Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

HORA COSTUMELOR de la PIETRARI: Primarul Moraru, păstrător al tradițiilor și portului popular autentic

La sfârșitul săptămânii trecute, a avut loc cea cea de-a 46 editie a manifestarii traditionale „Hora costumelor” din localitatea Pietrari. Eveniment care încearcă să mențină vii tradițiile și portul popular, „Hora costumelor” de la Pietrari a adunat foarte multe oficialități, dar și oameni de rând. Cea de-a 46-a ediție arată că primarul Nicolae Moraru a dedicat timp prețios tocmai pentru a duce mai departe tradițiile noastre strămoșești.

„A fost o ediţie aniversară – 46 de ani neîntrerupţi, o manifestare frumoasă, pe care sperăm să o continuăm mulţi ani şi de aici înainte. Există o varietate a costumelor, o bogăţie a motivelor şi a simbolurilor extraordinară”, a precizat Nicolae Moraru, primarul localitatii Pietrari. Manifestarea a început duminică, 9 aprilie 2017, cu parada portului popular, la ora 10.00, apoi toţi cei prezenţi s-au prins în tradiţionala horă a purtătorilor de costume. A fost organizat şi un concurs al creatoarelor populare de costume şi de ţesături de interior. Cele mai inspirate şi dibace creatoare de costume şi ţesături de interior au fost premiate de către administraţia locală, care, astfel, duce mai departe un vechi obicei din preajma sărbătorilor pascale împământenit în Oltenia.

”Se spune ca in ziua de Florii imbracati in costume nationale, tinerii participau la „Hora costumelor”, hora in care se prindeau fetele, nevestele si flacaii insuratei din comuna si din sate vecine. Obiceiul a continuat an de an, adunand elemente de port popular, demonstratii de lucru in aer liber, obiecte de tors si tesut. Parada are loc pe ulitele satului. Incepe de la scoala si se termina la Caminul Cultural, iar in drum se opresc la biserica unde are loc slujba de Florii si unde participantii, purtand crengute de salcie in mana, intra in biserica pentru a fi binecuvantati”, ne-a declarat deputatul Eugen Neață.