Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Comisarul Ciontu, anchetat pentru o declaraţie susţinută de prefect

INCONSECVENŢĂ. Prefectul Petre Ungureanu a început un adevărat război cu mass-media locală din cauza propriilor declaraţii. Reprezentantul Guvernului în teritoriu face declaraţii trăsnite pe care nu şi le asumă. Amnezia apare la fiecare incident public declanşat de prefect, după apariţia declaraţiilor în mass-media, moment în care prefectul îşi dă seama de gafa comisă şi revine invariabil cu un comunicat în care-şi neagă propriile declaraţii, deşi au apărut pe posturile locale de televiziune. Cazul comisarului Ilie Ciontu este concludent în acest sens. Prefectul duce o luptă acerbă pentru destituirea lui fără un motiv real, doar pentru faptul că şeful Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Populaţiei i-a atras atenţia că impunerea declarării CNP-ului şi a altor câteva întrebări din chestionarul Guvernului sunt neconstituţionale. Drept răspuns, prefectul a cerut anchetarea lui de către Corpul de Control al Ministerului de Interne, care-l va ancheta disciplinar în baza unei modificări a statutului poliţistului, operată de Guvern după ce poliţiştii au aruncat cu caschetele după preşedintele Traian Băsescu.

Prefectul Petre Ungureanu îşi schimbă declaraţiile ca pe ciorapi, asta nu-l împiedică să dea drepturi la replică nefondate ziariştilor care-i atrag atenţia asupra gafelor sau ilegalităţilor comise la vedere. Săptămâna trecută, reprezentantul Guvernului în teritoriu ne-a trimis un drept la replică cu privire la cazul comisarului Ilie Ciontu, şeful Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Populaţiei Vâlcea, anchetat de Corpul de Control al Ministerului de Interne pentru că a avut o comportare necorespunzătoare cu angajaţii Prefecturii Vâlcea. Prefectul susţine, prin consilierul său, că Ciontu nu a scăpat, aşa cum susţineam în articolul precedent, respectivul control  finalizându-se cu o cercetare disciplinară a comisarului conform Statului poliţistului.

Comunicatul Prefecturii nu specifică cine sunt persoanele agresate verbal de comisarul Ciontu, şi dacă acuzaţiile aduse au fost confirmate de martori. Din acelaşi comunicat reiese că Ciontu se face vinovat doar de faptul că  i-a contrazis pe juriştii Prefecturii pe problema drepturilor constituţionale ale cetăţenilor români recenzaţi în luna octombrie. Nimic mai mult. Ilie Ciontu este anchetat disciplinar, la cererea prefectului Petre Ungureanu,  pentru că a respectat Constituţia şi legislaţia  României, părere susţinută de prefect  într-un interviu acordat  TV Vâlcea 1.

 

Prefectul se contrazice de la o zi la alta

 

În data de 24 octombrie, prefectul Petre Ungureanu anunţa pe TV Vâlcea 1 că declararea CNP-ului nu este obligatorie, adică exact ceea ce susţinea Ilie Ciontu în şedinţa din data de 14 octombrie, dar a renunţat la ea în două zile, în data de 26 octombrie. Practic, prefectul vrea să-l pedepsească pe Ciontu pentru că-i împărtăşeşte opiniile.

,,Am făcut recomandarea ca persoanele care doresc să o facă pot să dea CNP-ul garantându-le totala discreţie şi confidenţialitate. A fost şi această idee că cei care nu-l dau ar putea fi amendaţi, dar a fost o exagerare. Ca atare nu este niciun fel de problemă, cei care doresc să dea CNP-ul pot să o facă în deplină siguranţă şi legalitate, cei care nu vor, nu suportă nicio consecinţă a legii, dar CNP-ul oricum va fi luat de Direcţia de Statistică de la serviciile de evidenţă a populaţiei. Aşa că tot acolo ajungem, dar pe o cale mai ocolită şi mai lungă. Pe scurt, cine  a dat CNP-ul să fie sănătos, cine nu l-a dat să fie sănătos. Recomandăm să-l dea”, spunea prefectul în data de 24 octombrie, la câteva  zile de la  observaţiile făcute de Ilie Ciontu.

