INVESTIŢII. În urmă cu două săptămâni a avut loc dezbaterea publică a proiectului de buget local pe anul 2013, care a strâns, în sala Cinematografului ”Ostroveni”, pentru mai bine de două ore, zeci de cetăţeni interesaţi de modul de alcătuire, dar şi de cheltuire a banului public. Râmnicenii au putut asculta viziunea actualei administraţii a Râmnicului asupra dezvoltării municipiului. Ţinând cont de importanţa bugetului pe anul 2013, mai ales că este un an critic, greu pentru noi toţi, am realizat un interviu cu primarul Emilian Frâncu, care a vorbit dezinvolt despre marile proiecte pe care doreşte să le implementeze în Râmnic.
• Rep. Aţi spus la dezbaterea publică că bugetul anului 2013 este un buget al marilor proiecte. Despre ce este vorba?
• Emilian Frâncu: Unul din proiectele – ”de suflet” i-aş putea spune – este cel al amenajării şi renaturării albiei râului Olăneşti. Când am iniţiat acest proiect am făcut-o pe considerentul că e momentul ca Râmnicul să nu mai stea cu spatele la cursurile de apă care îl străbat şi că aceste cursuri de apă nu mai trebuie să ”taie” oraşul în două, ci, dimpotrivă, să unească comunitatea. Proiectul de renaturare a râului Olăneşti a fost apreciat de Ordinul Arhitecţilor din România ca fiind unul din cele mai interesante din ţară la acest moment. Pentru stabilirea soluţiei de amenajare se va organiza un concurs în cel de-al doilea trimestru al acestui an. Prin acest proiect se intenţionează meandrarea râului Olăneşti, realizarea în concavităţile meandrelor de spaţii verzi, terenuri de joacă, parcări şi plaje, ascunderea malurilor betonate cu material rezultat din decolmatarea barajului Vlădeşti, crearea unei noi surse de alimentare cu apă şi redarea funcţiei energetice a hidrocentralei Vlădeşti. Când acest proiect va deveni realitate, Râmnicul se va alătura cu demnitate celorlalte oraşe care au transformat cursurile de apă care le străbat în adevărate embleme, precum Timişoara sau Oradea.
Un alt proiect important pentru oraş este cel referitor la remodelarea zonei centrale a municipiului. Acest proiect presupune atât o nouă estetică a acestei zone, cât şi multiple funcţionalităţi, absolut necesare. În baza acestui proiect, rezultat în urma unui concurs de soluţii organizat anul trecut, vor fi amenajate zone publice pietonale, deficitare la acest moment, precum şi noi spaţii verzi, se va construi o parcare subterană pe două niveluri şi, de asemenea, un pasaj pietonal subteran care să permită pe Calea lui Traian un trafic auto fluent, fără blocaje. Zona centrală va înceta să mai fie una marcată de poluarea maşinilor care aşteaptă ”verdele” la semafor, de sunetul continuu al claxoanelor şi de sirenele maşinilor de intervenţie care îşi fac cu greu loc prin traficul aglomerat. Centrul municipiului va deveni o zonă cu care să ne mândrim, în care să ne putem da întâlnire cu prietenii, în care să ne putem plimba.
• Rep. De ce aţi propus o nouă soluţie la proiectul bretelelor de acces la pasajul suprateran de pe bulevardul Tudor Vladimirescu?
• Emilian Frâncu: Într-adevăr am propus un nou proiect, cu cheltuieli reduse la minimul necesar în ceea ce priveşte exproprierile şi execuţia, care să redea pasajului de pe Tudor Vladimirescu deplina funcţionalitate. Perfect conştienţi de anvergura financiară a acestui proiect, l-am etapizat, ca orice bun gospodar, dar startul său va se va da în cursul acestui an.
