Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Cea mai veche biserică din Ocnele Mari intră în reabilitare

Cea mai veche biserică din orașul Ocnele Mari, considerat un monument de patrimoniu, care datează din sec. XVI. și este ctitoria domnitorului Radu de la Afumați va intra în reabilitate. Primarul din Ocnele Mari, Mihai Pătru, a semnat deja Autorizația de Construire pentru Consolidare, Restaurare, cu Integrare în Circuit Turistic a „Bisericii Adormirii Maicii Domnului”, anunţă semnaluloltului.wordpress.com.

Potrivit Direcției pentru Cultură, Culte si Patrimoniu Cultural Național (DCCPCN) Vâlcea, un prim studiu tehnic important a fost întocmit de Serviciul de Geodezie în 1968, în urma căruia s-a stabilit că, în vara anului 1972, să se înceapă restaurarea edificiului monahal. Cu toate acestea, edificiul nu a fost restaurat, iar în 1976 Direcția Monumentelor Istorice, prin care se desfășurau toate lucrările de reparație, a fost desființata si, drept urmare, o perioada nu s-a mai discutat nimic despre situația bisericii.

Exploatarea de sare în soluție a distrus până și lăcașurile de cult din orașul Ocnele Mari. Până la ora actuală, au fost afectate, într-un fel sau altul, nu mai puțin de trei biserici din diferite zone ale orașului, toate fiind declarate monumente cu o inestimabilă valoare istorică.

Pentru a mai salva ce se mai putea, autoritățile locale și enoriașii au încerput să facă demersurile necesare cu mulți ani în urmă, însă de fiecare dată au fost refuzați fie din lipsa fondurilor, fie de nepăsarea autorităților județene.

După ce zeci de familii au fost strămutate, prin 2008, administrația locală a stabilit ca accesul în zonă și în lăcașul de cult să fie interzis. Astfel că biserica declarată monument istoric a fost închisă. Aceeași soartă a avut-o și casa parohială din satul Teica.