Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

WhatsApp avertizează: Conversațiile sunt monitorizate

Echipa de securitate a aplicației WhatsApp a emis recent un avertisment privind riscurile de supraveghere guvernamentală, în ciuda tehnologiilor avansate de criptare utilizate.

Conform unui document atribuit companiei Meta, guvernele pot monitoriza comunicațiile criptate prin analiza traficului de internet.

Documentul explică modul în care guvernele pot urmări când și unde au loc comunicațiile criptate, utilizând accesul la infrastructura națională de internet. Această metodă de supraveghere permite trasarea direcțiilor în care sunt trimise mesajele criptate și poate identifica participanții după adresa fizică.

Deși conținutul mesajelor rămâne protejat, guvernele pot observa momentele și locațiile acestor comunicații, asemănător cu observarea unui poștaș care pune un plic sigilat într-o cutie poștală.

Această metodă de monitorizare poate compromite parțial intimitatea conversațiilor securizate, chiar dacă subiectele discutate rămân confidențiale.

Echipa WhatsApp a subliniat limitările actualelor tehnologii de criptare, care pot proteja conținutul mesajelor, dar nu și identitatea sau locația fizică a utilizatorilor. În documentul evaluativ se menționează: „Chiar și presupunând că criptarea WhatsApp este indestructibilă, atacurile continue de colectare și corelare ar încălca modelul nostru de confidențialitate intenționat.”

Scenariul prezentat nu descrie atacuri concrete, dar sugerează cum supravegherea guvernamentală poate compromite intimitatea utilizatorilor.

În contextul supravegherii internaționale, utilizarea WhatsApp poate lăsa un „șir de firimituri” care permite agențiilor locale de informații să urmărească fiecare mișcare a utilizatorilor.