Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Autorităţile judeţene vor să recupereze Cula Greceanu

Încă de la începutul anului trăgeam un semnal de alarmă pentru autorităţile judeţului Vâlcea. Spuneam atunci că monumentele istorice au ajuns să fie scoase la vânzare din lipsa fondurilor. Este vorba de Cula Greceanu de la Măldăreşti, cea mai veche şi mai frumoasă culă din România. După cum bine se ştie, în anul 2006, doctoriţa Mileta Anghel Greceanu, fiica adoptivă a ultimei descendente a Grecenilor, a cerut în instanţă să fie pusă în posesia Culei Greceanu. După un proces lung şi aprig, în anul 2007, moştenitoarei lui Greceanu i s-a eliberat un act de proprietate, prin care îi reveneau: imobilul Cula Greceanu din Măldăreşti, terenul aferent, în suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi, depozitul complexului muzeal (care a fost cândva salon de petreceri boiereşti), precum şi clădirile şi anexele Institutului de Cercetări Apicole din localitate. Astfel că, autorităţilor judeţului nu le-a mai rămas decât să încerce să cumpere monumentul istoric. Numai că, aşa cum era de aşteptat, Mileta Anghel Greceanu a cerut extrem de mulţi bani pe clădire.

Acum, autorităţile judeţului vor să recupereze Cula Greceanu, iar, recent, conducerea Muzeului Judeţean a solicitat Ministerului Culturii şi Ministerului Finanţelor să găsească soluţii  pentru a rezolva situaţia monumentului istoric de la Măldăreşti. “Pentru achiziţionarea culei Greceanu am întreprins numeroase diligenţe la Ministerul Finanţelor şi la alte instituţii guvernamentale, iar printr-o notă temeinic fundamentată am transmis la Guvern un proiect de hotărâre încă din data de 11 iulie, însă, din păcate, proiectul respectiv s-a împotmolit ori s-a rătăcit prin vreun sertar ministerial. Eforturile noastre de a recupera şi reintroduce în circuitul patromonial un obiectiv cultural atât de important cum este cula Greceanu din comuna Măldăreşti au motivaţii puternice. La nivel naţional, de exemplu, nu mai există astăzi decât 37 de cule, din care trei în judeţul Argeş, una în Teleorman, iar restul se mai găsesc pe teritoriul judeţelor din Oltenia”, a declarat directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Claudiu Tulugea.

La demersul directorului Tulugea s-a alăturat şi preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, el având chiar şi o întâlnire în acest sens cu Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul Culturii. „Am profitat de această amiabilă întâlnire şi am discutat în detaliu dificultăţile cu care ne confruntăm pe linia conservării, restaurării şi punerii în valoare a unor  importante obiective care trebuie integrate în patrimoniul cultural al judeţului şi al ţării. Ca etalon al acestor obiective am luat culele Greceanu şi Duca din cadrul Complexului Muzeal Măldăreşti” – a declarat Ion Cîlea.

CLAUDIA STANCIU

claudia.stanciu@voceavalcii.ro