiuni între mine şi domnul preşedinte Ion Cîlea. Noi doi am avut zilele trecute o discuţie bărbătească. Nu am avut niciodată disensiuni. V-o spun cu toată responsabilitatea. Poate eu vreau să acţionez într-un fel, dânsul în alt fel, asta nu înseamnă că nu găsim o soluţie de compromis. Nu înseamnă că noi doi avem o problemă. Domnul preşedinte nu m-a dat în judecată pe mine, a dat societatea. E cu totul altceva” – a încheiat Mihai Bălan.