Acasă Actualitate Washingtonul cere să se facă dreptate în asasinarea lui Boris Nemțov

Washingtonul cere să se facă dreptate în asasinarea lui Boris Nemțov

Statele Unite au cerut Rusiei să se facă dreptate în asasinarea din urmă cu un an a opozantului rus Boris Nemțov. Washingtonul îşi exprimă îngrijorarea pentru faptul că Moscova reprimă „orice formă de disidență”, relatează AFP.

„Lansăm un apel guvernului rus să facă în așa fel încât cei responsabili de asasinarea lui să fie deferiți justiției”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby.

Mai multe mii de ruși au defilat sâmbătă la Moscova și Sankt Petersburg pentru a marca prima aniversare a uciderii lui Boris Nemțov, ai cărei executanți au rămas neidentificați.

Asasinarea lui Boris Nemțov, cofondator la mișcării de opoziție RPR Parnas, a provocat consternare în întreaga Rusie și în străinătate. Calificând asasinatul o „provocare” deliberată, președintele rus, Vladimir Putin, a pus ancheta sub autoritatea sa directă.

Cu toate că Moscova a arestat cinci suspecți, toți ceceni, ei afirmă că au făcut mărturisiri sub tortură.

John Kirby a „îndemnat guvernul rus să se conformeze obligațiilor față de poporul rus și comunitatea internațională pentru a promova și proteja drepturile umane universale, ca libertățile fundamentale de expresie, adunare pașnică și de asociere”.

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.