Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„Încă suntem tributari metodelor perimate din administraţie”

PERFORMANŢĂ. A ajuns la un nivel înalt în administraţia publică locală şi a demonstrat că problemele Primăriei Prundeni nu mai au secrete pentru el. Este vorba de cel mai activ primar al judeţului Vâlcea,  edilul Primăriei Prundeni, Ion Horia Horăscu, care a impresionat prin perseverenţa şi capacitatea de a dezvolta şi moderniza o comunitate la cel mai înalt nivel. În cadrul unei interviu acordat redactorilor Vocea Vâlcii, primarul Horăscu ne-a mărturisit că a avut nevoie de mulţi ani pentru a ajunge la acest nivel şi le recomandă colegilor săi mai tineri din administraţia publică judeţeană să aibă răbdare dacă vor să realizeze ceva pentru comunitatea lor. În altă ordine de idei, deşi are extrem de multe realizări la Prundeni, primarul Ion Horăscu vrea şi mai multe. Tocmai de aceea, el a făcut o strategia îndrăzneaţă de dezvoltare a localităţii până în 2020 şi are de gând să o ducă la îndeplinire cu succes. 

Rep.: Domnule Horăscu, sunteţi unul dintre cei mai experimentaţi primari de comună din judeţul Vâlcea. Ce sfat le daţi colegilor dvs., primari din alte localităţi, pentru a face performanţă în administraţia publică locală?

Ion Horăscu: În primul rând, răbdare, răbdare şi iar răbdare. Este adevărat că timpul este cel mai mare duşman. Toată lumea vrea să aibă şi asfalt şi canalizare şi apă şi iluminat şi cămin cultural şi sală de sport şi multe altele, dar nu se pot face toate deodată. Nimeni nu mai are răbdare şi vrea mâine sau poimâine. Vedeţi dumneavoastră, eu sunt primar la al cincilea mandat şi toate le-am făcut în timp. Şi acest lucru s-a întâmplat când au apărut programele cu finanţare guvernamentală de tip OG7/2006, HG 577, sau cu finanţare de la UE de tip PNDR, Măsura 125, Măsura 322, ca să nu mai amintesc de Sapard. Dacă vă aduceţi bine aminte, până prin anii 2000 stăteam cu mâna  întinsă la judeţ pentru fonduri şi cu acestea abia dacă puteai să-ţi asiguri salariile funcţionarilor. Dar, cum spuneam, am avut răbdare. Un atu a fost şi formaţia mea gazetăreasca, care m-a stimulat să învăţ, să scriu şi să implementez proiecte. Şi iată, la ora actuală, am la Prundeni şi asfalt, am şi apă şi canalizare şi dispensar, am şi şcoli moderne cu teren de sport sintetic, cu grupuri sanitare moderne, prevăzute chiar şi cu cabine de duş, mobilier ergonomic, cu calculatoare aproape în fiecare clasă, cu săli de spectacole. Mai mult, am în localitate farmacie, centre sociale pentru copii, dar şi pentru persoane în vârstă. Am modernizat administraţia, cu ghişeu unic, cu serviciu de evidenţă a populaţiei, în speţă cărţile de identitate se eliberează chiar în comună. Ce i-ar mai trebui cetăţeanului din Prundeni? Un nivel de trai mai bun şi asta înseamnă locuri de muncă în primul rând, apoi mărirea speranţei de viaţă, de la 70 de ani în prezent, la peste 80 de ani. Dar şi sporul natural al populaţiei. Ce înseamnă asta? Să avem naşteri cât mai multe, dar şi decese cât mai puţine. Iată acum avem la nivel de localitate, în cele 4 sate, 4.676 locuitori, iar ţinta noastră este de 5.000 locuitori. Şi mai este ceva: colectivul. Vedeţi dumneavoastră, eu lucrez de ceva ani cu aceiaşi colegi. Continuitatea înseamnă performanţă. Am avut colegi pe care i-am şcolit, au absolvit liceul fiind salariaţi în primărie, iar după aceea i-am convins să meargă şi la facultate. Majoritatea au terminat SNSPA-ul, administraţie publică. Aproape toţi au urmat cursurile ECDL pentru obţinerea permisului European.  Nu poţi avea rezultate dacă mergi acum, în secolul vitezei şi al calculatorului, cu metode empirice de management administrativ.

„Ne confruntăm cu racilele unei societăţi încă şchioape”

Rep.: Aţi obţinut în ultimii ani numeroase premii şi diplome de excelenţă ca recompensă a muncii depuse în comunitatea locală din Prundeni. Care mai sunt ţintele dvs. anul acesta?

