GRAV. La începutul noului an şcolar, autorităţile judeţene s-au lăudat peste tot că programul naţional „Laptele şi cornul” va debuta odată cu prima zi de şcoală. Din păcate însă, nimeni nu a băgat de seamă că firma ce va distribui şi anul acesta produsele alimentare elevilor vâlceni este aceeaşi de anul trecut, cea care a primit numeroase reclamaţii datorită produselor de proastă calitate pe care le duceau la şcolile din judeţ.
În judeţul Vâlcea, nu mai puţin de 364.691 de şcolari şi preşcolari vor beneficia pe parcursul anului şcolar 2011-2012 de „laptele, cornul şi mărul” oferite de guvernanţi printr-un program naţional. Preţul unitar, impus de Guvernul României în toată ţara, este de 0,94 lei/ pachet, însemnând că valoarea totală a programului în judeţul nostru depăşeşte 5,7 milioane lei. Licitaţia s-a făcut la timp de către Conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea, încă din luna iunie a acestui an. Problema este însă că, bizar, la licitaţie nu s-a prezentat decât o singură firmă, SC Vlăsia SRL din Piteşti, aceeaşi care a câştigat licitaţia şi anul trecut, deşi în trecut era bătălie mare pentru câştigarea acestui program. Astfel că, aceeaşi firmă va distribui şi anul acesta „cornul şi laptele” în judeţul Vâlcea, în ciuda faptului că au existat numeroase plângeri împotriva societăţii, părinţii şi profesorii din mai multe şcoli din judeţ susţinând că elevii primesc cornuri vechi, de proastă calitate, mere stricate şi lapte cu termen de garanţie expirat. Una dintre plângeri a venit din localitatea Roşiile, acolo unde copiii au găsit cuie în cornuri şi au primit mere stricate. Şi la Ocnele Mari elevii au primit mere stricate, directorul şcolii sesizând imediat conducerea Inspectoratului Şcolar Vâlcea şi Oficiul pentru Protecţia Consumatorului Vâlcea. Trebuie menţionat că firma care a câştigat licitaţia şi anul acesta în judeţul Vâlcea în ceea ce priveşte Programul „Laptele şi Cornul” este din Piteşti şi este bine ştiut faptul că în anul 2008 aceştia au intrat în conflict cu autorităţile din judeţul Olt pentru că au distribuit lapte al căror termen de valabilitate era expirat. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Dumitru Persu, susţine că speră ca anul acesta programul să se desfăşoare în condiţii excelente, după ce anul trecut s-a declarat total nemulţumit de firma câştigătoare a licitaţiei. Ba mai mult, el a ajuns chiar şi la ameninţări, susţinând că va lua măsuri drastice, care pot ajunge până la încetarea contractului cu firma Vlăsia SRL. „Sper să nu avem niciun fel de probleme, iar conducerea societăţii ce a câştigat licitaţia şi anul acesta să fi învăţat ceva din experienţa din trecut. În caz contrar, vom lua măsuri pentru că este un program important şi nu ne putem juca cu sănătatea copiilor. Trebuie să fim realişti însă şi să realizăm că preţul foarte mic pe pachet nu permite, la ora actuală, o îmbunătăţire substanţială a produselor, mai ales a cornului, dar şi a fructelor care se distribuie în şcoli. Eu cred că actualii guvernanţi ar trebui să majoreze acest preţ pentru a le oferi elevilor produse de calitate superioară” – ne-a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Dumitru Persu.
Trebuie să menţionăm că sunt totuşi şapte localităţi din judeţul Vâlcea care nu au acceptat ca licitaţia pentru unităţilor lor de învăţământ să fie făcută de Consiliul Judeţean, urmând ca în cel mai scurt timp să-şi ţină propriile licitaţii pentru demararea programului „Laptele şi cornul”. Aceste localităţi sunt: Alunu, Băbeni, Berbeşti, Bărbăteşti, Galicea, Frânceşti şi Vaideeni.
CLAUDIA STANCIU
Lasă un comentariu