Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

IGNORANŢA autorităţilor lasă Ioneştiul fără staţie de reciclare (FOTO)

Proiectul european prin care s-a realizat staţia de reciclare a deşeurilor de la Ioneşti este blocat de legislaţia greoaie

În anul 2009, Unitatea Administrativă Ioneşti, alături de alte opt comune din sudul judeţului Vâlcea, au iniţiat un proiect de reciclare a gunoaielor, pe fonduri europene. Investiţia a fost realizată şi au fost cumpărate utilaje în valoare de peste un milion de euro care nu pot să fie folosite din cauza legislaţiei greoaie. Din păcate, însă, utilajele achiziţionate, maşini de colectare, staţie de sortare, rampe şi cântare, stau degeaba deşi sunt noi nouţe. De vine este legislaţia greoaie. Mai precis, licitaţia pentru desemnarea unui operator care să o administreze trebuie făcută de ADI Vâlcea Salubritate, for care încă nu este constituit. S-a încercat şi o altă variantă, atunci când legea permitea o asociere între cele nouă comune dar a picat şi ea după ce Consiliul Local din Ştefăneşti nu şi-a dat acordul. „Acest proiect a fost iniţiat în anul 2007 şi s-a finalizat trei ani mai târziu. Este un proiect cu nouă comune asociate. Locaţia s-a stabilit la Ioneşti dar din cauza legislaţiei nu s-a putut da drumul la licitaţie şi din 2010 încoace stăm şi păzim utilajele şi tot ce avem aici. Maşinile sunt ca şi noi, un şurub nu le lipseşte, dar tahografele nu mai sunt bune şi trebuiesc reactivate. La un moment dat Consiliul Judeţean ne-a dat nouă aprobare să facem o asociaţie între cele nouă comune, am demarat lucrările dar cei de la Ştefăneşti nu au votat. Acum mingea este la cei de la Consiliul Judeţean care au preluat frâiele. Prin acest proiect gunoiul din cele nouă comune se vor aduce aici, se vor împacheta şi se vor duce la o unitate specializată. Pentru noi ar fi 10-12 locuri de muncă noi, plus taxele care se vor încasa. Ar fi un lucru bun şi pentru noi şi pentru celelalte comune. Am înţeles că până la finalul anului se va rezolva problema.”, ne-a declarat Gheorghe Agăpescu, viceprimarul Comunei Ioneşti.

„Vom rezolva rapid problema”

Oficialităţile judeţene recunosc că există o problemă importantă şi spun că o vor rezolva în cel mai scurt timp posibil. „Este o problemă care datează de ani buni din cauza faptului că nu s-a constituit Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate în Judeţul Vâlcea. Sincer nu am înţeles de ce au fost atâtea amânări, noi acum am grăbit desemnarea reprezentantul judeţului în ADI pentru a intra în linie dreaptă, pentru a putea să delege gestiunea operatorului pentru salubrizare şi pentru zona din care face parte Ioneştiul. Suntem în întârziere din cauza faptului că lucrurile nu s-au definitivat nici acum un an, nici acum doi ani. Eu spun clar, în câteva luni va trebui să îi dăm drumul.”, ne-a declarat Romulus Bulacu, vicepreşedinte CJ Vâlcea.
În tot acest timp, locuitorii din Ioneşti nu au unde să îşi depoziteze gunoiul menajer şi apelează la o variantă de rezervă, terenul unde a funcţionat în trecut o balastieră.