Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: ecohouseinstal.ro

Afişarea certificatului energetic ar putea fi obligatorie şi pentru clădirile de comerţ sau cele de birouri

Foto: ecohouseinstal.roNu doar proprietarii/administratorii clădirilor de interes şi de utilitate publică vor trebui să afişeze, într-un loc accesibil şi vizibil publicului, certificatul de performanţă energetică. Această obligaţie va reveni şi proprietarilor/administratorilor altor tipuri de clădiri vizitate de public în mod frecvent.

Certificatul de performanţă energetică va trebui să fie afişat, la loc accesibil şi vizibil publicului, şi în cazul clădirilor de birouri, clădirilor de comerţ, hotelurilor şi restaurantelor, conform unui proiect de act normativ al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP). În momentul de faţă, această obligaţie revine doar proprietarilor şi administratorilor clădirilor de interes sau de utilitate publică. Amenda pentru nerespectarea obligaţiei va putea ajunge până la 2.500 de lei.

Extinderea obligaţiei de afişare a certificatului de performanţă energetică este o măsură inclusă într-un Proiect de Ordonanţă de Guvern privind modificarea şi completarea Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, care a fost lansat recent în dezbatere publică de MDRAP. Pentru a putea fi aplicat, acesta are nevoie doar de aprobarea Executivului.

În prezent, aşa cum se arată în Legea performanţei energetice, obligaţia de a afişa certificatul se adresează proprietarilor/administratorilor de clădiri de interes sau de utilitate publică cu o suprafaţă utilă totală de peste 250 de metri pătraţi.

Dacă la momentul actual amenda pentru nerespectarea obligaţiei este cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei, proiectul de ordonanţă al MDRAP prevede că aceasta va fi cuprinsă între 1.250 şi 2.500 de lei.