 

Revenirea

 

În data de 26 octombrie, prefectul a revenit asupra acestei declaraţii într-o conferinţă de presă organizată fulger la cererea ministrului Traian Igaş, prin care a încercat să explice opiniei publice obligativitatea declarării CNP-ului la recensământul aflat în plină desfăşurare.

„Îmi cer scuze de bâlbâiala unora, care nu ne aparţine – că, în continuare, codul numeric personal este obligatoriu a fi înscris pe formularul de recensământ al populaţiei. Atât recenzorul are obligaţia să-l ceară, cât şi persoana recenzată are obligaţia să-l dea sub sancţiunea unei amenzi contravenţionale în caz de refuz. Cuantumul amenzii se situează între 1500 şi 4.500 lei şi va fi dată de Prefectură. Am simţit nevoia să fac această precizare pentru că, mai ales în mediul urban, din cauza intervenţiei neinspirate şi nefericite a unui reprezentant al INS pe nişte posturi naţionale de televiziune, populaţia a înţeles, pe bună dreptate, că acele spuse sunt cele care conţin adevărul absolut. A fost o greşeală, o interpretare greşită a legii. Trebuie să fac precizarea din nou, cu scuzele de rigoare, că a existat obligaţia în lege, există, dar interpretarea a fost făcută greşit”, a declarat prefectul Petre Ungureanu, deşi comisese aceeaşi greşeală.

Petre Ungureanu n-a putut să explice  de ce în 24 octombrie a  susţinut una, iar în 26 alta. Motivul constă în faptul că modificările aduse pe furiş actualei legislaţii în domeniu, în luna aprilie, sunt neconstituţionale, ca toate modificările legislative operate de actualul guvern.

 

Ciontu, jignit de prefect în văzul întregii ţări

 

În realitate, prefectul nu-l suportă pe Ciontu tocmai pentru faptul că nu este obligat să stea drepţi în faţa lui, deoarece conform Ordonanţei de Guvern 84/2001 birourile de evidenţă a populaţiei sunt administrate de consiliile judeţene, şefii acestora neavând niciun grad de subordonare faţă de prefecturi. Acesta este motivul pentru care prefectul a invocat în videoconferinţa Ministerului de Interne aşa-zisele vicii ale comisarului Ilie Ciontu. Prefectul i-a cerut ministrului  Igaş, în faţa întregii ţări,  să-l dea afară pe  ,,beţivul ăla care bea 24 de ore” pentru că nu se închină angajaţilor Prefecturii ca la sfintele moaşte. O declaraţie care i-ar fi putut aduce un proces de calomnie, dacă  Ciontu ar fi avut suficient curaj.

În comunicat se specifică faptul că prin comportamentul său comisarul ar fi viciat recensământul, o afirmaţie fără suport real, brambureala de la recensământ aparţinând în totalitate organizatorilor, nu şefilor birourilor de evidenţă a populaţiei, iar acest lucru a fost confirmat de numărul mare al persoanelor nerecenzate, foarte multe dintre ele fiind declarate decedate. Judeţul Vâlcea a ieşit din recensământ cu 40.000 de dispăruţi, mulţi dintre ei decedaţi, dintre aceştia 20.000 doar pe Râmnic.

În acelaşi comunicat, consilierul prefectului ne informează că Ciontu Ilie va fi anchetat ,,în conformitate cu prevederile art.59 din Legea nr.360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare.”  Un lucru posibil ţinând cont de faptul că inspectorii şi-au axat ancheta pe viciile acestuia şi pe relaţia lui cu angajaţii Prefecturii, în speţă cu jurista Minodora Tudora, semnatara acuzelor.

Se pare că juriştii instituţiei au greşit, voit, articolul, deoarece în articolul respectiv se arată modul de desfăşurare a anchetei, nu actul normativ în baza căruia Ciontu va fi disciplinat, respectiv art. 57, litera K, aliniat destul de ambiguu, introdus de Guvernul Boc imediat după manifestaţia la care poliţiştii şi-au aruncat caschetele şi l-au făcut javră ordinară pe preşedintele Traian Băsescu.