Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

De ce vă bateţi joc de Sorin Ghiţă domnilor din CJ ?

EFICIENT. Sorin Ghiţă, edilul comunei Vlădeşti, a dovedit peste tot pe unde a trecut într-o viaţă de om, că este un om eficient. Un om care face mult cu bani puţini, care se zbate, care gândeşte, care proiectează. Activitatea sa politică a fost de asemenea folositoare Partidului Social Democrat pe care nu l-a trădat niciodată şi, anul trecut, a ajutat, indirect USL-ul, pentru care a adunat voturi în toate alegerile. Un asemenea primar ar trebui să beneficieze de sprijinul conducerii Consiliului Judeţean, dar şi al majorităţii din acest Consiliu formată din oameni care şi-au obţinut mandatele şi datorită muncii lui Sorin Ghiţă

Unii cu risipa, alţii cu economia

În Vâlcea sunt administraţii locale care au făcut proiecte extrem de scumpe pentru obiective unice, uneori nu prioritare comunităţii. Ne referim la sedii de primării ridicate pe multe miliarde, la Cămine culturale care au costat foarte mult şi care nu sunt umplute decât de câte va ori pe an în rest, beneficiind de public doar cu ocazia nunţilor, şcoli care au înghiţit grămezi de bani pentru a fi apoi închise etc.

În acest timp, unii precum Sorin Ghiţă au încercat să realizeze mult cu bani puţini şi au şi reuşit. Spre exemplu la iniţiativa acestui edil inimos s-a realizat un proiect de modernizare a clădirii în care pe timpuri funcţiona un Cămin Cultural. Clădirea veche de peste 30 de ani a fost lăsată în paragină, după Revoluţie. Primarul  s-a gândit că ar fi păcat să se cheltuiască miliarde pentru a avea doar un cămin cultural precum alte localităţi din judeţ. Şi astfel a apărut un proiect prin care, în clădirea modernizată, să fie amenajat un spaţiu în care copii din comună să înveţe meşteşugurile străvechi din zonă: ateliere de olărit, de prelucrat lemn, de ţesătorie. S-a mai alcătuit un spaţiu expoziţional pentru ceramica locală, o sală de spectacole cu 150 de locuri pe scaune, cu proiector, ecran TV, acustică modernă, grupuri sanitare moderne, o bibliotecă care să aibă şi biblionet şi care este frecventată intens de adolescenţii din localitate, un cabinet stomatologic, un dispensar şi o farmacie umană.

Din devize şi din calcule, transpunerea în practică a acestui proiect ar fi trebuit să coste 11 miliarde lei vechi. Sorin Ghiţă, însă, a dat zvon în lung şi lat că va fi o licitaţie corectă, a capacitat cât mai multe firme de construcţie să participe la acţiune şi, astfel, s-a găsit un constructor care a promis că va realiza proiectul cu doar 5 miliarde lei vechi. Se întâmpla anul trecut. Acum, constructorul a finalizat 75% din lucrare, dar, din păcate, în partea neterminată se află exact dispensarul, obiectiv de care Vlădeştiul are neapărată nevoie deoarece în momentul actual acesta funcţionează într-o clădire improprie, veche de peste 100 de ani, şi neagreată de Direcţia Sanitară. Dar primăria nu a reuşit să achite constructorului decât 800 de milioane de lei vechi din cele 5 miliarde datorate.

Neplata lucrărilor de către administraţiile locale este de fapt un motiv din care zeci de firme de construcţii au ajuns să trimită oameni în şomaj, să aibă datorii la stat, să ajungă în insolvenţă. O astfel de societate comercială trebuie să achite TVA-ul, să achiziţioneze materiale de construcţie, combustibilul pentru utilaje, să plătească asigurările pe utilaje şi autoturisme, salariile la muncitori, dările pe salarii , impozitele către stat. Dar statul nu le dă banii pentru serviciile prestate.

Disperat şi dezamăgit

La începutul săptămânii l-am întâlnit pe primarul Ghiţă umblând prin Consiliul Judeţean: „Mă rog de ei să îmi dea şi mie nişte bani să mai plătesc constructorului măcar 1 miliard ca să pot să îl rog apoi să îmi termine dispensarul. Au dat bani la fel de fel de lucrări, nu vreau să dau acum nume de localităţi, pentru că nu vreau să am dispute cu alţi primari. Nu vor să ţină cont că proiectul meu este cel mai important şi cel mai ieftin, raportat la calitate preţ. Nu vor să mă ajute, deşi eu i-am ajutat pe toţi să obţină voturi. Sunt coleg de partid cu ei, de alianţă, nu sunt un inamic politic, dar unii din ei mă iau la mişto şi-mi spun că dacă ar avea să îmi dea bani de care are nevoie Vlădeştiul, aş fi tare”.

Primarul este dezamăgit. Şi pus într-o situaţie delicată. Nu se mai poate plânge că fondurile sunt repartizate pe criterii politice, nu poate merge în Vlădeşti să spună oamenilor că din cauza PDL sau a lui Băsescu nu poate finaliza obiectivele promise în campania electorală, nu se poate plânge nici presei şi nu poate spune de ce anumite comune au primit bani mulţi pentru anumite obiective deşi ştie bine care sunt motivele care au stat la alocarea unor sume imense pentru unele clădiri. Primarul Ghiţă e genul care îşi respectă promisiunile, e un om de afaceri de cuvânt care a preferat uneori să piardă decât să nu-şi ţină cuvântul. De aceea, acum, este şi disperat. Nu poate fi de cuvânt faţă de cetăţenii din Vlădeşti dar nici faţă de un constructor care a acceptat să execute un proiect complex pe o sumă mai mult decât rezonabilă.

Primarul Sorin Ghiţă, om transparent şi ospitalier, este în relaţii mai mult decât bune cu o mulţime de jurnalişti din judeţ şi de editori de presă dar nu vrea să declanşeze scandaluri, nu vrea să fi acuzat de cei din PSD că se plânge presei, că nu înţelege situaţia. Probabil, la discuţia de marţi din Consiliul Judeţean, i se umpluse paharul răbdării şi a răbufnit.