Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Consilierii judeţeni împart banii orbeşte

MODERNIZARE. Deşi puseseră la cale boicotarea şedinţei de CJ, consilierii judeţeni au votat cu majoritate de voturi pentru modernizarea sălii mari a Consiliului Judeţean Vâlcea. Lucrările de reabilitare vor costa la 84 miliarde lei, dacă vor fi demarate, pentru că aleşii au aprobat investiţia în orb, înainte să aprobe bugetul pe 2011. Constantin Pîrvu, liderul CNSLR Frăţia, consilier pe lista PSD, a fost singurul care s-a opus, argumentând inutilitatea proiectului, dar şi „performanţele” arhitectului. Proiectul a fost făcut de firma care a proiectat Teatrul Anton Pann şi Centrul Expoziţional Seca, amândouă cu probleme de proiectare.

Conducerea Consiliului Judeţean şi-a văzut visul cu ochii: consilierii judeţeni şi-au dat acordul pentru modernizarea sălii mari, proiect care mai fusese votat şi cu doi ani în urmă. Ciudat sau nu, conducerea CJ se gândeşte la renovarea acestei săli doar în perioade de criză financiară. Cu doi ani în urmă a renunţat la acest proiect din lipsa banilor. În prezent, instituţia se află în aceeaşi situaţie, poate şi mai gravă, pentru că a preluat şi spitalele. Deşi au fost de acord cu acest proiect, consilierii PDL şi PNL  au ţinut să atragă atenţia asupra  inutilităţii lui într-o perioadă de criză financiară în care CJ are pe cap alte urgenţe: cumpărarea Clinicii de tratament de la Călimăneşti, aparatură medicală pentru baza de tratament de la Olăneşti, alunecări de teren etc. „Din punctul nostru de vedere avem alte priorităţi, şi o sală pe care o folosim o dată pe lună nu ne aduce niciun profit. După ce vom vota, vom vedea că nu avem bani să o facem. Sunt alte proiecte mult mai importante. Noi nu am reuşit nici până acum să facem rost de bani pentru cumpărarea Clinicii de tratament din Călimăneşti, deşi ştim cu toţii în ce condiţii funcţionăm acolo. Suma alocată pentru reabilitarea acestei  săli de spectacol este prea mare, mai bine folosim banii pentru celelalte proiecte”, au afirmat consilierii PDL.

Pîrvu, atac dur la decizia conducerii CJ

Consilierii PDL şi PNL au făcut doar un exerciţiu de imagine, au amendat verbal decizia conducerii CJ, dar au votat pentru demararea lui. Singurul care s-a opus cu adevărat a fost consilierul PSD, Constantin Pîrvu, liderul CNSLR Frăţia, filiala Vâlcea, care a pus sub semnul întrebării atât utilitatea proiectului, cât şi profesionalismul proiectantului.,,Cred că suntem judeţul cu cele mai multe săli de spectacole din ţară şi vreţi să faceţi încă una. Sibiul, care a fost declarat capitala  europeană a culturii nu are nici măcar o sală de spectacole, dar are viaţă culturală. Şi dacă proiectul acesta e făcut de arhitectul care a făcut Teatrul Anton Pann, îmi dau seama ce sală va ieşi. Acolo a uitat să facă scena, a subdimensionat reţeaua electrică şi acum mai şi plouă”, a precizat Pîrvu.

În replică, conducerea CJ a declarat că Sibiul nu poate fi luat ca reper, iar arhitectul Cristian Vlad este unul dintre cei mai buni şi mai ieftini din oraş. „Suma este rezonabilă, ne-ar fi costat mult mai mult dacă angajam alt arhitect. Nu s-a făcut licitaţie pentru acest proiect, s-a mers pe încredinţare directă. Domnul Vlad ne-a luat foarte puţin, doar 600 milioane lei vechi. Dacă ne-am fi luat după indicatorii pe care se merge la Ministerul Dezvoltării, conform cărora proiectarea are 3% din costul total al investiţiei, ar fi trebuit să dăm 2,5 miliarde de lei vechi. În aceşti bani nu intră doar proiectul, intră toate fazele de proiectare: studiul de fezabilitate, proiectul tehnic, caietul de sarcini, proiectul pentru avizele de construcţie şi certificatele de urbanism şi alte avize. Am scăpat mult mai ieftin”, a declarat directorul Florea Mierluş. Investiţia poate fi considerată oricum numai ieftină nu, nu atunci când ajunge la  84 de miliarde lei.

DANA NEDESCU