Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: conservativesforbritain.org

În februarie se deschide apelul de proiecte pentru cei 200.000 de euro destinați afacerilor mici

Foto: conservativesforbritain.orgPrioritatea de investiţie 2.1. a Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020, care oferă ajutoare de minimis de până la 200.000 de euro cu fonduri europene, fără ca antreprenorii să aducă bani de acasă, urmează fie deschisă printr-un apel de proiecte estimativ în cursul lunii februarie 2016.

În februarie se deschide apelul de proiecte pentru cei 200.000 de euro destinaţi afacerilor mici: „Sperăm că vom putea deschide apelul de proiecte în cursul lunii februarie. Dorim ca înscrierea să se facă online şi aşteptăm definitivarea sistemului electronic de la Ministerul Fondurilor Europene”, a declarat, Gabriel Friptu, director în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), coordonatorul programelor pentru fonduri UE gestionate de MDRAP.

Ghidul solicitantului – condiţii specifice pentru această linie de finanţare, în formă consolidată, va fi publicat până a finalul lunii ianuarie, au comunicat oficialii MDRAP.

Această linie de finanţare ar fi trebuit să se deschidă încă de anul trecut, când, tot estimativ, s-au avansat mai multe perioade, fie în vara, fie în toamna lui 2015. Prin urmare, până la publicarea efectivă a Ghidului solicitantului în formă consolidată nu se poate şti cert când va fi lansat apelul de proiecte.

Noua linie de finanţare va oferi microîntreprinderilor ajutoare de minimis de maximum 200.000 de euro, pentru investiţii în mediul urban.

Prin POR 2014-2020 vor fi finanţate doar activităţile care se regăsesc în domeniile identificate de către Strategia Naţională de Competitivitate, precum şi cele care se regăsesc în Planurile de Dezvoltare Regională.

Totodată, în urma negocierilor cu Comisia Europeană pentru aprobarea POR, au fost stabilite complementarităţile pe anumite activităţi/domenii cu alte programe finanţate din diferite fonduri europene, pentru a evita dubla finanţare, ceea ce a avut ca efect ELIMINAREA unor domenii de activitate (de ex. agricultură, silvicultură, pescuit şi acvacultură, procesarea alimentelor şi a băuturilor, etc.) – a menţionat AM POR.

Potrivit AMPOR, antreprenorii vor putea deconta din bani europeni cheltuiala cu taxa pe valoare adăugată la investiţii, dar numai în cazul în care aceasta este nedeductibilă. „Este eligibilă doar TVA nedeductibilă, potrivit legii. Contribuţia programului la finanţarea unei investiţii este de maximum 100% din valoarea eligibilă a investiţiei, în limita de minimis. Valoarea eligibilă cuprinde şi TVA nerecuperabilă, conform legii (cheltuiala eligibilă)”, a menţionat AM POR.