Ion Horăscu: Da. Nu mă plâng. De-a lungul anilor, autorităţile mi-au respectat munca şi realizările, scuzaţi-mi lipsa de modestie, şi mi-au înmânat diferite trofee. Diplomele sunt înrămate şi sunt amplasate în holul primăriei, la vedere, pentru că ele reflectă munca întregii comunităţi. Desigur, cele mai importante dintre ele sunt trofeele de „primar de 5 stele” şi „primarul anului 2011”, acordat de portalul administraţiei, oferit pe baza voturilor primarilor din întreaga ţară. Trebuie să vă spun că la jumătatea lunii februarie voi participa, alături de peste 500 de primari din ţară, la lucrările ACOR (Asociaţia Comunelor din România), eveniment ce va avea ca invitaţi guvernanţi, parlamentari, inclusiv prim-ministrul Ponta. Voi avea un întreg pachet de întrebări şi clarificări, pentru că lucrurile se mişcă încă greu în România. Încă suntem tributari metodelor perimate din administraţie. Şi o spune un „baci al administraţiei”. Noi ne confruntăm cu racilele unei societăţi încă şchioape. E timpul să scăpăm odată pentru totdeauna de populisme, să vorbim mai puţin la televizor şi mai mult în legislaţie. Parlamentarilor vâlceni nu le va fi uşor. Pentru ei am un pachet întreg de legi care trebuie revizuite. Prea multă hârţogărie, prea multe raportări. Nu zic că nu sunt necesare. Însă un portal naţional de IT ar rezolva totul. Şi apoi când scăpăm de „băieţii deştepţi”? Iată ţintele anului acesta. Maximizarea, eficientizarea şi modernizarea administraţiei.

„Vreau să aduc investitori pentru dezvoltarea agriculturii”

Rep.: V-aţi obişnuit concetăţenii din Prundeni cu proiecte din ce în ce mai îndrăzneţe. Ce planuri aveţi pentru viitor? Ce proiecte îndrăzneţe mai dezvoltaţi în comuna pe care o conduceţi?

Ion Horăscu: O parte din proiectele mele, în cei 16 ani de administraţie, le-am enumerat mai sus. Însă anul acesta, având încă un buget auster, sper să închei cât mai multe parteneriate public-private. Să primim confirmarea eligibilităţii celor 2 proiecte de câte 1 milion de euro fiecare pentru refacerea sistemelor de irigaţii. Să apară ghidurile de finanţare pentru depunerea proiectelor pentru parcurile fotovoltaice, pentru parcuri industriale, pentru turism, unde am ambiţii mari. Îmi doresc să pot aduce investitori pentru dezvoltarea agriculturii, în special în domeniul serelor de legume, să extind reţeaua de canalizare, să modernizez drumurile către exploataţiile agricole, să dezvolt o serie de pieţe stradale, să nu mai văd cetăţeni care îşi vând produsele pe marginea drumului. Mai mult, mi-aş dori să introduc subteran reţeaua de cabluri stradale, să pot amenaja  măcar străzile principale cu trotuare şi să vedem ce putem face cu sănătatea cetăţenilor. Sunt priorităţi pe care mi le-am înscris în strategia de dezvoltare a localităţii până în 2020.

Rep.: Situaţia economică a ţării este în declin, iar administraţiile publice locale au cel mai mult de suferit. Cum veţi face pentru a vă promova proiectele anul acesta şi a susţine cheltuielile de la Primăria Prundeni?

Ion Horăscu: Să speram ca odată şi odată economia să-şi revină. Depinde de noi, de guvernanţi, dar şi de conjunctura economică europeană. Cum mă ştiţi, împreună cu echipa de dezvoltare locală, am suficient management încât cheltuielile pentru cofinanţare să nu fie o problemă. Avem suficiente pârghii. Şi nu mă refer la a întinde mâna la fondurile Consiliului Judeţean, că nu prea sunt.

„Pe 2-3 februarie, le vom oferi oamenilor un regal folcloric”

Rep.: Le pregătiţi o surpriză oamenilor din Prundeni la sfârşitul acestei săptămâni. Despre ce este vorba?

Ion Horăscu: Am vorbit despre administraţie, dar administraţie înseamnă şi cultură şi petrecerea timpului liber. Mai pe larg probabil le vom discuta într-un viitor material publicistic. Însă pot să vă spun acum că sâmbătă şi duminică, 2-3 februarie a.c., la Centrul de Cultură şi Educaţie Zăvideni, aparţinând Ateneului Sătesc Prundeni, le vom oferi oamenilor un regal folcloric. Se numeşte „Gala cântecului românesc” şi este organizat în colaborare cu TV. H2.0, (TVRM) avându-l co-producător şi prezentator pe conjudeţeanul nostru, Georgel Nucă. Alături de el, vor fi pe scenă nume importante ale folclorului autentic, precum: Marcu Nicolici, Ion Lupu, Maria Loga, Ioana State, Neta Soare, Tudoriţa Gorjanu, Nina Predescu, Ion Drăgan, Mihai Mihalache, Vasilica Dinu, Maria Ghinea şi Nineta Popa Ionescu. Lor li se adaugă o serie de alţi interpreţi pe care spaţiul nu ne îngăduie să îi nominalizam, însă sunt sigur că mulţi dintre cititorii dumneavoastră vor fi prezenţi la Prundeni la acest sfârşit de săptămână. Eu am trimis invitaţii tuturor primarilor din judeţ şi sunt sigur că cei mai mulţi vor răspunde invitaţiei mele.

CLAUDIA STANCIU