Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

GIGI MATEI explică de ce se pierd banii europeni! Romeo Rădulescu nu este străin

În opinia edilului interimar Ion Gigi Matei, nefinalizarea la termen a proiectelor europene, precum şi pierderea unor bani europeni, are mai multe cauze, vina putând fi împărţită între primarii care au condus Râmnicul după anul 2008. Pesedistul Ion Gigi Matei este conştient de faptul că acum ponoasele sunt trase de actuala administraţie, însă doreşte ca râmnicenii să fie informaţi în mod corect. În opinia sa, foştii edili ori nu s-au implicat în realizarea investiţiilor cu pricina, ori au făcut şi depus documentaţii incomplete sau greşite.

De asemenea, Gigi Matei a mai precizat că pierderile financiare de la proiectele europene vor fi achitate ci banii de la bugetul local, bani care provin din economiile făcute de administraţia publică locală, în cei doi ani în care a condus-o el.

„Domnul Romeo Rădulescu se face vinovat de multe dintre întârzierile proiectelor cu fonduri europene care se derulează în Râmnic. În primul rând de demararea unor proiecte fără să aibă documentaţii complete, cu documentaţii sumare. Şi mă refer în mod deosebit la pasajul peste calea ferată. Acolo a dat drumul la un proiect cu o proiectare întocmită în opt zile. Am tras mult, au fost multe neajunsuri pe perioada execuţiei şi asta s-a văzut în întârzierile care au rezultat. Acum face nişte afirmaţii uluitoare, spunând că nu trebuia să semnez contractul de execuţie la proiectul de modernizare a zonei Centrale, pentru că, spune dânsul, depăşea termenul de 31 decembrie 2015 şi eram conştient de asta. Ca să înţelegeţi exact vă spun că depunerea proiectului s-a făcut în 15 martie 2013. A stat aproape un an la aprobarea finanţării, iar contractul de finanţare s-a semnat în 26 februarie 2014.

Trebuie să fac precizarea că din documentaţia întocmită pentru proiect şi aprobată în Consiliul Local, documentaţie care cuprinde termen de execuţie şi alte clauze, cuprinse şi în caietul de sarcini cu care se scoate ulterior la licitaţie, durata de execuţie era de 14 luni. Imediat după semnarea contractului de finanţare s-a scos la licitaţie, s-au aplicat procedurile standard, iar procesul a durat 10 luni, incluzând şi perioada de contestaţii. Aşa că semnarea contractului de execuţie s-a făcut în 18 decembrie 2014. Ordinul de începere al lucrărilor a fost dat în 15 ianuarie 2015.

Domnul Rădulescu recomandă că nu trebuia să semnez contractul, dacă depăşea data de 31 decembrie 2015. Fals. Ori rea-voinţă ori necunoaşterea legii, pentru că nu poţi să intervii cu clauze modificate (ele se consideră abuzive), în afara caietului de sarcini. Deci, toţi ofertanţii au depus o ofertă în condiţiile execuţiei proiectului în 14 luni. Ori modificarea acestui termen era o clauză abuzivă şi atrăgea corecţia întregii sume. Ori el a făcut acest lucru la Proiectul de modernizare a Colegiului Lahovari, a modificat clauzele din contract, în sensul acordării unui avans de 10 la sută şi a avut o corecţie de 10 miliarde lei, situaţie care este cunoscută şi se află la organele de cercetare.

La fel, vorbeşte despre cinste, despre corectitudine, dar uită că din cauza comportamentului şi activităţii dânsului Primăria Râmnicului, iniţial, a primit o corecţie de 60 miliarde lei la pasajul peste calea ferată şi 10 miliarde de lei, aşa cum am spus, la Colegiul Lahovari, corecţii care, ulterior, au fost plătite din bugetul de stat, deci de către cetăţeni până la urmă. Situaţiile de faţă au fost trimise la organele de cercetare penală de către comisia de la Ministerul Dezvoltării, care a făcut control la Primăria Râmnicului”, a spus edilul şef al Râmnicului.