Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Consiliul Judeţean a decis suplimentarea energiei electrice către Oltchim

IMPORTANT. Discuţii intense la ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Vâlcea, preşedintele Ion Cîlea le-a cerut consilierilor judeţeni să voteze suplimentarea furnizării energiei electrice de la CET Govora către combinatul Oltchim cu 31 de MW pe zi, pentru perioada 25 octombrie – 12 noiembrie 2012. Astfel, în această perioadă Oltchim va primi o cantitate totală de energie de 14.136 de MWh, în valoare de 4.608.336 lei fără TVA. Trebuie menţionat că energia electrică va fi preluată în totalitate de către CET Govora de la Complexul Energetic Oltenia, iar suma va fi restituită până la sfârşitul lunii decembrie a acestui an.

Discuţiile pe marginea acestui proiect de hotărâre au început în momentul în care s-a pus problema ca CET să-şi recupereze banii de la Oltchim. Pentru acest lucru, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, a propus ca Oltchim să-şi plătească datoria către CET Govora prin cesionarea unui contract de vânzare a leşiei. „Prin adresa 9.653/25 octombrie 2012 SC Oltchim Rm. Vâlcea a solicitat suplimentat energiei electrice cu 31 MW pe oră, care se va livra combinatului. Plata cantităţii suplimentare de energie electrică se va efectua prin concesionarea unui contract de vânzare de produse clorosodice, a cărui valoare să acopere valoarea energiei electrice furnizate suplimentar. Situaţia specială în care se află Oltchim ne obligă să facem aceste lucruri, pentru că nefuncţionarea combinatului ar însemna îngreunarea activităţii celorlalte societăţi comerciale de pe Platforma Chimică. Vreau să spun că am fost întrutotul de acord cu acest lucru, în ciuda faptului că se pregăteau unii să spună că eu nu am fost de acord cu suplimentarea energiei la Oltchim. Discutând cu directorul general Mihai Bălan şi cu specialiştii de acolo, am constatat că secţia de electroliză cu membrană, care s-a repornit acum, era în pericol de a nu se mai putea pornit, pentru că astfel riscau să se înfunde anozii. Mie mi s-a garantat că va fi plătită datoria către CET, prin cesionarea contractului de vânzare a leşiei, valoarea integrală a energiei electrice până la sfârşitul anului. Această energie vine prin Compania Oltenia, care livrează către CET, iar CET livrează către Oltchim. Plata către Compania Oltenia trebuie să o facem noi, iar suma totală este de 4,7 milioane lei fără TVA. Vreau să se menţioneze în Consiliul de Administraţie al Oltchim recuperarea acestei valori din acel contract. Ţin să mai menţionez încă o dată că dacă nu dădeam această energie electrică de la CET Govora, nu mai era posibilă pornirea celorlalte secţii ale Oltchim. Noi acum salvăm Oltchim, ca să nu mai bălmăjească unii pe la televizor că eu nu fac nimic. Să facă şi ei măcar o parte din hârtiile pe care eu le-am trimis pentru a ajuta Oltchim…” – a spus preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea.

Conducerea CET avertizează

Prezenţi la şedinţa Consiliului Judeţean, directorul general, Ludovic Zelici, şi directorul economic al CET Govora, Constantin Lepădat, au tras un semnal de alarmă şi au menţionat că problema este destul de serioasă, iar societatea pe care o conduc trebuie cu orice preţ să-şi recupereze banii de la Oltchim. În caz contrar, CET riscă să rămână fără cărbunele asigurat de Complexul Oltenia – SNLO. „Am fost întrebat înainte de şedinţă care este capacitatea CET-ului de a rezista în această situaţie. Vreau să vă spun că noi o să avem capacitatea de a rezista atâta timp cât SNLO Oltenia va avea capacitatea să ne dea cărbune. Noi azi avem de recuperat de la Oltchim în jur de 102 milioane de euro, fiind vorba de energia termică folosită de combinat şi neplătită în ultimii doi ani de zile. În acest demers am fost sprijiniţi de Complexul Oltenia – respectiv SNLO, care a înţeles situaţia şi importanţa CET-ului pe Platformă şi a înţeles că trebuie să dăm căldură nu numai la firmele de acolo, ci şi populaţiei municipiului Rm. Vâlcea. Chiar şi acum, noi tehnic nu aveam capacitatea de a da cei 42 de MW, dar am fost ajutaţi de Complexul Oltenia, cumpărând energia de la ei şi vânzând-o la Oltchim, pentru că niciun alt furnizor nu şi-a asumat riscul. Noi ne-am asumat acest risc, împreună cu Consiliul Judeţean Vâlcea, pentru că altfel CET Govora trebuie să-şi înceteze activitatea. Acum este o şansă pe care CET o dă combinatului să se repornească şi să-şi încheie contractele cu furnizorii şi clienţii. Numai că, capacitatea noastră de suportabilitate este limitată. În momentul în care Complexul Oltenia nu ne va mai da cărbune sau se va îndrepta asupra noastră să-şi recupereze sumele, va fi o problemă, pentru că noi nu putem plăti până nu recuperăm suma de la Oltchim. Avem de plată 63 de milioane la SNLO, iar la CJ încă 20 de milioane şi mai avem şi credit de garanţie a statului încă 20 de milioane” – a spus directorul economic al CET Govora, Constantin Lepădat.

CLAUDIA STANCIU