Precizez de la bun început că nu am agreat nicio clipă soluţia unui pasaj suprateran, atât datorită costurilor – duble faţă de un pasaj subteran – cât şi esteticii, noul pasaj alcătuind, împreună cu podul peste râul Olt din Goranu, două cocoaşe ale unei camile. Dar când am mai văzut şi că proiectul actualului pasaj nu prevedea bretele de legătură pe direcţia Nord-Sud, mi-am dat seama că s-a depăşit măsura în ceea ce priveşte cheltuirea nechibzuită a banului public. Atunci când ai două artere mari de circulaţie pe direcţia Nord-Sud (oricum e mai aglomerată decât cea Est-Vest) – şi mă refer la bd. Tineretului şi la str. Nicolae Titulescu – iar aceste artere sunt despărţite doar de vreo 800 de m, e la mintea oricui că trebuie să le uneşti folosindu-te de această traversare a căii ferate.
• Rep. Care este importanţa acestor mari proiecte?
• Emilian Frâncu: Aş dori să subliniez un singur aspect, care poate nu a fost relevat pe deplin: toate aceste trei proiecte – indiferent de natura lor – sunt menite să unească! Să unească Râmnicul de pe cele două maluri ale Olăneştiului. Să unească râmnicenii într-o zonă centrală în care să se simtă ca într-o comunitate. Să unească Nordul şi Sudul oraşului într-un sistem rutier care să nu mai depindă de mersul trenurilor şi de lăsarea barierei. Aceste proiecte exprimă, poate în modul cel mai concret, viziunea pe care actuala conducere a primăriei o are asupra oraşului: un oraş compact – nu unul divizat; un oraş cu dezvoltare unitară în toate zonele, indiferent cât de la margine s-ar afla ele, un oraş al tuturor râmnicenilor. Altfel spus – aşa cum am promis şi în campania electorală – Râmnicul va fi cu adevărat ca o casă a noastră, în care să ne simţim bine şi de care să fim mândri atunci când suntem vizitaţi de prieteni.
• Rep. La ce alte investiţii pentru râmniceni vă gândiţi?
• Emilian Frâncu: Pe lângă cele trei mari proiecte prezentate anterior – şi care vor fi iniţiate în acest an – mai sunt şi altele, de mai mică amploare în comparaţie cu acestea, dar nu mai puţin importante. Vreau să menţionez aici: • pasajele subterane pietonale de pe strada Dacia şi de pe bd. Tineretului – zona Hermes, care vor creşte siguranţa pietonului şi vor duce la fluidizarea traficului auto • transformarea şi a ultimului corp de la fostul Cămin de Bătrâni din Ostroveni în 40 de locuinţe sociale şi demararea construirii a încă 106 locuinţe ANL, tot în Ostroveni • reabilitarea Pieţei Centrale, care va deveni, astfel, o structură modernă, dotată cu spaţii de expunere civilizate şi locuri de parcare suficiente, în completă armonie cu zona înconjurătoare • amenajarea unui parc fotovoltaic în zona Goranu care să ofere energie ”verde”, ieftină, municipiului • achiziţionarea unor autobuze noi pentru un transport în comun cât mai confortabil – dar şi cât mai economic – al râmnicenilor • reabilitarea podului peste râul Olt din Goranu • reabilitarea şi modernizarea Bazei de Agrement din Ostroveni, astfel încât să devină un punct de interes regional, indiferent de anotimp • construirea unei parcări subterane în Ostroveni • realizarea unui Parc Industrial • înlocuirea tuturor lămpilor vechi din sistemul de iluminat public cu lămpi cu LED-uri • instituirea sistemului NetCity în întreg oraşul.
Nu în ultimul rând, vom continua proiectele preluate de la vechea administraţie, chiar dacă – trebuie să menţionez – a trebuit să le corectăm în repetate rânduri datorită erorilor de concepţie şi de proiectare şi care reprezintă o sursă constantă de corecţii financiare venite de la organismele de control a utilizării fondurilor europene. Mă refer aici la modernizarea parcului Zăvoi, la amenajarea străzilor Aurelian Sacerdoţeanu şi Patriarh Iustinian Marina, la prelungirea spre Sud a bulevardului Dem Rădulescu, la reabilitarea Colegiului ”Alexandru Lahovari” şi, evident, la pasajul de pe bulevardul Tudor Vladimirescu.
MAGDA POPESCU
Lasă un comentariu