Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Eduard Vîrlan, noul viceprimar al Râmnicului

DECIZII. Surprinzător, consilierii locali nu s-au certat pe marginea alegerii unui nou viceprimar, ci pe desemnarea celor 3 membri în Consiliul de Administraţie (CA) al APAVIL SA. Deşi li s-a explicat la comisii că este imperios necesar să voteze pentru că altfel se riscă pierderea finanţării europene de 120 milioane euro, la şedinţa din plen consilierii opoziţiei au vociferat că ar trebui să-i cunoască personal pe cei care îi vor reprezenta în CA de la Apavil. La alegerea unui alt viceprimar în locul demisionarului Gheorghe Ioniţă, a fost consens aproape total. Eduard Vîrlan, propus de PNL, a întrunit 17 voturi pentru şi 3 împotrivă.

Proiectul de 120 milioane de euro de la APAVIL „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Vâlcea” este salvat, după luni de zile de tergiversare din partea politicienilor noştri judeţeni. Pentru că liderii USL nu reuşiseră să ajungă la un consens, procedurile la APAVIL erau blocate şi nimic bun nu se întrevedea la orizont. Ion Cîlea nu se înţelegea cu Cristian Buican, primarii sunt dezorientaţi, iar finanţarea risca să se ducă pe apa sâmbetei. ADI APA Vâlcea are nevoie de unitate şi de o bună funcţionare. Fără consens, de toată munca de până acum se va alege praful. Un prim pas spre normalitate s-a consumat în şedinţa CL din 5 iunie a.c. când, în sfârşit, membri în CA din partea Consiliului Local au fost aleşi.

Consilierii Opoziţiei, mai gălăgioşi ca niciodată

Unul din punctele fierbinţi de pe ordinea de zi a CL a fost nominalizarea celor trei persoane în CA al APAVIL, ştiut fiind faptul că de mai bine de 8 luni de zile, APAVIL funcţionează fără a avea un Consiliu de Administraţie ales. Cu toate că persoanele nominalizate au trecut printr-un riguros proces de selecţie, consilierii Opoziţiei au cerut să-i cunoască personal. „Solicit ca persoanele care urmează să fie votate să ne fie prezentate. Dumneavoastră ne cereţi votul pentru nişte persoane pe care nu le cunoaştem. Era normal să avem un CV al persoanelor sau acestea să ne fie prezentate” a susţinut  Mihai Persu. Nici Grig Crăciunescu nu s-a lăsat mai prejos: „Este în discuţie un proiect de 120 de milioane euro, iar deciziile din CA sunt foarte importante şi vor produce efecte”. Şi consilierul PPDD, Adrian Voicu, s-a manifestat împotriva luării vreunei decizii până nu-i cunoaşte pe cei selectaţi. „Insist să-i cunosc, altfel îi tai pe toţi 5. Nu pot vota pe cineva pe care nu-l cunosc” a declarat Voicu. La final, Mihai Persu a propus să-i voteze în ordine alfabetică, că oricum nu-i cunoaşte.

Eduard Vîrlan, reprezentantul CL în AGA Apavil, a explicat toată procedura: „Această listă s-a întocmit în conformitate cu prevederile Ordonanţei 109. A fost aleasă o firmă de recrutare de personal, au fost 12 persoane, 3 au fost respinse de BDO, 3 reanalizare şi decid membrii AGA. Din cei 6 rămaşi, o persoană este în incompatibilitate, lista restrângându-se la 5 persoane. Cei de la BDO au prezentat un raport voluminos despre procesul de selecţie, au fost 3 examinări. Legislaţia este foarte clară. Am avut discuţii cu preşedintele ADI APA Vâlcea şi dânsul ne-a solicitat ca să evităm alte contestaţii, pentru că suntem foarte întârziaţi cu desemnarea Consiliului de Administraţie la această societate, să aprobăm lista, apoi s-o aprobe şi dânsul şi apoi să formeze CA. Propunerea mea este să aprobaţi lista BDO. Suntem în întârziere. Nu putem semna anumite acorduri cu BERD-ul. Riscăm să pierdem finanţarea”.

Într-un  final s-a trecut la vot, din cei 20 de consilieri prezenţi, au fost 19 voturi valabil exprimate astfel: Bălănescu Ionel – 4 voturi, Floricel Cristian – 18 voturi, Popescu Vasile – 15 voturi, Tănăsescu Lucian – 17 voturi, Sindilaru Tudor – 3 voturi. Astfel, Cristian Floricel, Vasile Popescu şi Lucian Tănăsescu au întrunit numărul de voturi necesar pentru a fi desemnaţi în Consiliu de Administraţie de la APAVIL din partea Primăriei Râmnicului.

Alegerea viceprimarului, fără discuţii

Având în vedere că Gheorghe Ioniţă şi-a prezentat demisia din funcţia de viceprimar, începând cu data de 1 iunie a.c. s-a propus Consiliului Local să ia act de demisia acestuia din funcţie, păstrându-şi calitatea de consilier local. De asemenea, s-a propus alegerea unui nou viceprimar, în persoana singurului candidat, Eduard Vîrlan, din partea PNL. „Să trecem la vot!” a fost îndemnul primarului interimar Ion Gigi Matei. Astfel, consilierul local PNL, Eduard Vîrlan, a fost ales viceprimar al municipiului, fiind ales în funcţia de conducere cu un scor de 17-3 din voturile consilierilor prezenţi. Totodată, Eduard Vîrlan este viceprimarul responsabil de întocmirea, avizarea şi semnarea documentaţiilor pe proiecte europene întocmite de Primăria Râmnicu Vâlcea.

În aceeaşi şedinţă, consilierii locali trebuiau să mai voteze şi cel de-al doilea viceprimar al municipiului, însă, la începerea şedinţei, Ion Gigi Matei a propus retragerea de pe ordinea de zi a punctului respectiv. Se pare că în interiorul USL nu s-a căzut încă de acord asupra persoanei desemnate să fie cel de-al doilea viceprimar. Singurul nume vehiculat până acum ar fi Vasile Cocoş. Primarul interimar Ion Gigi Matei a preferat să retragă de pe ordinea de zi, întrucât lipseau doi consilieri din USL, Ion Gherghinaru şi Gheorghe Ioniţă fiind plecaţi în străinătate, având decât 10 voturi.

MAGDA POPESCU