Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Vâlceni care au capul pe umeri doar de frumuseţe

În una din ediţiile trecute, am dat cernelii tiparului un articol intitulat “Numere de înmatriculare «bizare» pe străzile Râmnicului”. În conţinutul acestuia, semnatara menţiona că “pe străzile din Râmnicu Vâlcea apar tot felul de autoturisme de lux cu numere de înmatriculare bizare, proprietarii lor ţinând cu tot dinadinsul să ştie toată lumea cum îi cheamă (că doar de asta şi-au pus numele pe toate… numerele – n.a.). Redactorii Vocea Vâlcii au identificat două astfel de maşini, fiind vorba de un Range Rover alb cu numere de înmatriculare «Sorin» şi un Audi cu numărul de înmatriculare «L45tun». Sigur, poliţiştii rutieri susţin că nu este nimic ilegal, pentru că românii noştri îşi înmatriculează maşinile cu aceste numere în Anglia şi chiar plătesc bani grei pentru ele”. Până aici totul este deontologic şi corect, dar… Menţionăm că un cititor râmnicean care domiciliază în zona comercială Dovali a municipiului Rm. Vâlcea ne-a semnalat prezenţa acestor autoturisme cu numere personalizate şi ne-a întrebat cât de legal este acest lucru?! Evident, am preluat mesajul şi ne-am adresat şefului Poliţiei Rutiere Vâlcea care ne-a dat o mică declaraţie, difuzând informaţia corectă că proprietarii celor două maşini se află în legalitate şi pot circula nestingheriţi pe şoselele României. „În România, legea nu-ţi permite să îţi pui un astfel de număr de înmatriculare. Însă în Anglia se poate face acest lucru şi, din câte ştiu, costă destul de mult. Oricum, poliţiştii rutieri verifică de fiecare dată aceste numere pentru a fi siguri că nu există probleme” – ne-a declarat şeful SPR, subcomisar Florian Ioniţă.

Până aici totul a fost normal. Dar anormalitatea a apărut la rubrica de mesaje a cititorilor care vor să dialogheze cu noi în ziarul on-line, unde indivizi ascunşi în spatele unor pseudonime ne-au înjurat, folosind cuvinte grele, insulte şi calomnii. Iată “postacii anonimi”: SORIN – [email protected] – IP: 86.122.105.264 – mesaj trimis în 26 Sep 2013 la 13:16, L45TUN – [email protected] – IP: 212.126.277.9 – mesaj trimis în 26 Sep 2013 la 11:54 şi mulţi alţii.

Caraghios este că, deşi nu se vorbeşte în articol despre maşina sa, un individ, ca să fie şi el băgat în seamă, ne-a trimis următorul mesaj: Mirel Vlad – vlarom.co – [email protected] – IP: 78.146.205.17 – Trimis în 26 Sep 2013 la 22:41 – “Să vă fie ruşine, domnilor redactori. Suntem oameni care muncesc cinstit peste hotare pentru că nu ne-aţi dat oportunitatea de a ne afirma în propria ţară. Mai bine aţi da poze cu vilele de prost gust ale rromilor (ţiganilor) care fură şi ne fac de ruşine.  Cu respect,  Mirel Vlad (proprietarul autoturismului Range Rover… negru… M VL4D)… Deci, mai circulă o maşină personalizată prin Râmnic, un Range Rover – negru – M VL4D. Apoi, tânărul cu numele pe numărul de la Range Rover-ul alb ne-a transmis: “Aţi întrebat proprietarii acestor maşini dacă va aproba publicarea acestui articol şi a pozelor? Ştiţi că încălcaţi dreptul cetăţeanului la intimitate şi puteţi cauza daune semnificante prin publicarea acestor articole? Dacă nu aveţi răspunsul vă sfătuiesc să accesaţi Google Street View să vedeţi cum se publică fotografiile autoturismelor acolo. Din nefericire ne credem în Europa dar suntem mult în urma ei.” Care intimitate a maşinilor, Sorinele? Ce daune semnificative îţi creăm prin publicarea articolelor (şi vor mai fi, tinere!), din moment ce maşina ai cumpărat-o în cadru legal, îţi aparţine şi nu te poate acuza cineva de furt sau alte ilegalităţi? Apoi, am accesat şi noi Google Street View (https://www.google.ro/search?gs_rn=27&gs_ri=psy-ab&cp=17&gs_id=1u&xhr=t&q=uk+personalized+license+plates&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.53217764,d.bGE&biw=1352&bih=815&dpr=1&um=1&ie=UTF-8&hl=en&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=1WJFUvbSFard4QTEs4DwDg) şi tot aia este: aveţi maşini frumoase. Să le stăpâniţi în libertate şi sănătoşi!

Revenind la pretenţia unui proprietar de astfel de maşină de a-i publica un mesaj considerat de el că ar fi un drept la replică, îi comunicăm că nu o vom face din motiv că nu a fost deranjat cu nimic prin articolul amintit, numele proprietarilor nu au fost dezvăluite, maşinile circulă pe drumurile publice şi, ca atare, nu există nicio interdicţie oficială de a fi fotografiate. Cât privesc insultele şi calomniile proferate la adresa noastră, dovedim înţelegere faţă de mârlanii semnatari ai acestora, înţelegându-i că nu mai ştiu cum stau lucrurile în ţară, din moment ce lucrează pe şantierele altor ţări şi presa românească nu ajunge la ei. Cu întregul respect care-l purtăm cititorilor noştri din judeţ, dar şi concetăţenilor care stau mai mult “afară” decât în ţară, anunţăm că dacă aceştia continuă să ne mai hărţuiască pe net, avem posibilitatea de a le afla adresa de domiciliu şi de partea noastră va fi Legea Românească, prin acuzaţiile de denunţ calomnios şi acţiuni împotriva libertăţii presei.

Cu scuzele ce însoţesc aceste gesturi neconforme şi imorale, edităm un mesaj scandalos primit în cutia de e-mail a articolului intitulat “Numere de înmatriculare «bizare» pe străzile Râmnicului: «SEMNATAR – sloboz; e-mail [email protected] – IP: 94.127.16.165 – Trimis în 27 Sep 2013 la 17:48 – TEXT: sugi p…». Iată calitatea umană a celor care ne deranjează sau ne cer drept la replică!

• Romeo POPESCU – redactor-şef