Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Consiliul Judeţean Vâlcea este înglodat în datorii

• cea mai importantă instituţie administrativă a judeţului are datorii totale de peste 374 de miliarde lei vechi • Ion Cîlea a început procedurile şi pentru obţinerea unui linii de credit cu care să plătească cofinanţările unor importante proiecte europene • preşedintele CJ Vâlcea a picat în plasa primarului de la Ioneşti • Consiliul a împrumutat bani pentru achitarea datoriilor Primăriei Ioneşti, Ion Cîlea luând această decizie după ce edilul Neagoe i-a promis „devotament” politic.     

De câţiva ani de zile, conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea se confruntă cu mari probleme financiare, ambiţiile preşedintelui Ion Cîlea de a moderniza infrastructura rutieră şi împovărarea cu problemele economice ale Spitalului Judeţean l-au obligat să facă împrumuturi de sute de miliarde de lei vechi. Astfel se face că, în acest moment, cea mai importantă instituţie administrativă a judeţului este înglodată în datorii, având credite totale în valoare de peste 374 de miliarde de lei vechi.  „Avem mari probleme cu băncile, în special cu cele cu capital străin. Asta pentru că trebuie să luăm aprobarea din ţara unde de unde vin. Este destul de greoaie alocarea de credite. Mă surprinde acest lucru pentru că noi nu suntem orice firmă cu sediul într-un diplomat, suntem instituţia numărul 1 a judeţului Vâlcea şi, în condiţiile astea, cred că ar trebui să ne acorde cu o mai mare uşurinţă credite. Acum ne-am îndreptat atenţia spre băncile cu capital românesc pentru a putea avea acces. Fondul de împrumut al Consiliului Judeţean Vâlcea la ora actuală este de 325 de miliarde de lei vechi luaţi pentru reabilitarea unor drumuri ale căror lucrări au fost recepţionate anul trecut. La această sumă am început să restituim şi achităm tot cam în 6 ani de zile, având o rată lunară de 5 miliarde lei vechi” – a declarat preşedintele Ion Cîlea. Mai mult decât atât, recent CJ Vâlcea a mai luat, pe Ordonanţa 3, art. 1, credite de la Ministerul de Finanţe – Trezoreria Statului, în valoare de 37 de miliarde lei vechi, bani pe care-i va restitui în cinci ani de zile cu o dobândă de 5,5%.  „Vrem să mai facem şi o linie de credite, care presupune folosirea unor sume de bani atunci când sunt vârfuri de plată şi, bineînţeles, ne vin banii înapoi de la fondurile europene şi acopere suma folosită” – a mai spus Ion Cîlea.

Ion Cîlea s-a împrumutat pentru a-i achita datoriile primarului din Ioneşti

Aşa cum spuneam, majoritatea banilor împrumutaţi de la bănci au fost alocaţi pentru modernizarea drumurilor judeţene sau comunale. Astfel se face că o sumă de 12 miliarde de lei vechi a fost împrumutată de Consiliul Judeţean Vâlcea de la bănci pentru a plăti datoriile pentru drumul judeţean 648 Olanu – Ioneşti, drum modernizat pe o lungime de 9,8 kilometri. Nu mai este o noutate pentru nimeni că preşedintele Cîlea a picat de multe ori în capcana primarului localităţii Ioneşti, Constantin Neagoe, care îi promitea aportul său politic în campaniile electorale doar pentru a-i fi alocaţi bani de la bugetul judeţean. Aşa s-a întâmplat şi anul trecut, când Neagoe s-a jucat şi cu pesedistul Cîlea şi cu liberalul Buican, promiţându-le că va semna adeziuni la partid, ba la PSD, ba la PNL, numai pentru a fi ajutat cu fonduri la primărie. Până la urmă, Neagoe le-a dat ţeapă co-liderilor USL şi s-a ales şi cu datoriile plătite de către Ion Cîlea. Cât despre modul în care primarul de la Ioneşti a modernizat drumurile din localitate şi aici el a procedat într-un mod neortodox. Presa locală a dezvăluit de mai multe ori că Neagoe a început procedurile de modernizare a infrastructurii fără a avea vreun proiect concret sau o sursă de finanţare, el făcând totul pe datorie, pentru ca mai apoi să-l păcălească pe preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, să-i plătească facturile.

CLAUDIA STANCIU