Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Autorităţile locale s-au putea să asigure internet wireless gratuit

Autorităţile locale ar putea să asigure cetăţenilor acces gratuit la internet wireless (fără fir) în clădirile pe care le deţin sau administrează. Măsura este inclusă într-un proiect de act normativ ce mai are nevoie doar de votul senatorilor pentru a se aplica.

Proiectul de lege pentru completarea art. 36 alin. (6) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 a fost respins de Camera Deputaţilor, ca primă Cameră sesizată, însă acum a ajuns pe ordinea de zi a Senatului, forul decizional, cu propunere de adoptare. Acesta prevede, în esenţă, că, în baza atribuţiilor de gestionare a serviciilor furnizate cetăţenilor, fiecare consiliul local ar putea să asigure accesul gratuit la internet wireless în spaţiile publice administrate sau aflate în proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale.

Vizate sunt, în mod special, localităţile din zona rurală, aşa cum explică iniţiatorul propunerii legislative, senatorul Alexandru Cordoş, în expunerea de motive anexată documentului. Concret, parlamentarul spune că, „având în vedere faptul că în România aproape jumătate din populaţie locuieşte în mediul rural şi că accesul la informare prin internet în aceste zone este redus, în comparaţie cu alte ţări ale Uniunii Europene, accesul la serviciul de internet gratuit în spaţiile publice din mediul rural şi oraşele mici este vital”.

Deşi deputaţii au avut proiectul pe ordinea de zi tot cu propunere de adoptare, aceştia au ales să-l respingă cu 83 de voturi „contra”, 78 de voturi „pentru” şi 23 de abţineri. Totuşi, Camera Deputaţilor a fost prima Cameră sesizată, astfel că votul decisiv aparţine în această situaţie Senatului. Proiectul nu se aplică în momentul de faţă. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat de Senat, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.